Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

  Dnevničke beleške

  Razgovori s povodom

  Odgovor 21

 

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Kon Don

Razgovori s povodom

 

 

Odgovor dvadeset prvi

Kabala kao Put Magijske Spoznaje

Da li je Kabala ispravan put, ili misliš da bi trebalo da se okrenem nekom drugom učenju?

05.08.2012

 

D.N.

Pozdrav Alexandre. Znam da nemaš mnogo vremena odgovarati na svakakva pitanja, ali jedno me interesuje - Kabala. Mnogo sam toga pročitao na tvom sajtu i zaista sam našao odgovore na mnoga pitanja koja su me mučila proteklih godina. Ja se ne bavim praktičnom magijom, jer mislim da za to još nisam spreman, ali proučavam i istražujem mnoga učenja. Zanima me tvoje mišljenje o Kabali, jer sam ja njom fasciniran. Na tvom sajtu nisam našao ni jednu reč o Kabali. To mi je tek bila misterija. Zašto mag kao ti nije ništa rekao o kabali, a siguran sam da si je proučavao i da o tome znaš mnogo? Pitanje koje me muči je u sledećem. Imam mnogo knjiga o Kabali, skoro sve što je kod nas objavljeno, a i sa interneta sam sakupio još mnogo literature. Čak razmišljam i o tome da učim Starojevejski jezik. Međutim čini mi se da u svemu tome mnogo toga nedostaje. Sve je nekako polovično, delimično i krajnje uopšteno. Čak i one knjige koje navodno zalaze u duboke misterije Kabale mi deluju nekako poluprazno. Inače, studirao sam filozofiju i učio sam klasične jezike i mislim da imam dovoljno onog fundamentalnog znanja, a zaista želim da zađem u, kako ti kažeš "Sveto Kraljevstvo Magije". Da li je Kabala ispravan put, ili misliš da bi trebalo da se okrenem nekom drugom učenju?

 

Moram da kažem da mi je veliko zadovoljstvo kada čujem da su moje reči u bilo kom smislu pružile adekvatan odgovor i pomoć u potrazi za znanjem.

Dobro si primetio, da o Kabali nisam nikada govorio, niti postavljao bilo kakve tekstove. A objasniću ti i zašto je to tako. Naravno da sam proučavao Kabalu, šta više, nekoliko godina ozbiljnog rada sam joj posvetio. Čak sam uspeo doći i do nekih tajnih tekstova, naravno uz korišćenje magijskih veština i onoga što bi se moglo nazvati "prevarom". Mada ne volim "zametanje svesti" drugog čoveka magijskim veštinama nazivati prevarom, jer ona to nije u pravom smislu. Pre bi se to moglo nazvati "veštinom obmane svesti", a mag u tome mora biti virtuoz.

Pre nego što, evo po prvi put, progovorim i o Kabali, moram primetiti dve stvari koje si rekao. Prvo, kažeš da se ne baviš praktičnom magijom, jer smatraš da još nisi spreman i da samo proučavaš i istražuješ razna učenja. To je odličan stav. To isto tako znači da nećeš praviti velike greške u radu. Mnogi se u svojim težnjama ka spoznaji upuštaju u praktični rad nespremni, bez adekvatnog znanja i predhodne pripreme. O praktičnoj obuci od strane iskusnih magova i da ne govorim. Treba uvek da ostaneš u tom stanju svesti tragaoca koji posvećeno izučava i istražuje. To je stanje svesti koje nikada ne sme da se prekine. E tu sad dolazi ova druga primedba. Kažeš da si fasciniran Kabalom. Može, i treba da postoji poletnost i zdušnost u radu i proučavanju, no ne smeš ničim biti fasciniran, očaran ili zadivljen. Takvo stanje svesti vodi u prijemčivost uma, a prijemčiv um zna olako da nametne oganičenja i niz vezujućih sila koje čoveka sputavaju u razvoju. Moraš praktikovati ono što ja nazivam "odvojenost duha", a to se postiže neprijemčivošću. Na svet oko sebe i svaki spoljašnji stimulans koji do tebe stiže uvek moraš gledati sa "izvesne distance", kao "posmatrač". Jedino tako možeš na pravi način i kroz "objektivnu svest" pristupiti Spoznaji Prirode Stvarnosti. Ta prijemčivost uma je posledica zaslepljenosti egom koji ne dozvoljava Sopstvu da dođe do izražaja. Ego je taj koji nameće iluzorne slike zasenjujući Stvarnost. Ego se mora svesti na nivo "sredstva" koje Sopstvo koristi kao svoje oruđe. Ovo je važna sugestija koju uvek moraš imati na umu. Nego da se vratim pitanju: Kabala kao Put Magijske Spoznaje.

