Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 44

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 44 - 29.10.2010

Sajam "knjiga" ili čega god

 

U toku je još jedan Sajam knjiga, ako se iko još seća knjiga šta je. Za istinske ljubitelje knjiga, kakvih je sve manje, ovo je prilika da uživaju u auri velikog broja novih izdanja koncentrisanih na jednom mestu. Za poznavaoce i „poznavaoce” različitih oblasti koje će da budu predstavljene novim izdanjima, prilika za brojna gunđanja i retke pohvale. Za ljude upućene u stvarno stanje izdavaštva i tržišta knjigama, prilika da se smeju, pošto na javnim mestima nije prilično da se plače. Za političare, prilika da se slikaju i ponavljaju otrcane fraze.

Za pisce, izdavače, knjižare... sajam je prilika da, kad već nema smisla da plaču, uživaju u susretima sa starim znancima. Za javne ličnosti, prilika da vide i budu viđene, a za većinu „običnih” posetilaca da se, plativši preskupu ulaznicu i još skuplju, gotovo neizostavnu pljeskavicu, promuvaju po sajamskoj gužvi, zadovoljni što participiraju u „najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji na Balkanu”.

Za manjinu „običnih” posetilaca Sajam knjiga je prilika da, pošto su već platili preskupu ulaznicu i, verovatno, pojeli još skuplju pljeskavicu, pazare i neku knjigu. Za đake je prilika da jedan dan provedu u neviđenoj, deci zabavnoj gužvi, radosni što im je, umesto da beže sa časova i dobijaju „neopravdane”, omogućeno da iz škole izostanu na „legalan” i „legitiman” način.

Jedini istinski profit iz ove manifestacije, međutim, izvući će "tamo neki". A to su oni članovi „saveta”, „uprava”, „odbora”, ili kako se to već zove, koji odlučuju o raspodeli sajamskih štandova. Istina, neki sitan profit će da izvuku i oni članovi i članice „saveta”, „uprava”, „odbora”, „urednice”, „urednici”, ili kako se već zovu, kojima nije dozvoljeno da se u raspodelu štandova mešaju. Njima je bačena koska izbora članica i članova sajamskih žirija i organizacije sajamskih „foruma”, „ćaskaonica”, „agora-diskusija i panela”, „maratona kratkih priča”, na koje će da pozivaju svoje pajtaše i još ponekog, da se stvar zabašuri, i koje niko živ neće posećivati, ali nema veze, oni će sa svojim pajtašima da dele honorare i da se osećaju značajni i važni.

Naime, iako vlasnici štandova, zbog „Kurte”, „Murte”, i ostalih članova halapljive porodice koja siše krv seljaka, radnika, „poštene inteligencije” i buržoazije koja pokušava da po tržišnim i ostalim zakonima posluje na belo, na sajmu zarađuju sve manje.

A sad o knjigama!

Pravo da vam kažem, ne zapazih ni jednu vrednu pažnje. I tako... prođe jedan zalud izgubljen dan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 02:10