Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 8

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 8 - 14.06.2010

Grešni Miloje i "pravednici"

 

U ovoj našoj državi u kojoj malo šta štima i gde se na prste jedne ruke broje stvari u koje bismo se mogli zakleti, godinama je narod kao jedine pouzdane stožere pominjao Vojsku i Crkvu.

E, sad narod može da se pohvali da su se i ta dva stožera rasklimala i pretvorila u klimave kočeve trulog seoskog plota koji onim površinskim delom još na nešto i liče, a dole u zemlji su truli do raspadanja.

Dokazi!? Ako četiri pala vojna aviona za četiri godine u mirnodopskim uslovima nisu dokaz, najblaže rečeno, sumnjive borbene gotovosti najelitnijeg roda vojske, ne znam šta bi još trebalo da se desi pa da se nekome alarm u glavi upali. Osim ako nisu mišljenja da se u odbrani zemlje može osloniti na bataljone onih "prigovarača savesti“ koji su vojni rok služili po bolnicama, parkovima ili u pozorištima. Koliko ja znam, Brodvej i nema nameru da nas napadne!

Uporedo sa vojnim avionima i crkveni poslenici se sa nebeskih visina strovališe pravo u blato svakidašnjice, pa crkvene afere počinju ozbiljno da pariraju onim svakodnevnim svinjarijama.

Samo što su nam se oči privikle na blještavilo i luksuz dvora episkopa Vasilija, uši ogluvele od uznemirujućih reči vladike Grigorija o teškom stanju u crkvi, a sudska zastarelost pomela "rukopipajuće“ nepodobštine vladike vranjskog, sačekala nas je mučna slika monaha koji su liturgijska pitanja rešavali tučom i čupanjem za kose i brade. U međuvremenu je izronio i slučaj vladike raško-prizrenskog Artemija, koji se ovih dana zaoštrava bekstvom, njemu vernih, monaha i iskušenika iz manastira Crna Reka. Odbeglo bratstvo je našlo pribežište u nekakvom etno selu kod Čačka čiji vlasnik sebe zove Grešnim Milojem.

Svaka čast Miloju na priznanju, ali neće biti da je on jedini grešnik...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:41