Kabala svakako jeste Put Magijske Spoznaje, i to kompletan Put. No zašto o Kabali ne želim da govorim? Zapravo, o Kabali ne mogu da govorim iako sam je donekle izučavao. Ja nisam kabalist niti to mogu da budem, kao što nisam rabin niti to mogu ikada da postanem. Nisam Jevrej. I ovde je kraj moje priče o Kabali. Možeš proučiti sve to što si prikupio od literature. Možeš učiti i Jevejski jezik, što je za izučavanje Kabale neophodan uslov. I ja sam izučavao Starojevrejski jezik, šta više imao sam ga kao obavezan predmet na Teološkom fakultetu. Ali treba da znaš sledeće, što je i moja poruka svima koji se za Kabalu interesuju. Tajne Kabale nikada nećeš spoznati. To jeste moguće uz pomoć Duhova, Demona i nekih entiteta sa kojima se može stupiti u kontakt, no to ne možeš postići kroz Kabalu kao sistem. Moraš pronaći drugi Put. Kabala je isključivo jevrejska doktrina, učenje koje se prenosi isključivo među Jevrejima. Ne postoji ni jedan rabin koji će Nejevreju otkiti tajne Kabale. Dakle, samo Jevrej, koji to krvnim nasleđem i to preko ženske linije dokaže da jeste, ima šansu da postane kabalist. Nejevrej nikada ne može da postane kabalista. Možeš, ako zaslužiš, i da postaneš član nekog od mnogobrojnih tajnih društava, ali opet u najveće tajne nikada nećeš biti posvećen. Bićeš samo oruđe u njihovim rukama, kao što mnogi to već jesu. Zaluđuju se svi koji misle da u svet Kabale mogu ući proučavanjem knjiga o Kabali koje su obznanjene ili učeći od onih koji "tvrde" kako poznaju Kabalu. Najčešće su to razne forme sinkretističkih učenja koja između ostalog uključuju i "poznavanje" Kabale. Takva učenja radije nazivam "papazjanijama".

