Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 23

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 23 - 04.09.2010

Klimatske promene

NOVI PRILOZI TEORIJI POBUNE ZEMLJE I NEBA - II

Kako razmišlja čovečanstvo o najtoplijoj godini koju je iko zapamtio

 

Američka Agencija za istraživanje svemira NASA saopštava da je 2010. najtoplija na našoj planeti tokom poslednje 131 godine.

Posle rekordnih vrućina u Rusiji, “biblijskih” poplava u Pakistanu i katastrofalnih klizišta i odrona u Kini, mnogi klimatolozi predviđaju da će ekstremni vremenski uslovi sa zagrevanjem planete postati - uobičajeni. Ocena NASA je dosta umerenija od nekih glasova koji su se čuli upravo iz užarene Rusije: da je ovo leto najtoplije - od nastanka nacije!

Nova studija toplog vremena u SAD, koju je izdala Nacionalna prirodnjačka federacija, predviđa da će ekstremno toplo vreme postati uobičajeno do 2050. godine.

Ta privatna organizacija za proučavanje životne sredine ukazuje da će se tokom zagrevanja planete povećati kiše, ali i suše. Njihov klimatolog Amanda Staud, koautorka studije, kaže da će 2050. godine ova vrela 2010. u stvari biti - normalna. Uzrok: emisija gasova koji izazivaju globalno zagrevanje.

Eto, ponovo, dobro poznate naučne teze: zagađenje izaziva povećanje količine ugljen-dioksida u atmosferi, koji zadržava toplotu i uzrokuje globalno zagrevanje - formula našeg doba, za koju se, sudeći po oprečnim stavovima naučnika, još ne zna da li će doživeti sudbinu “istine” da se Sunce okreće oko Zemlje.

U studiji se spominje i fenomen "tropikalizacije". Sredozemno more je po flori i fauni među najbogatijim, ali i među najugrožninim morima na svetu. Prethodnih godina, pisalo se da u njemu živi od 8.000 do 12.000 vrsta, dok se u najnovijoj studiji navodi 17.000 vrsta. To obogaćenje je, međutim, štetno - zbog dolaska agresivnih, “invazivnih vrsta” iz drugih mora. To su, na primer, američka meduza, japanska ostriga i niz algi. Sve toplija klima “dovodiće” nove i nove vrste, koje mogu da ugroze život u Sredozemnom moru. Toplije more će privući tropske vrste, a postojeće vrste Mediterana seliće se u nove zone. To je fenomen “tropikalizacije”.

Nisu, dakle, svi saglasni u vezi sa uticajem famoznog globalnog zagrevanja. Spisak “opozicije” je poduži. Klimatolog Patrik Majkls sa Kejto instituta (inače, bliskog konzervativnom delu američkog društva), kaže da je sve to, uglavnom, preterivanje, jer će svi veliki gradovi biti, i već jesu, topliji, nezavisno od ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu, zato što beton i opeke u gradovima zadržavaju više toplote nego ugljen-dioksid.

Zanimljivo je da američki protivnici “ekološkog totalitarizma” ponekad pozovu u pomoć - slavnog srpskog naučnika Milutina Milankovića i njegove čuvene cikluse. Zvanični stav vlasti u SAD u vezi sa ovim pitanjem naveden je na sajtu Nacionalnog centra za klimatske podatke, koji radi pod američkim Ministarstvom trgovine. On glasi: “Dok Milankovićevi ciklusi imaju ogromnu vrednost kao teorija za objašnjenje ledenih doba i dugoročnih promena klime, nije izgledno da imaju mnogo uticaja na decenijsku i vekovnu vremensku skalu”.

I za nedavno odlamanje ledenog ostrva od 250 kvadratnih kilometara na Grenlandu neki naučnici krive globalno zagrevanje, a za druge je to - normalna pojava. Džim Skiana iz američkog nacionalnog centra za praćenje glečera, kaže da je takav fenomen uobičajen na Arktiku i da tamo tokom godine bude 10.000 - 40.000 hiljada takvih odlamanja leda.

Profesor Andreas Minhov kaže da čak i ovako veliki komad u periodu od 50 godina nije toliko značajan. To je uobičajena količina, kaže on, i upozorava da ljudi ne bi trebalo unapred da donose zaključke. Ne smatra da je to posledica globalnog zagrevanja.

Dejvid Belami, botaničar i ekološki aktivista, dobro poznat svima koji su osamdesetih gledali školski program TV Beograd, jedan je od onih koji ne veruju u teoriju o globalnom zagrevanju. Zbog toga su ga dve ekološke organizacije smenile s mesta predsednika, a on sam tvrdi da je to razlog što ga više nema na Bi-Bi-Si-ju.

U dva naučna tabora nema saglasnosti ni o načinu suprotstavljanja novom, vrelom svetu. Klasičan, politički korektan odgovor je da treba koristiti čiste oblike energije, poput solarne i one koju stvara snaga vetra. “Kejtovac” Patrik Majkls, međutim, kaže da to nisu realna rešenja, jer je solarna energija, na primer, veoma neefikasna i mora da bude subvencionisana. On podseća da su se kroz (pre)istoriju ljudska bića uvek prilagođavala promenama životne sredine i da se ovaj problem ne razlikuje od mnogih apokaliptičnih opasnosti koje su lebdele nad ljudskom zajednicom od pamtiveka i svim tim opasnostima smo se prilagodili. Drevni spisi, pak najavljuju katastrofe i razaranja do uništenja civilizacije kakvu poznajemo.

To je osnovna linija podele u stavovima prema odnosu na budućnost planete u 21. veku. Biće kako je zapisano u drevnim spisima, to je sigurno iako za sada, stav ipak preteže u korist preventive. A na Zemlji je sve toplije...

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:23