Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 9

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 9 - 17.06.2010

Najveći neprijatelj planete - čovek

 

Ne očekujte ništa od 21. veka. Dvadeset i prvi vek sve očekuje od vas.

Ove reči nobelovca Gabrijela Garsije Markesa navodim kao moto ovog razmišljanja u pokušaju iznalaženja odgovora na ono sudbonosno pitanje koje muči današnje generacije na smeni dva milenijuma - kuda će se zaputiti ovaj svet, razapet kao na krstu: na istok i zapad, sever i jug, bogate i gladne, jake i nemoćne, klonirana bića i pregrejanu planetu...

Ova ozbiljna analitika đavolski je težak posao u nastojanju da odgovori na neka od ovih pitanja, da ukaže na dileme i trendove kojima se muče najumnije glave današnjeg sveta. Na smeni dva milenijuma ljudi su se suočili sa saznanjem da žive u vremenima koja nikada ranije nisu postojala. Temeljno se menja njihov život, pa i sama civilizacija. Tlo pod nogama gube i oni koji su do juče bili svemoćni. A nema ni pobednika. Isteklo je vreme istočnog boljševizma i zapadnog hegemonizma.

Zapad nije više vodeća ni proizvodna, ni finansijska, ni demografska snaga planete, a ni budućnost sveta. U 2025. godini SAD i Evropa će činiti samo devet odsto svetske populacije. Zapadna vizija sveta se raspada, a sa njom i model društva koji je gradila i pokušavala da nametne drugima. Zapad konačno mora priznati da se to desilo.

Gde je izlaz? To je pitanje kojim se bave najumnije glave sveta, a svet u kojem živimo nije dobar svet. Pun je straha, nepravde, nasilja, siromaštva i neizvesnosti. Svi smatraju da ga treba menjati. Ali, kako? Jedino znanje i kosmopolitizam, a ne ideologije, bombe i religije. Jedino znanje može otvoriti put modernom društvu. Prošlo je vreme imperija i “herojskih ratova”.

Ne mali broj mislilaca i analitičara izlaz vidi u uspostavljanju “kosmopolitske zajednice”, tj. globalnog pravnog poretka u kojem bi glavnu reč i maltene ulogu “svetske vlade” obavljale UN. Stvar, međutim, nije samo u tome da li da se traži “svetska vlada” ili ne. Rešenje traže i neka druga, sudbinska pitanja čovečanstva. Naša planeta je smrtno ugrožena. U opasnosti je njen opstanak, njena priroda, njeni ljudi. Njoj ne prete Božja apokalipsa i nuklearno samoubistvo. Njoj preti čovek. Nužan je mir sa Majkom prirodom, jer Zemlja ne pripada čoveku, nego čovek Zemlji.

Generacije koje su zakoračile u ovaj milenijum takođe će morati da nađu odgovor i na pitanje zastrašujućeg “genetskog avanturizma” koji ide čak dotle da nudi “veštačkog čoveka”, da i njega fabrikuje kao robu.

Generacijama koje dolaze, palo je u udeo da traže i nađu rešenje i izlaz iz tog lavirinta u koji je čovečanstvo zapalo na smeni dva milenijuma. Da li čovek to može? Može. On je uvek kroz istoriju uspevao da nađe izlaz, da izađe kao pobednik. To 21. vek, rekao bi Markes, od njega i očekuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:41