Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 32

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 32 - 12.10.2010

Stokholmski sindrom

 

Mnogima se dogodilo da ih pas iznervira i u besu ga šutnu nogom. On zacvili ali nakon nekog vremena dođe, umiljava se i liže baš onu nogu koja ga je udarila. Sličnu pojavu uočili su psihijatri kod žrtava izloženih ekstremnom mučenju, obespravljenosti u logorima i izloženosti teroru. Žrtva počinje opravdavati mučitelja, počinje ga gledati snishodljivo i s uvažavanjem tog neljudskog odnosa. Pojava je zabeležena u koncentracionim logorima i zovemo je "stokholmski sindrom”. U zlostavljanom ne ostaje ljudskog dostojanstva, vere u ideale, a poraz ga je dovelo u podređeni položaj. Pojava je uočena i kod poraženih većih populacionih grupa.

Duša je ostala nebranjeni deo čoveka i savremeni ratovi se vode upravo za duše. Nekad ta borba ide preko medija, suptilnim metodima se podvlači pod kožu i neprimetno postaje deo naših stavova. Nezgodno je kad se nekritički prihvataju propagandni materijali, naročito ako nameću proskribiranost. I to miriše na "stokholmski sindrom”.

Od usvajanja reči do usvajanja ideologije - pola je koraka. Zasluga za to leži u mentalitetu koji je još Jovan Cvijić opisao kao "rajinski”, a obeležen je podložnošću, precenjivanjem neprijatelja (Turaka), ulagivanjem, servilnošću. Neophodno je stvari i pojave nazivati pravim imenom.

"Stokholmski sindrom” je veoma nepoželjna osobina; prestaje s prestankom okolnosti koje su ga izazvale, ljudi ga se veoma stide, čak i u stručnoj literaturi ima malo radova o njemu. U psihotičnom obliku pojavljuje se kao indukovana psihoza, gde induktor, kao jača ličnost, u potpunosti podređuje indukovanog, obično intelektualno slabijeg. Prodati dušu đavolu tema je Geteovog "Fausta”, koji popularnost zahvaljuje i temi koju opisuje.

Nije dobro kad se olako prepusti stranim uticajima. To dovodi do ugrožavanja identiteta, osobina koje su nam potrebne da bismo se osećali sigurni, samopouzdani, samosvojni. Svaki čovek mora nastojati da sačuva deo sopstva, prepoznatljivosti, i ne bi smeo pokleknuti pod teretom trenutnih nevolja niti prenebregnuti da neprijatelj uvek vreba, da nam kao kobac s trpeze potkrada identitet.

"Stokholmski sindrom” je metoda koja služi odlivu duša i od pripadnika jedne grupe stvara ljutog protivnika i negatora svih vrednosti kojima se prethodno ponosio. Vojskovođe su uvek znale da više vredi jedan preobraćeni neprijatelj nego desetine sopstvenih vojnika. Konvertiti se regrutuju iz intelektualno prosečnih i veći su fanatici od "običnih” pripadnika nove grupe, jer svojim ponašanjem žele da zaborave i ponište prethodno opredeljenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:22