Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 28

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 28 - 15.09.2010

Vatikanska biblioteka se ponovo otvara

 

Vatikanska biblioteka, jedna od najstarijih i najbogatijih u svetu, nakon trogodišnje obnove u koju je uloženo 25 miliona evra, 20. septembra ponovno otvara vrata istraživačima, preneli su hrvatski mediji.

Radovi u kojima je biblioteka dobila i najsavremeniju bezbednosnu opremu bili su nužni zbog pukotina koje su se pojavile na zgradi izgrađenoj u 16. veku.

U njoj se čuva oko milion i po knjiga, među kojima najstarije potiču iz prvih vekova naše ere. Biblioteka ima oko 150.000 rukopisa, a među njima je i najbogatije opremljena "Biblija" u svetu, ukrašena minijaturama, u čiju izradu je utrošeno kilogram i po zlata.

Pored obnove prostorija, među kojima su čitaonice sa plafonima ukrašenim freskama - koje su sada međusobno bolje povezane, biblioteka je dobila i elektronski sistem za kontrolu korišćenja knjiga koji omogućuje da se u svakom trenutku zna gde su i da se spreči iznošenje. Obnovu je finansirala sama Biblioteka Vatikana (Bibliotheca Apostolica Vaticana), uz pomoć sponzora iz Italije i inostranstva.

Biblioteku svake godine poseti oko 4.000 naučnika, koji tu mogu da istražuju dela vezana uz pravo, istoriju, filozofiju, istoriju nauke i teologiju.

Lepo i korisno, ali sve dok se ne otvore vrata "Index Librorum Prohibitorum" iza kojih se nalaze zabranjene, skrivene i tajne knjige i rukopisi, među kojima ima mnogo onih koji skrivaju tajne nikad obelodanjene, nemam pohvale za Vatikan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:22