Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 38

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 38 - 21.10.2010

Jedno razmišljanje 40 godina unapred

 

Žene će u narednih 40 godina preuzeti liderstvo širom sveta. Pored toga što će se veliki broj žena naći na visokim pozicijama, muslimanske imigracije na Zapad biće sve češće, Južna Amerika će doživeti procvat ekonomije, a klimatske promene dovešće do konflikata velikih razmera.

Sve više i više ljudi će uzgajati hranu u sopstvenim baštama, kako bi smanjili zavisnost od velikih proizvođača i distributera. Brzi internet i niski troškovi video-konferencija omogućiće službenicima da izađu iz kancelarija i rade sa bilo kojeg mesta na planeti. Samo mali broj država nastaviće da se ponaša „usamljenički", poput Severne Koreje i Irana.

Razvojem alternativnih izvora energije biće stvoreni „gubitnici u svetu nafte" - Saudijska Arabija, Iran, Irak, Rusija, Venecuela i još nekoliko arapskih zemalja. Bliski istok će postati mesto mešanja različitih religija, sekti i nacionalnosti.

Hrišćanstvo će na jugu planete ubrzano da se širi, dok će na zapadu broj vernika sve više opadati. Muslimani će se masovno preseljavati na Zapad. Njihovo prisustvo izmeniće javno mnjenje i politike vlada.

Klimatske promene dovešće do konflikata, a topljenje leda će otkriti mineralna bogatstva i polja nafte na Arktiku. Podizanjem nivoa mora mnoge velike populacije moraće da napuste svoje kuće.

Kina će se pozicionirati kao globalna ekonomska sila, a SAD će zavisiti od Kine, i to od njenih 17 retkih metala koji su važni za proizvodnju oružja, radara, turbina i hibridnih automobila.

U narednih 40 godina prikupljanje informacija biće još brže, a svet će ući u doba petabajta. Do 2050. godine merenje u petabajtima biće standard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:11