Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 29

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 29 - 25.09.2010

2013. kraj tehnologije

NOVI PRILOZI TEORIJI POBUNE ZEMLJE I NEBA - III

 

NOVI PRILOZI TEORIJI POBUNE ZEMLJE I NEBA - III


Sunčeva oluja mogla bi za dve godine da parališe život na Zemlji. Postoji opasnost da će gotovo svi elektronski uređaji prestati da rade.

Velika Sunčeva oluja mogla bi da izazove haos na Zemlji 2013. godine. Zbog eksplozije Sunčeve energije, životi milijardi ljudi mogli bi biti paralisani, jer će gotovo svi elektronski uređaji - prestati da rade.

Ovo su poslednja predviđanja naučnika koji upozoravaju da bi električne mreže mogle biti oštećene, a sistemi za komunikaciju van pogona. Avioni bi se rušili, a Internet bi prestao da funkcioniše. Kako je rekao jedan britanski zvaničnik, ova katastrofa mogla bi pomalo da liči na scene iz filma "2012“.

Sunčeva oluja uništila je telegrafsku mrežu u Evropi i SAD 1859. godine, kada je ova pojava prvi put i zabeležena. Ali, u to vreme, nije bila razvijena električna mreža, a život na Zemlji nije zavisio od struje. Sudeći po posledicama od pre vek i po, u današnjem svetu nastao bi potpuni haos. A mala Sunčeva oluja je 1989. godine paralisala celu električnu mrežu u Kvebeku.

Zato je u Londonu organizovana konferencija na kojoj će naučnici razvijati strategiju „odbrane“ od ove katastrofe. NASA upozorava da bi „super oluja“ mogla da udari kao grom, što bi moglo da izazove katastrofalne posledice po zdravlje ljudi, hitne službe i nacionalne bezbednosti. Naučnici upozoravaju da bi udar mogao da uništi sve - od bolničkih aparata, uređaja za kontrolu leta, bankarskih sistema, pa do ličnih računara i „ajpodova“.

To bi moglo da izazove štetu koja se meri milijardama evra, jer se čovečanstvo danas najviše oslanja na elektronske uređaje kojima šteti jako magnetno zračenje.

"Znamo da dolazi, ali ne i kog će intenziteta biti. Poremetiće uređaje za komunikaciju, kao što su sateliti, navigacioni sistemi, vazdušni saobraćaj, PC računari i sve što se oslanja na elektroniku. Velika područja ostaće bez napajanja električnom energijom, a popravke će biti veoma teške" - kaže dr Ričard Fišer, direktor helioskopske divizije pri NASA.

On objašnjava da će oluja, tako, promeniti magnetno polje Zemlje. Temperatura Sunca premašiće 5.500 stepeni Celzijusa, što se događa vrlo retko. Svake 22 godine, ciklus magnetne energije Sunca dostiže vrhunac, dok sunčeve pege dostižu maksimum svakih 11 godina. Ovaj naučnik, koji u NASA radi već 20 godina, kaže da će spoj ova dva elementa stvoriti veliki nivo radijacije. Velika područja Zemlje mogla bi da se suoče sa nestankom električne energije, što bi trajalo i nekoliko meseci.

Američka Nacionalna akademija nauka upozorila je još pre dve godine da bi jake aktivnosti Sunca mogle da "nokautiraju“ električne mreže, GPS navigaciju, bankarske usluge, pa čak i radio-komunikaciju. Prema njihovim proračunima, Sunčeva oluja mogla bi da izazove štetu 20 puta veću nego uragan Katrina. A procenjeni gubici katastrofe koja je zadesila Nju Orleans 2005. godine iznose više od 125 milijardi dolara. Naučnici zato upozoravaju da je potrebno praviti dodatne sisteme za bolnice i električne mreže, te da sateliti moraju da budu dodatno prilagođeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:22