Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 43

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 43 - 28.10.2010

Legalizacija "trave"

Soroš donirao milion dolara za legalizaciju marihuane

 

Američki milijarder Džordž Soroš, koji je ime i bogatstvo stekao berzanskim špekulacijama, stao je i u zaštitu legalizacije narkotika, donirajući milion dolara za pripremu i sprovođenje referenduma o legalizaciji marihuane u Kaliforniji. Ovo je do sada, najveća privatna donacija fondovima boraca za legalizaciju narkotika.

Soroš već duže vreme podržava izuzeće posedovanja i korišćenja marihuane sa liste krivično kažnjivih dela, jer su se zabrane, smatra on, pokazale kao nedelotvorne. Milijarder smatra da se promet marihuane mora dozvoliti, ali i da se stavi pod kontrolu.

Poreski prilivi od ovog poslovanja omogućili bi SAD uštedu više milijardi dolara, koje se sada usmeravaju u borbu protiv širenja narkotika. Sem toga, legalizacija bi, kako smatra Soroš, rešila probleme kao što su visoki nivo kriminala, nasilje i korupcija povezani sa ilegalnim prometom droge. Umesto toga, policija bi mogla da se koncentriše na teže prestupe.

Stanovnici Kalifornije će na referendumu zakazanom za iduću nedelju odlučiti o legalizaciji marihuane. Zakon svim punoletnim građanima (od 21 godine) dozvoljava posedovanje najviše jedne unce droge (28,34952 grama), po čemu je Kalifornija, najverovatnije, najliberalnija američka država.

U Kaliforniji se već nekoliko godina vode debate o legalizaciji korišćenja marihuane, a pokrenuo ih je guverner te savezne američke države Arnold Švarceneger.

Ovo je primer koji bi trebalo da slede sve zemlje koje pretenduju zagovorništvo ljudskih prava i sloboda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:10