Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 35

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 35 - 18.10.2010

Prirodi preti izumiranje

NOVI PRILOZI TEORIJI POBUNE ZEMLJE I NEBA - V

 

Ako čovelanstvo na ovakav način nastavi sa eksploatacijom , prirodni resursi planete nestaće do 2030. Deset zemalja sa najvećom ljudskom potrošnjom resursa su: Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Danska, Belgija, SAD, Estonija, Kanada, Australija, Kuvajt i Irska.

Svetski fond za prirodu objavio je novu analizu, koja pokazuje da su potrebe čovečanstva za prirodnim resursima oko 50 odsto iznad nivoa koji zemlja može da podnese. Podaci su objavljeni 13. oktobra ove godine u novom izdanju publikacije "Izveštajo živoj planeti", vodećeg istraživanja o stanju planete. Istraživanje je pokazalo da Srbija spada u grupu zemalja, koja živi iznad svojih mogućnosti.

Čovekove potrebe za prirodnim resursima udvostručile su se od 1966. godine. Kako bismo održali svoj stil života, potrebno nam je 1,5 puta više postojećih prirodnih resursa planete. Nastavimo li da živimo iznad kapaciteta naše planete, do 2030. godine biće nam potrebna još jedna kako bismo zadovoljili godišnje potrebe.

Novi izveštaj WWWF ukazuje na činjenicu da Srbija troši više prirodnih resursa nego što joj je dostupno. Srbija se nalazi na 70. mestu na osnovu kriterijuma, koji se koriste u ovom izveštaju. Nastavimo li trenutni trend potrošnje, doći ćemo do tačke sa koje povratak neće biti moguć.

Na osnovu izveštaja o ekološkom otisku (ljudskoj potrošnji prirodnih resursa), zemlje iz našeg regiona nalaze se u gorem položaju od Srbije. Bosna i Hercegovina se nalazi na 66, Hrvatska na 47, Slovenija na 23, dok je Makedonija na 15. mestu sa najvećom potrošnjom ovih resursa.

"Ekološki otisak" prati područje biološki produktivne zemlje i vode potrebne da osigura ekološke resurse i usluge - hranu, vlakna i drvo, zemljište na kojem će se graditi kao i zemljište na kojem će se apsorbovati ugljen-dioksid oslobođen spaljivanjem fosilnih goriva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:11