Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

  Dnevničke beleške

  Razgovori s povodom

  Odgovor prvi

 

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Kon Don

Razgovori s povodom

 

 

Odgovor prvi

 

Duhovni napredak

 

Da li zapadni okultizam malo sputava duhovni napredak?

08.02.2011.

 

J.R.

Iskren da budem prvi put sam u prilici da pogledam Nekronomikon, mislio sam da je davno izgubljen. Smatram takođe da je za buduću magijsku praksu neophodno poznavanje ovih drevnih djela, a među njima je svakako i Nekronomikon.

Imam 26god. i imam jaku želju za učenjem... posjedujem djela od Bardona, Kroulija, naših okultista poput Slavinskog, Maje Mandić itd. a sada i Magijski kalendar, Necronomicon. Ipak osjećam se pomalo zbunjeno... Što više informacija, čini mi se to mi je komplikovanije. U vaše vrijeme nije se moglo baš naći ovoliko djela, pa ipak ste ostvarili po mom mišljenju zavidan rezultat.
Da li zapadni okultizam malo sputava duhovni napredak?

 

Što više informacija, što više znanja, oduvek je bila prednost. Komplikovanost koja se javlja, je posledica, takozvane, prijemčivosti za date informacije. To svakako može da dovede do izvesnih frustracija zbog nemogućnosti odabira pravih informacija i nesnalaženja u obilju istih. Naročito danas, zbog pristupa posredstvom interneta.

Nekad je zaista bilo lakše, postojale su samo knjige i to retke. Ljudi su imali vremena da lagano uče i stiču znanje o kome predhodno dobro promisle pre no što se upuste u neku praksu. Danas je na žalost sve instant, brzo i uglavnom bezvredno.

Zapadni okultizam ima svojih kvaliteta, ali je veoma teško razlučiti te vrednosti danas, jer je modernizam na zapadu počeo da skreće u razne pravce, od kojih mnogi završavaju u kakvom slepom rukavcu... Bardon je dobar autor, Kroulija ne simpatišem baš puno, iako je imao svojih dobrih faza. Naravno to je samo moj stav. Svakako treba čitati sve, samo bez ostrašćenog i prijemčivog pristupa.

Nekronomikon koji sam prevodio i koji se nalazi na sajtu, je zbornik starih magijskih rukopisa i grimoara. Izvorni Nekronomikon kao knjiga ne postoji u tom smislu, već su to razni kodeksi odabranih spisa. Osnovni izvor je stari sumerski Šotenerom, Knjiga Mrtvih u prevodu. Nekronomikon je latiniziran naziv. Ovaj tekst koji sam radio je moj kodeks knjiga koji je nastao na jednom sveobuhvatnom spajanju niza starih sumerskih, akadsko-vavilonskih tekstova koji se nadovezuju na Šotenerom, kao i kasnijih rukopisa nastalih i starom i srednjem veku, a čiji koreni takođe sežu u zemlje stare Mesopotamije. Naravno, sve tekstove koje sam pronalazio ovde u zapadnim tradicijama, maksimalno sam se trudio da otklonim sve elemente "zapadnjaštine", kadkad koristeći se i informacijama direktno preuzetim od pojedinih entiteta, boraveći i radeći na astralu.

Sve u svemu, zapadni okultizam može i da unese pometnju, i da sputa napredak i razvoj... Stvar je samo da čovek malo uspori svoj ritam delanja, kako bi informacije koje prima mogle da sazre. I svakako, komunikacija sa ljudima tu mnogo pomaže, bez obzira na nivo njihovog znanja i iskustva...

Važna je samo jedna stvar u svemu: nemoj se zaustaviti u razoju i napredovanju - tragaj, uči, radi, stvaraj, istražuj... To su procesi koji nikada ne prestaju...

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 24-01-2013 04:35