Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 37

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 37 - 20.10.2010

Srpska juhahaha

Srbija - čuvar prava glodara, insekata i gmizavaca

 

Svakog dana kad otvorim novine, prasnem u smeh. Nimalo me ne privlače problematične vesti, jer ukazuju da je većina građana Srbije napadnuta od života. Muče ga svakodnevne brige oko preživljavanja i borbe za opstanak u društvu u kome se živi bez logike i pravila. Život u haosu i gluposti vremenom od normalnog čoveka napravi ludu kojoj je svejedno šta će sutra biti. Ako želi da preživi, građanin Srbije se mora po svaku cenu izrugivati gluposti, inače će postati zbunjeni slepi putnik koji ne zna kuda putuje. Zato između predloga Platforme za pregovore između Srbije i Kosova (Centra za novu politiku), kandidature za prijem Srbije u EU, zloupotrebe položaja najviših predstavnika vlasti, ekonomskih mućki i lažnih obećanja političara, biram banalnost života.

Posle neverovatno glupog i pljačkaškog zakona o plaćanju poreza i sakupljanju dozvola od gradskih službi za krečenje vlastitog stana, dozvole za postavljanja nove WC šolje, ili popravke kućnih instalacija, početkom ove godine dobili smo i zakon o Zaštiti životne sredine, tj. pravilnik po kojem su, „na osnovu terenskih istraživanja“, pojedine vrste životinja zaštićene kao prirodne retkosti u našoj zemlji. Uvek sam za zaštitu prirode i životinja. U ovom slučaju u zaštićene vrste spadaju žabe krastače, mravi, bubamare, poljski miševi, pijavice, razne voluharice i druge štetočine koje su, koliko se sećam, komunisti i titoisti uništavli na angro. Sram ih bilo! Zato demokratska vlast Srbije sada ima nameru da se obračuna sa svakim ko podigne ruku, ili nogu na mrava, otruje miša, ili zgazi žabu. Na sajtu pomenutog ministarstva nalazi se tarifa novčanih kazni za ubistvo svake zaštićene vrste, pa se kazne za fizička lica kreću od pet do pedeset hiljada dinara, zavisi koji je gmizavac, ili insekt lišen života. Za nepoštovanje ovog zakona može da se fasuje i robija od tri meseca do tri godine. Ove informacije je potvrdila šefica odseka Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine Tatjana Babić. Na pitanje šta učiniti ako vam recimo miš, ili žaba zalutaju u kuću, ona preporučuje da građani u tom slučaju pozovu Ministarstvo životne sredine, ili inspekciju za zaštitu istog ministarstva. Pretpostavljam da će „stručna služba“ ministarstva po svakom pozivu smesta doleteti i na nosilima izneti pregaženu žabu, a onda je kolima hitne pomoći uputiti na veterinarski fakultet na dalje lečenje.

Zamišljam kako će neki seljak zaglaviti robiju kad ga prijavi prvi komšija što je podmetao otrov poljskim miševima, dok su igrali kolo među klipovima kukuruza u njegovom čardaku. Dođe vam tako prijateljica u kućnu posetu i krajičkom oka snimi veliku dozu RAID spreja protiv mrava. U vreme komunističke vladavine bila bi zadovoljna, jer bi pretpostavila da vam je kuća čista, bez ovih dosadnih sustanara kojima obiluju mnoge zgrade, ali danas može prekinuti prijateljstvo jer ste potencijalni ubica zaštićenih vrsta i štetočina koju može prijaviti nadležnim organima. Ako slučajno imate kanarinca ili zebu, morate imati potvrdu da ste je kupili od uzgajivača. Ne daj bože da nije prstenovana, a to vidi neki zlonamernik, platićete kaznu. Molite boga da ugine prirodnom smrću, inače ćete u suprotnom platiti 25 hiljada dinara kazne, ma koliko se trudili da je dostojno sahranite, umesto da je bacite u kantu za đubre. Sve u vezi sa ovim zakonom na neki način demantuje anonimni službenik Ministarstva za zaštitu životne sredine koji je navodno telefonom razgovarao sa novinarom Kurira. Smatra da su dotične novine preuveličale čitav problem. On tvrdi da se zakon još uvek ne sprovodi i da se po svemu sudeći neće ni sprovoditi. Eto, on priznaje da permanentno ubija svoje kućne mrave, smatrajući to normalnim i ljuti se što ga gnjave novinari.

Pa dobro, poznato je da se ne poštuju i ne sprovode mnogi zakoni, ali sama činjenica da postoje i da se mogu ignorisati, govori opšte poznatu činjenicu da se u Srbiji zakoni često nalaze samo na papiru. To ne znači da jednog dana neće neko ko se ne bude nekome svideo platiti kaznu za zgaženu žabu, a ni robija nije neizvesna, ako se vlast uskopisti. Može biti kažnjen i to po zakonu jer se i najgore svinjarije, uključujući zloupotrebu položaja i sukob interesa, među vlastodršcima pravdaju zakonitošću. Nema te otimačine i pljačke društvene imovine, a da nije u skladu sa zakonom, tvrde oni koji sami sebi dodeljuju enormne plate zloupotrebljavajući svoj položaj i rupe u zakonu. Odugovlače krpljenje rupa, jer kroz njih cure pare u svrhu ličnog bogaćenja. Svi koji su uhvaćeni u nemoralu pozivaju se na zakon, pa su moralne norme i moral odavno nepostojeća kategorija i suluda osobina građana koji veruju da postoji pravda u Srbiji.

Neki očito poremećen tip je lopatom usmrtio komšijsku čivavu koja je greškom ušla u njegovo dvorište, javila je televizija B92. I za takve slučajeve zlostavljanja i ubijanja postoji zakon, ali sve zavisi koji će sudija suditi ovaj slučaj. Može se desiti da bude blag, jer nije ljubitelj životinja (lična humanost sa tim nema veze) i pridruži se mišljenju stotina hiljada građana Srbije koji smatraju da sve pse treba pobiti jer zagađuju životnu okolinu. Pacovi i bubašvabe nisu na lageru zaštite, zato ih trujte i uništavajte dok možete. Na sledećim izborima glasaćemo za političare koji nisu ni mrava zgazili, već zagovarali ubijanje ljudskog potencijala u susedstvu. Trenutno podržavaju demokrate i slatko se smeju. Odjekuje kao u horor filmovima.

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:11