Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 41

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 41 - 26.10.2010

O utisku se ne raspravlja

PARDON - O UKUSU...

 

Gledajući proteklog vikenda emisiju koja slaže naše utiske iz prethodne sedmice, ne mogu se oteti utisku da me više ništa ne može iznenaditi kada je u pitanju naš javni prostor i njegovi akteri.

Mizanscen su činili novopečeni urednik uglednog nedeljnika, dva višedecenijski etablirana kulturna delatnika i jedna politički novoangažovana pevačica. Tema više nego "ofucana”, o kojoj su se izjasnile čak i nezainteresovane domaćice okupirane spremanjem ajvara i ostale zimnice: parada ponosa, huligani ili deca, tolerancija ili motka, sa neuspelom idejom voditeljke da se progovori o hrabrosti i dužnosti javnog istupanja na krizne teme društva.

Ali, avaj! Pevačica-kolumnistkinja brzo je uzela "banku” i otvorila sagovornicima i onim znatiželjnima, kraj malih ekrana, nove vidike. Prvo, da eto ona "glupa i plava”, pa još sa estrade, mora da se politički angažuje, te da prisutne intelektualce niko ne razume šta pričaju, da ona ima više uticaja na mladi svet od aktuelnih političara...

U poslednjem činu, estradna radnica "oduva” urednika rečima da mu nedeljnik ima tužno mali tiraž i uticaj, kulturnog radnika "nabode” da je kao homoseksualac razočarao svojim bojažljivim, kalkulantskim stavovima. I na kraju, u tradiciji i stilu ružičastih tok-šou emisija rekla je da ih sve voli i da je ipak ponosna na njih.

Nemam nameru da lamentiram nad sudbinom onih koji pristaju da učestvuju u ovakvim groteskama, izlažući svoj godinama sticani ugled bedi javnog naklapanja i dajući raznoraznim spodobama status kredibilnog sagovornika.

Ne želim da budem sentimentalan, ali konstatujem da i ono malo javnog prostora, oslobođenog mediokriteta, površnosti, produkata moralnog sunovrata i "kratke istorije bešćašća”, polako, ali sigurno biva kontaminirano i gurnuto u veliki lonac svega i svačega.

Zato se ovde postavlja drugo pitanje. Kome odgovara sveopšta papazjanija u javnom prostoru i sa kakvom je namerom kreira? Pod plaštom pluralizma i slobode govora, u opštoj kakofoniji, teško da će i najveštiji prepoznati ozbiljno kritičko mišljenje.

Možda su i gledaoci dobili po jednu ulogu u nekom novom "uspešnom sitkomu”, ali im to niko nije javio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:10