Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

  Dnevničke beleške

Beleška 84

 

 Razgovori s povodom

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Nehargil

 

DNEVNIČKE BELEŠKE

 

 

Beleška 84

Osmi Nehar

U susret danima Uzvišene Moći Tame

30.10.2012

 

Osmi Nehar je osma i poslednja Objava Svetlosti. Ovo su dani Uzvišene Moći Tame. Prema sumerskoj tradiciji, Uzdizanje Ereškigale (Kraljica Bezdana) se slavi devet dana pred ulazak u poslednji i najtamniji period godine koji traje 44 dana odnosno do Kratkodnevice i rađanja Mladog Sunca (Rađanje Šammaša). Ova svetkovina se slavi od 31. oktobra do 8. novembra.

Slika: Ereškigala, Hein Lass 2007.

Ritualna Svetkovina Smrti, Tame i Bezdana, Podzemnog Kraljevstva, obavlja se osmog dana svetkovine na sredinu Jeseni. Sredina Jeseni (Sunce 15º Škorpije) ove godine je 7. novembra u 1 sat i 26 minuta. Ovo je i dan ritualnog samopročišćenja, dan koji je za drevne magove bio od posebne važnosti, jer se od ovog dana započinje period velikog posta i energetskog čišćenja, kako tela tako i duše. Kaže se da mag u ovaj dan simbolički umire kako bi se ponovo rodio zajedno sa rađanjem Sunca.

Poslednji dan svetkovine je ritualno posvećen Mrtvima (zadušnice). Svetkovina Namtara, Boga Mrtvih je i dan sećanja na sve mrtve. Praznuje se uvek u drugi dan od Svetkovine Smrti. Ritualno proslavljanje Boga Mrtvih se vrši poslednjeg, devetog dana svetkovine, 8. novembra, što je drugi dan od sredine Jeseni. Simbolički ili ritualno, u ovaj dan mag silazi u Bezdan, u Kraljevstvo Mrtvih kako bi opštio sa mrtvima i zajedno sa svim dušama se iskupio za dela protivna Zakonu Univerzuma, učinjena svesno ili nesvesno. Od ovog dana počinje strogi duhovni post u kojem mag ne čini nikakva dela energetskog izračenja, već se pročišćava i ispunjava čistom energijom životne sile, kako bi se pripremio za ponovno duhovno rađanje zajedno s rađanjem Sunca i otpočeo novi ciklus.

Ovo je slavlje magova i proročica, vračeva i vračara, veštaca i veštica. Ali, iskusan i zreo mag zna da ovi dani svetkovine nisu samo tradicionalno slavljenje običnog puka. Ritualno, mag se na ovaj način kroz svaki ciklus sibolički priprema za smrt i novo rađanje. Zbog toga su Osmi i Prvi Nehar najveći i najznačajniji praznici jer predstavljaju prelazak između ovog i onog sveta, između života i smrti, te ponovnog rađanja. Ishodište ovog ritualnog pripremanja kroz svaki ciklus tokom života, mag sakuplja i snagu i moć da kada za to dođe vreme svesno uđe u smrt i svesno uđe u novi život.

Tradicionalna gozba koja se priređuje prvog dana svetkovine odmah po zalasku Sunca, čini se u čast Ereškigale. Smatra se žrtvom koja se prinosi Kraljici Bezdana. Krvna žrtva nije neophodna, ali se smatra da onaj ko nije u stanju usmrtiti životinju ritualnim žrtvovanjem, na ovaj dan ne bi trebao jesti meso. Sir i ostali mlečni proizvodi, jaja (kuvana), sezonsko voće i povrće, lešnik i orasi, kukuruz, pivo i biljni čajevi bi trebalo da nađu mesto na ovoj svečanoj gozbi. Za magove koji inače jedu meso u svakodnevnoj ishrani, od ovog dana počinje beli post ili "bele poklade" (uzdržavanje od jedenja mesa) i narednih sedam dana do ritualnog silaska u Bezdan, dozvoljena je sva hrana izuzev životinjskog mesa i prerađevina. Poklade, odnosno prestanak uzimanja bilo kakve hrane životinjskog porekla (uključujući jaja i mlečne proizvode) započinje od sredine jeseni, osmog dana svetkovine, kada se započinje veliki post i obredno samopročišćenje.