Druga stvar koju treba da znaš je i ovo: Kabala nije "izvorni" Put Spoznaje. Znanje koje Jevreji ljubomorno čuvaju unutar svog "roda po krvi" nastalo je na temeljima učenja Sveštenika Egipatskih misterija i Vavilonskih "Maga" (Sumersko Nasleđe). Ne treba zaboraviti da su Jevrejska plemena bila u ropstvu u oba ova carstva. Koristeći se prevarama spoljašnjeg odricanja od jevrejstva, primani su u Hramove ovih Drevnih Misterija, a kad su znanje primili, bežali su iz Hramova nazad noseći sobom Svete Knjige i tajne spise u svoje zajednice "kibuce" kojih se nikad uistinu i nisu odrekli. Ali isto tako ne treba izgubiti iz vida i to da su znanja Egipatske i Vavilonske (Sumerske) Magije dobro skrivena i vrlo zametena. To su kroz mnoge vekove činili upravo Jevreji koji neprikosnoveno vladaju mnogim tajnim društvima, ložama, kultovima i sličnim organizacijama "iz senke". Mnogo je knjiga napisano koje su samo naizgled učene i prepune znanja i otkrivenih tajni, međutim osim nešto malo istorijskih činjenica, one su u osnovi čista laž i potpuna obmana. To se čini upravo s ciljem da ova znanja ostanu skrivena, jer nose neverovatnu Moć. Nigde u svetu nećeš pronaći grupu ili zajednicu koja se bavi Drevnim Misterijama Egipta, Vavilona ili još starijih Akada, Asirije i Sumera. Tajne Egipta se vešto skrivaju uz pomoć oficijelne istoriografske Egiptologije. Od stotina hiljada glinenih pločica koje su otkrivene u Mesopotamiji prevedeno je, istraženo i prezentovano tek negde oko pet odsto. S razlogom se o mesopotamskim carstvima ćuti kad je reč o Hramovima Misterija. S razlogom je i potpuno razoreno i uništeno kompletno nasleđe Maja, Asteka, Inka, Tolteka i Anasaza na Američkom kontinentu, jer su i ovi Drevni sistemi Spoznaje vrlo bliski ovim gore pomenutim. Nas je svega nekolicina pojedinaca koji smo u ove misterije ušli sledeći "iskonski put" i primajući znanje linijom "učeničkog nasleđa".

Da spomenem Alistera Kroulija koji je duboko zašao u Egipatske misterije. No on je pokazan i prokužen kao najveći Satanista dvadesetog veka. Ne retko se OTO (Ordo Templi Orientis) tretira kao Satanistička sekta i njegovi članovi se kao takvi proganjaju, nadgledaju, prate, prisluškuju... Ali ni OTO više nije ni iz bliza ono što je bio za Kroulijevog života. Njegovo znanje (parabole spoznaje) svojom nekompetetnošću i neznanjem uništili su upravo njegovi nastavljači, te OTO danas više liči na na organizovane grupe razvratnika i narkomana (svaka čast izuzecima). I sam Krouli je završio jadno. Iako se to javno ne zna, ili se pobija, on je ubijen, otrovan i to od strane jednog od najbližih saradnika, potkupljenog od mnogo moćnijih "iz senke". I da se opet ne udaljavam od teme.

Na proučavanju Kabale možeš se zadržati neko vreme, jer to treba znati zarad kasnije spoznaje koja će doći. No Kabala ti ne sme biti osnovna ili primarna preokupacija. Samo ćeš izgubiti dragoceno vreme. To sam spoznao, zapravo to mi je direktno rekao jedan od veoma učenih rabina. Kada sam, svojevremeno, na jednom proputovanju kroz Rusiju došao u posed integralne verzije "Vavilonskog Talmuda", rabin me je ovako savetovao: "Možeš posedovati 'Knjigu', ali bez živog predanja spoznaju 'Knjige' nikada ne možeš dostići. To znanje je isključivo Jevrejsko i nijedan Nejevrej ga nikada nije dosegao".

Na kraju, da bi i tebi i svima koji se za Kabalu interesuju bilo još jasnije da je to baš ovako kao što rekoh, preneću ovde kao ilustraciju nekoliko citata iz "Kabalističkih Spisa", inače citata koji se teško mogu pronaći u javno dostupnoj kabalističkoj literaturi. Objavljivanje ovih citata nema nikakvu političku niti diskriminatorsku pozadinu. Lično ne podržavam nikakvu vrstu netolerantnosti prema drugim kulturama. Šta više, smatram da svaka "paradigma" ima puno pravo da gradi "svoj svet".

 

***

 

“Ko proliva krv onih koji nisu Jevreji Bogu žrtvu prinosi.” (Jalkut 772).

“Najpošteniji među nejevrejima imaju se ubiti.” (Talmud, S. ben Johaj 406).

“Dozvoljeno je nejevreju oduzeti telo i život.” (Talmud, Sefer i Korim).

