Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

 Dnevničke beleške

Beleška 45

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 45 - 22.12.2010

Zagmuk Neharpap

Kratkodnevica - Rađanje Šamaša (Dan Mladog Sunca)

 

 

Zagmuk Neharpap, Ritualna Svetkovina Nove Godine, slavi se 12 dana. U drevnom Sumeru, Zagmuk se proslavljao u danu Ravnodnevice, jedino su Crni Sveštenici početak godine slavili sa rađanjem Sunca, u najdužoj noći i najkraćem danu.

Pvi dan posvećen je proslavljanju velikog i tradicionalnog praznika otvaranja Kapije Nebeskog Kraljevstva Enzu. Prevedeno na savremen jezik, značilo bi ulazak Sunca u sazvežđe Jarca (Sunce 0° Jarca u 00:40 časova).

Ova svetkovina se praznuje u mnogim tradicijama. Poznata je i kao svetkovina Jule, a kod Slovena kao Božić Svarožić (Rađanje Svaroga).

Specifičnost ovogodišnje Kratkodnevice je poklapanje sa Punim Mesecom i njegovom eklipsom (Totalno pomračenje Meseca) što se dogodilo po prvi put u poslednje tri godine, ovog 21. decembra. Pomračenje se dogodilo samo 15 sati pred Zimsku Kratkodnevnicu, kada se Mesec nalazi izuzetno visoko, što je veoma retka pojava.

Zbog toga je ova noć najduža i najmračnija noć u poslednje 372 godine, a retki su mogli da prate totalno pomračenje Meseca i njegovu lepotu u širokom spektru boja.

To se dogodilo zahvaljujući retkoj pojavi tokom koje se Sunce, Zemlja i Mesec nalaze u istoj liniji na dan zimskog solsticijuma, najkraćeg dana u godini.

U neverovatnim bojama Meseca u potpunoj senci Zemljie mogli su da uživaju samo sretnici u Severnoj Americi i na krajnjem severu Evrope, i to ako im pogled prema nebu nisu zaklanjali oblaci. Zapadna Evropa bila je svedok početne faze pomračenja, do zalaska Meseca, a zapadna Azija završne faze u trenucima izlaska Meseca. Pomračenje je počelo 21. u 8:33 po srednjeevropskom vremenu ulaskom Meseca u prizmu Zemljine senke i trajalo je do 12:01, kad je iz senke izašao i poslednji deo Meseca, ali faza potpunog pomračenja, u kojoj Zemlja fizički zaklanja Mesec od Sunca, počela je u 9:41 i završila se u 10:53.

Od početka do kraja pomračenja, Mesec je promenio niz boja - od narandžaste, bakrene, ljubičaste, pa čak i krvavocrvene, kakav je bio u punom pomračenju, ali ni u jednom trenutku nije bio potpuno nevidljiv zbog rezidualnog (preostalog) svetla koje se prema njemu odbijalo od Zemljine atmosfere.

Potpuna pomračenja Meseca na zimski solsticijum veoma retko se događaju, a poslednje je zabeleženo 21. decembra 1638. kada je trajalo od 1:12 do 2:47 časova.

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 01:16