Tamjan i mirisi koji se obredno koriste su heliotrop, metvica, muškatni oraščić, ili kadulja u čistom obliku ili smesi sa smirnom (obični tamjan). Sveće, ukoliko nisu od čistog pčelinjeg voska, koriste se u bojama crnoj, žutoj, narandžastoj i crvenoj. Kristali koji snažno upijaju energiju u ove dane su oniks i svi drugi crni kristali.

Ostali nazivi za ovu svetkovinu, pod kojom je i najpoznatija u zapadnim tradicijama su Samhain, Noć Veštica, Halloween, Hallows Eve. Uglavnom je svima 31. oktobar poznat kao Noć Veštica, ali većina o tome ima sliku kakvu je dobila iz američkih filmova. Zapravo, iza toga se krije mnogo opširnija priča.

Kažu da Samhain označava jednu od dve velike "Kapije“ keltske godine, jer su Kelti godinu podelili na dva doba: mračno i svetlo doba. Beltaine otvara Kapiju Svetlosti 1. maja (svetlo doba godine), dok Samhain otvara Kapiju Tame (mračno dobagodine) 1. novembra. Veruje se da je Samhain bitniji praznik, jer njime počinje sasvim nov ciklus, kao što i dan kod Kelta počinje noću, jer se smatralo da "mračna tišina donosi šapate novih početaka“. Zbog toga se često kaže da je Samhain zapravo keltska Nova godina. Reč Samhain doslovno znači "kraj leta“ i u različitim oblastima nosi različite nazive (Samhuinn, Oíche Shamhna, Nos Calan Gaeaf). Sa usponom hrišćanstva, i ovaj praznik je dobio novi naziv: Hallowmas ili Dan svih svetih i postao svojevrsna komemoracija umrlima koji su preminuli u toj godini. Tako je i noć uoči ovog praznika dobila popularno ime Halloween, All Hallows Eve, ili Hollantide, dok 2. novembar postaje Dan svih umrlih duša. Tokom vekova su se paganska i hrišćanska verovanja isprepletala u mešavinu različitih slavlja od 31. oktobra i u nedelji iza svetkovine. Mračna mističnost im je svima zajednička karakteristika.

Samhain je u selima označavao početak zime, vreme kada pastiri silaze sa planina iz svojih katuna i vraćaju stoku u štale, gde ih čekaju spremne zalihe sena za zimu. Do tada mora biti obavljena poslednja žetva i berba, jer se verovalo da, kada dođe novembar, vile svojim dahom unište svaku biljku na kojoj je ostalo plodova. I drva za ogrev se do ovog praznika moraju pripremiti. Na neki način je ovo doba godine značilo i ponovno okupljanje porodice, jer su svi zajedno spremali zalihe namirnica za zimu. U paganskoj Irskoj su na ovaj dan održavani razni rituali, od kojih je najpoznatiji i najznačajnini takozvani Feast of Tara. Tara je brdo u Irskoj, gde je nekada bilo sedište kraljeva. U to vreme bi svako domaćinstvo ugasilo vatru na svom ognjištu i svi su čekali da druidi zapale novu vatru kao simbol nove godine u blizini brda Tara. Ljudi bi u vatru bacali materijalne stvari koje simbolizuju neku njihovu želju, za koju žele da se ostvari, ili bolest koju žele da izleče. Sa te velike vatre su palili baklje, kojima su kasnije palili novu vatru na svom ognjištu i time označavali vreme novih početaka. Paljenje logorske vatre na ovaj praznik, kao simbol zaštite od zime, hladnoće, tame i zlih duhova, postalo je vrlo popularno u Irskoj i Škotskoj, pa se ovaj običaj održao sve do Prvog svetskog rata. Seljaci su pepeo, koji bi ostao od logorske vatre, kasnije posipali okolo da bi ih zaštitio tokom zimskih meseci, ali su na taj način takođe đubrili zemljište. Kada bi se poslednji plamen ugasio, seljaci bi trčali kući vičući "May the black sow without a tail take the hindmost!"