“I najbolji među nejevrejima treba da se ubije.” (Talmud, Melhita 32b).

“Najboljem nejevreju uzmi život samo ako možeš.” (Talmud, Aboda 62b).

“Koljite nejevreje kao beštije.” (Talmud, Sohar)

"Ne družite se sa ovim nevernicima, oni prolivaju krv.“ (Abhodah Zarah, 22a)

"Čuvajte se hrišćana dok putujete sa njima.“ (Abhodah Zarah, 25b)

"Predložite hrišćanima da imaju snošaj sa životinjama.“ (Abhodah Zarah, 15b)

"Osumnjičite hrišćane za snošaj sa životinjama.“ (Abhodah Zarah, 22a)

"Hrišćani su nečisti jer nisu na Sinajskoj gori.“ (Abhodah Zarah, 22b)

"Čiste Jevrejke će se zaprljati družeći se sa hrišćanima.“ (Iore Dea 198, 48)

"Vino koje su dotakli hrišćani mora biti bačeno.“ (Abhodah Zarah, 72b)

"Zameniti mrtvog hrišćanina je kao gubitak krave ili magarca.“ (Iore Dea, 337, 1)

"Brakove između hrišćana i Jevreja poništiti.“ (Eben Haezar 44, 8)

"Hrišćanski idolopoklonici, deca su Evinog greha.“ (Zohar I, 28b)

"Sakrijte svoju mržnju prema hrišćanima na njihovim slavljima.“ (Iore Dea, 148, 12h)

"Ne trgujte sa hrišćanima za vreme njihovih praznika.“ (Abhodah Zarah, 2a, 1)

"Trgujte sa hrišćanima samo zato što imaju novca za platiti.“ (Abhodah Zarah, 2a, t)

"Morate se držati što dalje od crkava.“ (Iore Dea, 142;10)

"Ne smete ponovo obnavljati kuće koje su porušene u blizini crkava.“ (Iore Dea, 143;1)

"Jevrej se treba držati dalje od hrišćanskih domova praznicima.“ (Gittin, 62a)

"Jevreji se ne smeju tužiti pred hrišćanskim sudijom ili zakonom.“ (Choschen Ham, 26;1)

"Hrišćani ili sluge ne mogu biti svedoci.“ (Chosen Ham, 34; 19)

"Izbegavajte jesti zajedno sa hrišćanima, to pobuđuje familijarnost.“ (Iore Dea, 112;1)

"Bog je stvorio nejevreje te iako im je dao čovečji oblik oni su ravni sa životinjama, jer ne dolikuje Jevreju da bude služen od stoke. Zato ga služe životinje u ljudskom obliku.“ (Šulah aruh, Mudraš talpiot 225).

"Nejevreji, čija duša potiče od nečistog duha, nazivaju se svinjama.“ (Talmud, Jalkut Rubeni 12).

"I zato ako jedan nejevrejski sluga ili sluškinja umre treba ih ožaliti onako, kao kad jedan vo ili magarac krepa.“ (Talmud, Brohes).

"Između Jevreja i nejevreja ne postoji nikakva veza. Jer meso nejevreja je životinjsko meso, a njihovo seme je životinjsko seme.“ (Talmud, Jebamot 89a).

"Nejevrej je kao jedno pseto. Šta više, zapisi uče da se pseto ima više poštovati od nejevreja.“ (Talmud, Ekeseget raši eksod 22).

"Meso nejevreja je meso magareće, a seme konjsko seme.“ (Talmud, Jebamot 98a).

"Onaj koji nije obrezan i ne drži šabat ne naziva se čovekom.“ (Talmud, Jalkut Rubeni 39).

"Nejevrej nema oca, jer je on na gnojištu rođeno pseto.“ (Talmud, Jebamot).

