Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 31

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 31 - 10.10.2010

Parada u "kavezu"

 

Više od stotinu povređenih policajaca, najmanje 200 privedenih demonstranata (16 maloletnika), demolirani izlozi i sedišta političkih partija, dva zapaljena policijska automobila, prevrnuti kontejneri, polomljeni saobraćajni znaci, suzavac koji je, nošen vetrom, stigao do gotovo svih delova grada - to je bilans višečasovnog sukoba policije sa demonstrantima koji su protestovali u nedelju zbog održavanja "Parade ponosa“.

Oko 16.30, kada se situacija na beogradskim ulicama koliko-toliko smirila, a demonstranti u manjim grupama počeli da se razilaze, ministar zdravlja Tomica Milosavljević saopštio je da je povređeno ukupno 150 osoba. Od tog broja 131 su pripadnici MUP-a. Dvojica policajaca su teže povređena, ali su van životne opasnosti.

Ovaj broj, ipak, menjao se iz minuta u minut, jer su u Urgentni centar do kasnih večernjih časova pristizali novi povređeni - čim bi ostavili jednog kolegu, policijska vozila pod rotacijom vraćala su se na "bojište“, a akcija evidentiranja i hapšenja izgrednika trajala je čitavo popodne.

Neredi su počeli oko 10.00, kada su poletele prve kamenice iz mase od oko 250 huligana okupljenih na Terazijama, ali i još jedne veće grupe blizu Slavije.

Letele su cigle, flaše, delovi saobraćajnih znakova, a vandali su razbijali čak i kamene kontejnere kako bi od njih napravili "projektile“. Demonstranti su se tada razbili na dve grupe.

U isto vreme, iz pravca Autokomande, oko 200 demonstranata nasrnulo je na žandarmeriju kod hrama Svetog Save. Specijalci su uspeli da ih u Karađorđevom parku okruže. Dva helikoptera neprestano su nadletala širi centar grada.
Kada je bilo jasno da rulja neće preseći povorku, okomila se na državne institucije i sedišta partija. Huligani su upali u Dom Narodne skupštine, izazvali požar u sedištu Demokratske stranke u Krunskoj i demolirali centralu SPS na Studentskom trgu.

Najdramatičnije bilo je u Krunskoj ulici, gde je glavni štab demokrata. Gust dim iz dvorišta vile pokuljao je u 12.20, a iz mase naoružane kamenicama i bakljama, svedoče očevici, čuo se čak i pucanj iz vatrenog oružja. Vatra je buknula u garaži, a u trenutku napada u zgradi je bilo nekoliko zaposlenih. Među njima i jedna trudnica! Policija je brzo razbila nasilnike, a požar je ugašen.

Gotovo istovremeno, policija je upotrebila suzavac na Terazijama. Ni to nije sprečilo huligane, koji su iz Ulice kraljice Natalije žandarmima prišli sa leđa i naterali ih da se povuku ka Ulici kralja Milana.

Poprište se tada preselilo u Kolarčevu, Knez Mihailovu i Vasinu ulicu. Kamenicama je zasuta zgrada SPS na Studentskom trgu, a masa je bila toliko brojna da su i policajci, u jednom trenutku, morali da se sklone u centralu socijalista. Polomljeni su prozori na prvom spratu, demolirana vrata.

Oko 200 rušitelja - uglavnom maloletnih - odatle se spustilo do Ambasade Francuske i bacilo kamenice na nju. Vandali su ispred austrijske ambasade prevrnuli i zapalili policijski automobil.

Tada je žandarmerija krenula niz ulicu, a huligani su u panici preskakali tramvajske šine i bežali na Kalemegdan. Većina njih je upala u zasedu i uhapšena je. Ipak, njih stotinak je uspelo da se spusti u Karađorđevu ulicu, odakle su ponovo napali policiju.

Poslednji veliki sukob dogodio se oko 15.00 na Terazijama, kada je masa počela da se razilazi. Uskoro je na ulicama Beograda, posle šest sati divljanja, najzad zavladao mir, ali i počelo još jedno "vidanje rana“.

Šteta koju je Beograd pretrpeo u neredima procenjuje se na više od milion evra. Najviše su stradali kontejneri i vozila gradskog prevoza, ali polupano je i nekoliko izloga u centru grada. Tako je iz prodavnice na Terazijama jedan izgrednik hteo da ukrade dečji bicikl.

Kakav paradoks: dok je centar Beograda zasipan svim i svačim, sama manifestacija „Parade ponosa“ verovatno je bila najbezbednije mesto u centru grada!

Učesnici "Parade“, koji su se, prvo, okupili u parku Manjež, zatim šetali Nemanjinom, Kneza Miloša i Masarikovom do Studentskog kulturnog centra, skoro da nisu ni bili svesni nereda koji su se događali na svega kilometar od njih.

Ko je želeo u nedelju oko 10.00 da dođe do mesta održavanja "Parade ponosa“, u ograđeni park ispod Slavije, morao je da prođe više od pet "čekiranja“ policije, što one u kordonu, što organa reda koji su nasumično proveravali dokumenta. Ušao je, i to uz detaljno pretresanje i čekanje u redu, samo onaj ko je prethodno bio na spisku.

Program je počeo uz muziku i zastave duginih boja, a aktivisti su uzvikivali i slali parole "Stigli smo“, "Homofobija ubija“ i "Zar je greh da se voli?“. Zajednička oznaka svih učesnika parade bila je roze nalepnica na grudima.

Sa improvizovane bine oglasili su se i predstavnici evpskopskog parlamenta i šef kancelarije Evropske unije u Srbiji, koji su pozdravili zalaganje za različitost u našoj zemlji..

Kraj celokupnog događaja je, prema najavama organizatora, trebalo da bude u 15.00. Žurka je, ipak, skraćena, jer su stigle vesti o incidentima u gradu.

Tako je već oko 13.00 počelo organizovanje "transporta“ učesnika policijskim maricama, do sigurnih delova grada.

Ovo je priča o tri vrste budala, među kojima se ne zna ko je veća.

Prvi su šaka jada, nekoliko stotina gejeva kojih je sa sve gostima "parade" bilo barem jedno stotinu puta manje nego što gejeva u Srbiji ima. Nekoliko gej organizacija koje mlate debele pare od raznih međunarodnih fondova, a bogme i od države, bajagi se bore za svoja ugrožena prava. A u Srbiji se, koliko znam, jebe ko gde stigne, bez da su mu prava ugrožena...

Drugi su svi od reda državni organi, nameračeni da Evropi pokažu kako su eto konačno, tobož, spremni da, makar i silom brane prava ugroženih manjina...

Treći su ovde bili najmasovniji u nameri da krvlju operu, kako vladika Amfilohije reče, smrad sodomski. Ove budale i ne znaju što su došle, čuli su samo da će biti neka "frka", izuzev onih pripadnika, kao građanskih desničarskih, a u stvari crkvenih organizacija koje su ovu "kontra paradu" organizovali. Inače sve njih zajedno boli uvo za gejeve, važna je "frka". U "mirnodopskim " uslovima, mnogi među njima bi rado svoje dupe dali, naročito kad se piva naloču i uduvaju ko stoka...

I tako, prođoše dve parade, "parada ponosa" i "parada šljama", obe zajedno sačiniše "paradu srama", al koga je još u ovoj zemlji sramota...

A budala sam i ja, što o ovome uopšte i pišem, jer me dupe zabole i za prve i za druge i budale treće...

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:22