Običaji koji se vezuju za današnju Noć veštica potiču zapravo od keltskog praznika mrtvih, kada su Kelti ostavljali hranu na kućnom pragu za zalutale duše, kao i zapaljene sveće na prozorima da bi duše predaka lakše našle put kući, dodavali još stolica za sto kako bi nevidljivi gosti imali gde da sednu, zakopavali jabuke duž puta za sve izgubljene duše, iskopavali repu iz zemlje i rezbarili je tako da liči na zaštitničke duhove, jer je ovo bila noć magije i haosa. Samhain se slavi u noći sa 31. oktobra na 1. novembar. Prema zapisima, Samhain predstavlja kraj jeseni i početak zime.

Običaj dubljenja bundeva zasniva se na irskoj legendi o kovaču Džeku, poznatom po njegovoj domišljatosti ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario Đavola tako što mu je ponudio dušu u zamenu za piće i nakon što se Đavo pretvorio u novčić kako bi platio piće, Džek ga je brzo stavio u džep u kojem je bio krst, zbog kojeg se Đavo više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Džeku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Džek ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario Đavola tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa drveta, ali je na kori drveta brzo nacrtao krst, tako da ga Đavo ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Džek umro, nije bio primljen zbog svog grešnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je Đavo i poslao natrag u mrak, a da ga se reši dao mu je komad uglja. Džek je u džepu imao repu, koju je izdubio i stavio u nju ugalj i od tada Džek, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Džek O'Lantern (Džek Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svetova.

Veoma je važno naglasiti kalendarske nedostatke, ne samo kad je ovaj praznik u pitanju već i skoro svi drugi praznici. Sve ove svetkovine potiču iz starih vremena i vreme ritualnog obeležavanja su uvek određivali žreci, šamani, magovi, sveštenici. I svaka je tradicija imala svoj kalendar. Međutim hrišćanska crkva, iako je reformisala stari rimski (Julijanski) kalendar i prešla na novi (Gregorijanski), u mnogo čemu je napravila omaške u proračunima. Svi verski praznici crkve i na Zapadu i na Istoku, prilagođeni su lokalnim tradicijama te su tako određeni datumi uzimani kao približna vrednost poklapanja sa kosmičkim fenomenima. Tako je u zapadnoj crkvi Dan svih Svetih uvek 1. novembra, a Dan mrtvih narednog, 2. novembra. U istočnoj crkvi praznih svih Svetih ne postoji, a Dan mrtvih (Zadušnice) uvek pada u Subotu, pred 22. nedelju od Duhova (Pedesetnica). Ove godine je to 3. novembra. Zbog svega toga i raznih mešanja kultura, ove svetkovine magovi nazivaju tradicionalnim, dok se za vršenje rituala uvek vrše egzaktni proračuni, kao što je to izračunavanje pozicije Sunca na 15º Škorpije, što predstavlja sredinu Jeseni po zvaničnom kalendaru, odnosno dan kada započinju Dani Tame i koji se završavaju rađanjem Sunca na Zimsku Kratkodnevicu (ulazak Sunca u znak Jarca). Za vršenje magijskih obreda ili bilo kakvih ritualnih radnji, izračunavanje stvarnih pozicija planeta i zvezda je posebno važno jer mag sve čini u skladu sa ustrojstvom Univerzuma prateći njegovo kretanje i sve fenomene.

Nekada su ljudi verovali da u ovoj noći mrtvi oživljavaju i pohode svoje bližnje na zemlji, kako bi skupa s njima slavili ovaj praznik, koji u sebi nosi duboku simboliku preobražavanja smrti i ponovnog rođenja. Te noći, ljudi se tradicionalno prisećaju svojih voljenih koji su umrli i suočavaju sa činjenicom da će i sami jednom umreti.

 

Ritual Smrti i Života

 

Ako želite da nešto odstranite iz svog života, da to nešto zauvek umre, kao loša navika recimo, ili teške uspomene, bol, pogrešni odnosi s ljudima, nekakva nesreća ili šta god slično, ovo vreme bi trebali da iskoristite za dubinsku regeneraciju sopstvenog bića. U ove dane pred sredinu Jeseni trebalo bi napraviti svojevrsno ritualno pročišćavanje kako bismo se rešili svega onog, što u svom životu smatramo pogrešnim, štetnim, otpadnim, neživim, ili ometajućim u sopstvenom razvoju i napredovanju.

