Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

  Dnevničke beleške

Beleška 60

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 60 - 19.03.2011

To se planeta samo smeje

NOVI PRILOZI TEORIJI POBUNE ZEMLJE I NEBA - IX

Zemljotres pomerio Japan četiri metra ka istoku. Epicentar - tačka spajanja četiri najveće tektonske ploče planete

 

Možda i ne bih pisao o ovome, jer su katastrofe počele sve učestalije da opsedaju čitavu planetu, a ovo jadno "čovečanstvo" potpuno je oguglalo na svako slično zbivanje. Ali slika sa statuom Bude koja uspravno stoji, neoštećena, nasred razorene zemlje, gde ni kamen na kamenu skoro ostao nije, prosto udara svojim simbolizmom i porukom. Međutim, izgleda da poruku nema više ko da vidi. I tragajući za još nekim informacijama pronađoh video zapis kanadske devojčice koja se bogatom i razvijenom svetu obraća na jednom skupu u Brazilu. Iako davne 1992. godine, poruka je, čini mi se baš ista poruci kojom zrači ova nema statua Uzvišenog Bude. Međutim, izgleda da poruku nema više ko da čuje...

Cifre...

Broj žrtava razornog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan premašio je 15.000 i svakodnevno se uvećava. Broj porušenih zgrada koje su potpuno ili delimično uništene u zemljotresu popeo na 80.000. Ovo su trenutne cifre bilansa žrtava i materijalne štete.

Treća najrazvijenija svetska ekonomija doživela je kolaps. Razorni zemljotres oduzeo je Japanu i poslednju nadu da će se izvući iz krize. Recesija više ne može da se spreči, a sada državi preti i bankrot. Da li će doći do nove svetske ekonomske krize? Ovo su zaključci i strepnje visoko razvijenog sveta.

A šta se dogodilo?

Razorni zemljotres koji je pogodio Japan pomerio je ovu ostrvsku zemlju četiri metra istočnije od ranijeg geografskog položaja. Pomeranje se moglo očekivati, imajući na umu silinu zemljotresa, koji je imao snagu od 9 stepeni Rihtera, što znači da je peti po snazi u istoriji praćenja zemljotresa. Razlog zemljotresa je bilo pomeranje pacifičke tektonske ploče, jer Japan leži na zloglasnom "vatrenom prstenu", liniji čestih zemljotresa i vulkanskih erupcija koja vodi praktično duž čitave obale Pacifika. Zemljotres je pomerio zemljinu osu za oko 16.5 centimetara, što utiče na bržu rotaciju zemlje i skraćuje dan za oko 1,8 milioniti deo sekunde.

Epicentar zemljotresa bio je na oko 129 kilometara od grada Sendai, u relativno plitkom, okeanskom procepu za koji se prethodno smatralo da je nemoguće da oslobodi toliku energiju. Ovo područje ima dugu istoriju zemljotresa, ali ovaj se ne uklapa u šemu. Očekivanja su išla do 7.5 stepeni, što je oko stotinu puta manje od 9 stepeni. Severni deo ostrvske zemlje leži na preseku četiri pomerajuće ploče Zemljine kore i iznenadna iskliznuća tektonskih ploča mogu da oslobode ogromne količine energije.

Sendai zemljotres dogodio se na takozvanom Japanskom rovu, spoju Pacifičke ploče i one ispod severnog dela zemlje. Prema saznanjima obrade prvih podatka Sendai zemljotresa, ukazuju da se duga pruga Japanskog rova raskomadala tokom potresa duž 390 kilometara!  Potres je potekao osam do 20 kilometara ispod morskog dna. Što je zemljotres plići, lakše savija Zemljinu koru, podižući planine vode koje mogu da naprave cunami. Sendai zemljotres je podigao morsko dno nekoliko metara i generisao cunami do sedam metara visine.

Sličan fenomen zabeležen je i prilikom prošlogodišnjeg zemljotresa u Čileu jačine 8,8 stepeni Rihtera kao i 2004. kada je oblast blizu indonežanskog ostrva Sumatra pogodio potres od 9,1 stepen, a onda i katastrofalni cunami. Potres koji je pogodio Sumatru je, takođe "prekršio pravila". I ovaj zemljotres se dogodio na ivici starog komada kore, terajući cunami preko Indijskog okeana koji je bio najsmrtonosniji u dosadašnjoj zabeleženoj istoriji.

Planeta se smeje

Seizmolozi se nadaju da će detaljni podaci Sendai zemljotresa pomoći u boljem razumevanju uzroka ovakvih prirodnih katastrofa! E, ovo poslednje je zapravo slika civilizacije danas. Svi se nadaju da će nešto bolje razumeti, i svi se nadaju da će jednog dana biti bolje, a svi zapravo rade da bude još gore. Svi su oguglali na svaku poruku prirode, a na svaku poruku Duha gledaju sa podsmehom. Izgleda da više nema ko ni da poruku razume, da se najslađe smeje, poslednji ko se smeje.

Planeta je ova kao živ organizam, a organizam kad je od štetočine napadnut, brani se svim sredstvima odbrane i uništavanja štetočina. Ovo što ću reći, izgledaće nekome užasno, ili u najmanju ruku nesamilosno. Iako se broj mrtvih meri stotinama hiljada u poslednjim sve učestalijim katastrofama, "žrtava" ovde zapravo nema. A razaranja će biti sve više i sve češće, i opet "žrtava" neće biti. To se planeta samo od uzročnika bolesti brani. Planeta će živeti svakako. Čovek je taj koji srlja u sopstveno samouništenje. Zbog toga ovo nisu žrtve prirodnih katastrofa već žrtve sopastvenog samouništenja. Nisu ove katastrofe elementarne nepogode. To se samo paneta smeje...

 

Galerija slika

 

 

 

 

 

 

Poruka čovečanstvu

Umesto svakog daljeg komentara, neka reči ove devojčice budu najbolji komentar, devojčice koja je ućutala svet na 6 minuta...

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 01:29