Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 36

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 36 - 19.10.2010

Šta narod jede

 

Nikoga u našoj državi ne interesuje da li će se građani otrovati konzumirajući kuvanu hranu, pečena, pohovana mesa i ostala gotova jela, koji se u prodaju po supermarketima, ugostiteljskim objektima i, posebno, kioscima brze hrane i pekarama. Nadležne nije briga ni kako i gde se ta hrana sprema, po kojim normativima i kakv je njen kvalitet. Reagovaće verovatno kad se desi nešto neželjeno, poput onog trovanja dece u vrtićima pre nekoliko meseci.

O tome da ovu hranu niko ne kontroliše, pisali su mnogi mediji. Nadležne republičke inspekcije tvrde da one nisu nadležne i da je to u resoru "one druge" inspekcije.

U Inistarstvu trgovine kažu da oni kontrolišu isticanje cena i da li proizvod ima istaknutu deklaraciju. Sve ostalo, pa i kontrola kvaliteta, u nadležnosti je fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Ali u Ministarstvu poljoprivrede, pod čiju jurisdikciju potpadaju poljoprivredna i veterinarska inspekcija, kažu da je za kontrolu gotovih jela nadležna sanitarna inspekcija. Međutim, ova inspekcija, tvrdi da po novom Zakonu o bezbednosti hrane oni nisu nadležni za kontrolu ovakvih namirnica. To kontroliše Ministarstvo poljoprivrede preko svojih inspekcija, u zavisnosti od porekla hrane.

Ovde se krug zatvara i kako se ispostavilo baš niko ne vodi računa o gotovim namirnicama koje se prodaju u prehrambenim objektima. Na kraju, Ministarstvo zdravlja na pitanje šta će se desiti ukoliko se neko od građana Srbije otruje konzumirajući ove namirnice i ko će tada biti kriv, nije dalo nikakav odgovor.

Kako to da novim Zakonom o bezbednosti hrane nije određeno ko kontroliše kvalitet hrane koja se prodaje po supermarketima i drugim objektima? U Vladi Republike Srbije, takođe, na ovo pitanje niko ne zna odgovor.

Rešenje ovog problema vrlo je jednostavno: prestanite da se hranite na ovakav način. Jedite isključivo ono što pripremate u svojoj kući. Nemanje vremena, ili čega god, nije opravdanje za dobrovoljno samotrovanje i samouništenje.

E sad, nailazimo na drugi problem.

Hrana kojoj samo što nije, ili već jeste, istekao rok trajanja u našim prodavnicama svakodnevna je pojava. Često sam viđao pakovanja mleka kojem toga dana ističe rok, krem sir koji je bajat već narednog dana, ili šampon, penu za brijanje i tonik za lice koje za par dana možete da bacite, ukoliko ih ne iskoristite.

Među bajatim proizvodima koje kupci svakodnevno prijavljuju najčešći su meso, mleko i mlečni proizvodi i začini - posebno so i biber.

Nije retkost da proizvođači kojima trgovci vrate bajatu robu, preko iste zalepe novi rok trajanja i ponovo je proslede prodavcima.

Zanimljivo je da prodavci u Beogradu nisu uopšte iznenađeni kada im im ukažete na neispravnu robu. Oni znaju da u prodaji imaju neispravnu robu. Njihov jedini interes je profit, a ne zdravlje kupca.

Slično su reagovali i radnici u prodavnicama kozmetike gde možete pronaći preparate čiji rok važenja ističe već za nekoliko dana.

Odgovor prodavačice je zaprepašćujući: nedelju dana je dovoljno da prosečna porodica potroši šampon.

U Beogradu kontrolu obavljaju 43 inspektora. Malo. Kazne za promet neispravne robe kreću se, u zavisnosti od veličine prodajnog objekta, od 200.000 do tri miliona dinara. Međutim, u Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da trgovci retko plate milionske kazne i da je zbog toga promet neispravne robe još veći.

U tržišnoj inspekciji kažu da bajatu robu kupci najčešće mogu da zateknu u velikim marketima, jer je tamo i veća mogućnost da se u kontroli proizvoda „potkrade greška”.

Internetom već neko vreme kruži snimak, napravljen u „Ideinom” supermarketu u beogradskom TC „Ušće” na kom se vidi kako je na pakovanju svinjske pečenice drugom nalepnicom prelepljen rok trajanja koji je istekao više od mesec dana.

Ne retko se dešava da ne samo što se prelepljuju deklaracije već se i štampani datumi brišu acetonom pa se preko stavljaju novi datumi običnim pečatom ili čak ostavljaju bez datuma. Primećeno je i brisanje, takozvanim hladnim peglanjem, datuma koji se utiskuju u ambalažu a na samu ambalažu se lepe lažne deklaracije.

Okruženi smo prevarama. Šta činiti?

- Obavezno pročitati deklaraciju na proizvodu na kojoj piše rok trajanja proizvoda i datum proizvodnje
- Roba bez deklaracije ili bez datuma nije ispravna, takvu robu ne kupovati ili tražiti da se zameni robom sa deklaracijom
- Obavezno čuvati fiskalni račun jer bez njega nije moguće zameniti neispravnu robu
- Deklaracija se mora nalaziti utisnuta na poleđini proizvoda kod kozmetičkih preparata, odnosno na vrhu tetrapaka kod mlečnih proizvoda ili zalepljena kod drugih prehrambenih proizvoda
- Ukoliko na deklaraciji nije istaknut rok trajanja ili datum proizvodnje, takođe tražiti reklamaciju
- Posebno obratiti pažnju na začine, meso i mlečne proizvode, koji najčešće probijaju datum važenja, kao i na konzerve mesnih proizvoda koje su nepravilnog oblika, najčešće izdignutog poklopca, ili tetrapake koji su naduvani

Ali ni ovde nije kraj nezdravoj ishrani i laganom trovanju.

Sad je na redu nepoznato poreklo robe, ali i hemijski sastav, ogromne goličine raznih otrova i aditiva u procesima proizvodnje, konzerviranja, pakovanja i transporta. Ovde su prevare tek na vrhuncu.

I na kraju, šta jesti? Od onoga što se nalazi u prodaji, skoro pa ništa. Ja hranu pripremam sam. Sve namirnice uglavnom kupujem od proverenih dobavljača i proizvođača sa sela. A ono malo što kupujem u prodavnicama proveravam, ne samo praćenjem daklaracija, već i radistezijskim metodama. Ja volim svoj život, a šta narod jede, baš me briga!

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:11