Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

  Dnevničke beleške

Beleška 49

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 49 - 01.02.2011

Sve laži terapeutske ishrane

POTROŠAČKOM MENTALITETU PODLEŽE SAMO NEUKA BUDALA

 

Gledam ljude u supermarketu i zaista se zgrožavam nivoom neznanja i podložnosti potrošačkom mentalitetu kojem se, s takvom predanošću, može prepustiti samo neuka budala. Sa koliko strasti  i zanesenosti veruju "obećanjima“ da su pojedini prehrambeni proizvodi lekoviti.

"Lekovit za srce." "Smanjuje holesterol."Pomaže u mršavljenju."Sprečava visok pritisak.“ Takve tvrdnje sve češće se pojavljuju na namirnicama. Kad uđete u samoposlugu - možete da se zapitate da niste možda zalutali u apoteku. Može li hrana sa rafova zaista da leči? Da spreči obolevanje, razredi posete lekaru, ulepša život? Da li je zaista toliko, ne više "samo“ zdrav, već baš "lekovit“, probiotski jogurt, sok od pomorandže sa dodatkom vitamina, krompir "obogaćen“ selenijumom, blitva sa dodatim mineralima... Bilo bi lepo da je tako. Ali, nije.

U čak 80 odsto slučajeva u pitanju je obična laž. Da se radi o čistoj prevari, to je nedavno potvrdila čak i Evropska komisija za bezbednost ishrane. Zbog učestalih reklamacija građana, ova komisija je ispitala više od 4.000 "lekovitih“ tvrdnji proizvođača hrane. Samo je petina mogla zaista da se pohvali delimičnim efektima kojima se naveliko reklamira.

Nalazi ove evropske komisije naneli su veliki udarac sektoru "terapeutske ishrane“, koji je zadnjih godina u ekspanziji. Računa se da se time već bavi nekoliko hiljada firmi sa desetinama hiljada zaposlenih. Sve one pokušavaju da naprave hranu koja će istovremeno biti i lek - paradajz obogaćen antioksidantima, specijalno maslinovo ulje za srčane bolesnike, pirinač kome je dodato gvožđe, mleko za bebe koje podstiče imunološki sistem. Sada, kada je evropska komisija otkrila da je većina tvrdnji o učinku takvih proizvoda potpuno neosnovana - jasno je ono što su već mnogi, ljudiod duha, sumnjali. Industrija hrane pokušava da stvori "svoju“ šarenu lažu i preuzme bar deo veoma unosnog posla od farmaceutske industrije. I na tome se, pokazalo se, radi nemilosrdno, bez ikakvih obzira prema istini i prema potrošačima. Zapravo, ovu industriju krajnji potrošač interesuje samo kao izvor novca.

Industrija "lekovite hrane“ pokušava da se odbrani izjavama da problemi nastaju zato što se na polju ishrane primenjuju naučni kriterijumi koji se koriste za farmakološku industriju, i pokušaj da se blokiraju inovacije. Brisel, međutim, za takvu kuknjavu ne haje, a Evropljani treba da se ponadaju da će tako i ostati - samo nam treba još jedna moćna industrija koja trguje našim zdravljem, poput današnjih farmaceutskih kuća. Tako je EU nedavno odlučno blokirala pokušaj da se namirnice obeležavaju crvenim i zelenim, prema tome da li su "dobre“ ili "loše“. Crveni "žig srama“ bi nosile one koje su "opasne“ (verovatno zato što sadrže masnoće, šećer, so), a zelenom bojom bi bile obeležene one koje su "zdrave“. S druge strane, Komisija za životnu sredinu i zdravlje odlučila je da natera sve proizvođače mesa, sira i voća da ubuduće sektor ishrane mora da vodi računa samo o jednom - o kvalitetu. Ali, pronaći će oni opet neki način da lažu...

U međuvremenu, na tržištu ostaju sve "raskrinkane“ namirnice - odnosno na državama u kojima se prodaju je da "preterane reklamne tvrdnje“ usklade sa svojim zakonodavstvom, ali ljudi su upozoreni. Kao što ih odavno upozoravaju i na poplavu dodataka ishrani - raznih preparata koji se prodaju uglavnom u apotekama, a uglavnom neosnovano obećavaju dug život i zdravlje.

Ovo je moj lični stav, a izbor je lična stvar svakog čoveka. Sva industrijski proizvedena hrana je opasna po zdravlje čoveka, posebno u dužem kontinutetu konzumiranja. Ovo se odnosi na sve konzervirane proizvode i proizvode koji sadrže bilo kakav aditiv ili dodatak nepriropdnog porekla. Sveža hrana (povrće, voće, meso, jaja, mleko...) je zdrava samo ukoliko je organski proizvedena, i tačka.

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 01:25