Veliki Ritual Smrti i Života je prilično komplikovan i retko ko je u mogućnosti da obezbedi sve neophodne uslove za njegovo izvođenje. Stoga ovaj ritual neću opisivati, a on je i namenjen isklučivo iskusnim magovima sa dugogodišnjom praksom. Međutim, postoji i Mali Ritual Smrti i Života koji je vrlo jednostavan iako zahteva nešto više truda. Može ga, i trebalo bi da ga izvede svako, bez obzira da li se bavi magijskom praksom ili ne. Sprada u kategoriju malih rituala preinicijacijske magije. Moguće ga je izvesti bez obzira da li živite u urbanoj ili seoskoj sredini i bez obzira da li živite sami ili u zajednici koja nije sklona magijskim obredima. Ukoliko se odlučite za njegovo izvođenje, brzo ćete uvideti blagodat i korisnost ovog rituala. Ritual se pripremno izvodi u sve dane svetkovine do Sredine jeseni. Potrebno je da napravite dve male sveske od običnih čistih listova (10 do 20 listova) koje će postati vaši mali dnevnici "Knjiga Smrti kroz ritual pročišćenja" i "Knjiga Života kroz ritual ponovnog rađanja". Dnevnik smrti ćete pisati u svakoj noći pred spavanje tokom svetkovine. Opis koji sledi je samo primer koji možete i sami dopuniti ili izmeniti. Nije potrebno da pišete neke velike priče niti kakvu filosofiju, već da jednostavno napravite presek stanja u predhodnoj godini u vidu beležaka. Neka sveća bude upaljena sve vreme dok budete pisali Dnevnik.

31. oktobar: Prisetite se godine koja je iza vas. Napišite sve lepe, ali i ružne događaje koji su vam se desili u toj godini. Napišite čime ste zadovoljni, a čime niste, šta ste planirali i izveli prema planu, a gde ste podbacili. Kao zaključak navedite šta ste dovršili, a šta je ostalo nezavršeno.

1. novembar: Setite se svih svojih negativnih emocija i opišite ih iskreno i u meri u kojoj osećate da je potrebno. Opišite svoja razočarenja, strahove, bes i ljutnje i sve ono što ste osećali tokom čitave godine i koje su emocije i raspoloženja preovladavali. Važno je ovo shvatiti kao čišćenje i izbacivanje onoga što vas opterećuje iznutra, te bi pisanje trebalo da bude bez autocenzure i u miru vlastitog bića.

2. novembar: Opišite ono što želite izbaciti iz svog života. Krenite s materijalnog na duhovni plan (stara pisma, fotografije, nekorisne predmete, staru odeću, svo smeće koje vam zauzima prostor). Potom ispišite loše navike i ovisnosti koje želite odbaciti. Napravite plan i dosledno ga se pridržavajte tokom narednih dana - polako izbacujte svo smeće iz svog života, iz svoje kuće, svog srca i svoje duše. Takođe osveštavajte negativne mentalne obrasce sa ciljem da ih prvo dijagnostikujete, a po tom polako i odbacite.

3. novembar: Opišite vaš materijalni status, plan vašeg življenja, imate li dovoljno onoga što vam treba za ugodan život? Kako se hranite, kakvo je vaše zdravlje? Šta vam škodi, a šta vam koristi? Koje promene nameravate uneti da popravite svoje materijalno stanje i fizičko zdravlje? Imate li nekih dugova i kojih? Na koji način ih nameravate vratiti? Napravite plan i napišite afirmativnu tvrdnju sa kojom ćete ohrabriti i motivisati sebe da se uhvatite u koštac sa svojim problemima.

4. novembar: Opišite svoje odnose sa drugim ljudima, sa porodicom, partnerom, prijateljima. Čime ste zadovoljni, a čime ste nezadovoljni? Da li vas neki odnosi iscrpljuju i zašto? Postoji li nešto što ste trebali učiniti ili reći, a niste? Postoje li odnosi koje želite prekinuti ili preoblikovati? Šta ste naučili od drugih ljudi u svojim odnosima? Koje promene nameravate uneti na ovom planu svog života? Napišite plan i afirmativnu tvrdnju sa kojom ćete se motivisati da na konstruktivan način rešite svoje probleme u odnosima s drugim ljudima, ali sa svešću da ne možete menjati druge, već da samo trebate promeniti sebe.

5. novembar: Opišite svoj posao, karijeru, učenje i sve ono čime ste zadovoljni, a čime ne u svom radu? Da li ste uradili sve što ste trebali na ovom planu i ako niste, zašto niste? Koje poslove trebate završiti i koji su vaši planovi za budućnost? Kakve ambicije imate, koja nova znanja želite naučiti? Koje promene želite uneti na ovo polje života, a čega se želite rešiti? Kako ćete to sprovesti u delo - napišite plan i afirmativnu tvrdnju za motivaciju.

6. novembar: Pročitajte sve što ste napisali predhodnih dana. Okvirno dijagnostikujte stanje svog zdravlja, materijalno stanje, svoje emocije, raspoloženje, odnose, poslove i slično što je okvalifikovalo predhodnu godinu. Koji su vaši najveći problemi? U čemu ste doživeli najviše zadovoljstva? U čemu ste najviše grešili i zašto? Kako to možete ispraviti?

Sakupite sve čega se želite rešiti, odnosno sve stvari koje želite odbaciti. Počistite prostor u kojem živite, pregledajte predmete koji vam više ne trebaju i sve ono što je zaista višak bacite u smeće.

7. novembar: Uzmite svoj dnevnik u kojem ste pisali tokom predhodne nedelje i izdvojite iz njega ono što mislite da je korisno za vaš razvoj i prepišite u drugi pripremljeni dnevnik. Izdvojite vaše planove za budućnost i afirmativne tvrdnje koje ste kreirali tokom ovog procesa i takođe ih prepišite. Ako ste nešto zaboravili ili možda još nešto želite dodati, dopišite. Stari dnevnik predstavlja knjigu umiranja jer će u njoj ostati sve ono što je prošlo, čime smo nezadovoljni i što želimo da izbacimo iz sebe.

U noći iza astronomskog prelaza Sunca preko 15. stepena Škorpije, zapalite crnu sveću i tamjan od kadulje i uz meditaciju se opustite i pripremite za Ritual Smrti. Uzmite svoju ''Knjigu Smrti '' i oprostite se sa onim čega se želite osloboditi i uništite je u vatri. Vatru možete upaliti u nekoj većoj posudi, samo morate paziti da ne napravite požar u kući. Kada dogori, pepeo koji ostane prespite u neku drugu manju posudu. Potom izađite van kuće i u zemlju zakopajte pepeo. Dok ovo činite izgovorite sledeće Reči Moći:

Odbacujem svoj stari život koji me čini nedostojnim!

(O Ereškigala) Gospodarice Donjeg Sveta,

uzmi i rasprši u Tami Bezdana moj odbačeni život!

Potom se vratite u kuću. Pročitajte još jednom drugi dnevnik, Knjigu Života i posvetite se meditativnom usredsređenju na napisano. Pretvorite svoje planove u žive mentalne slike. I neka meditacija potraje sve dok sveća dogoreva.

Knjigu Života zadržite kao svoj budući vodič za narednu godinu i dosledno se pridržavajte svojih planova koje ste sebi zacrtali, te se ohrabrujte sa svojim afirmativnim tvrdnjama koje ste sami kreirali i zapisali. Ova Knjiga Života će postati Knjiga smrti sledeće godine u vreme Svetkovine Tame za koju ćete spremiti novu Knjigu Života. I tako iz cikusa u ciklus.

Potrudite se da sa novom snagom krenete unositi konkretne promene u svom životu, nakon što ste iza sebe ostavili sve mrtvo, staro i nekorisno i predali ga zemlji, bez obzira jesu li u pitanju vaši porazi, gubitničke emocije, loše navike, nezdravi odnosi, sve ono što ste odbacili i sa čime ste se oprostili. Verujte u preobražavajuću moć vlastite duše, shvatite da ste smrtni i prolazni kao i svi ljudi na zemlji, te stoga donesite čvrstu odluku da ćete voleti svoj život i uživati u njemu najviše što možete dokle god on traje, ali sa punom svešću i odgovornošću najpre prema samom sebi.

Ia Alal!

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2012 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 25-01-2013 00:48