"Ma koliko imali narodi sveta telo slično Izraelcima, ipak se oni upoređeni s čovekom imaju smatrati za majmune.“ (Talmud, Šene Lukot 250).

"Polni odnosi nejevreja su isto kao i polni odnosi životinja.“ (Talmud, Sanhedrin 746).

"Kuće nejevrejske su kuće životinjske.“ (Talmud, Leb. tob. 46a).

"Tuđa žena koja nije kći Izraelca, deo je marve.“ (Talmud, Abarbanel).

"Nejevrejka u nosećem stanju ima se smatrati kao noseća stoka.“ (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 405).

"Dete u utrobi jedne nejevrejke nije bolje od životinje.“ (Šulhan aruh, Joreh deah 240).

"Jevreje zvati ljudskim bićima, ali nejevreji nisu ljudi. Oni su zveri.“ (Baba Mezia, 114b)

"Akum je kao pas. O da, spisi uče da više poštujete psa nego nejevreja.“ (Ereget Raschi Erod, 22;30)

"Jevreje zvati ljudima, hrišćane ne zvati ljudima.“ (Kerithut, 6b)

"Hrišćane sažaljevati ništa više nego bolesne svinje.“ (Orach Chaiim, 57;6a)

"Polni snošaj hrišćana je isti kao kod zveri.“ (Sanhedrin, 74b)

"Soj hrišćana je vredan kao i soj zveri.“ (Kethuboth, 3b)

"Jevrej neka ide poslednji u rat. U tom slučaju biće prvi kod kuće.“ (Talmud, Tesahim 113a).

"Zabranjeno je biti milostiv prema nejevrejima.“ (Talmud, Ramban).

"Nejevreju ne treba milost i pomoć ukazivati.“ (Talmud, Jebamot 12a).

"Ako jednom nejevreju preti opasnost da se u jednoj reci udavi, pa ako se nalazi već i blizu smrti, Jevrej mu ne sme ići u pomoć da ga spasi.“ (Jad Hazakah, Aboda Cara 10a).

"Nejevejke su nečiste i imaju se smatrati prostitutkama.“ (Talmud, Aloda Kara 366).

"Sve nejevrejke su kurve.“ (Talmud, Even hekor).

"Jevreji moraju naučiti ovih pet stvari: 1. Volite jedan drugoga. 2. Volite pljačku. 3. Volite bančenje. 4. Mrzite vaše gospodare. 5. Ne govorite nikada istinu.“ (Talmud, Pesahim 113a).

"Prema nejevrejima dozvoljena je upotreba svake laži.“

"Izvanbračni odnosi sa jednom Jevrejkom zaslužuju smrtnu kaznu, a sa nejevrejkom, pak, dozvoljeni su.“ (Talmud, Sanhendrin).

"Brakolomstvo s nejevrejkom ne podleže nikakvoj kazni.“ (Talmud, Ketubot 4b).

"Jevreju je dozvoljeno obeščastiti nejevrejku.“ (Talmud, Jad Hasakah 2b).

"Nejevrejska devojčica stara tri godine i jedan dan može se oskrnaviti.“ (Talmud, Aboda sara 37a).

"Ako je jedan Jevre prevario ili pokrao jednog nejevreja, a pri tome mora položiti zakletvu u prisustvu drugih Jevreja koji to znaju, dozvoljeno je da se krivo zakune.“ (Šulhan aruh, Joreh deah 239a).

"Ako je Jevrej jednu nejevrejku obeščastio i zloupotrebio, pa ako se pomoću krive zakletve može rešiti kazne, može krivu zakletvu bez predomišljanja položiti.“ (Šulhan aruh, Joreh deah 232).

"Ako Jevrej s nejevrejem tebi na sud dolazi, moraš, ako po jevrejskom zakonu Jevreju zapravo možeš dati, učiniti to, a nejevreju kaži: »Tako je po našim zakonima!« Ako pak možeš udesiti da Jevrej po nejevrejskim zakonima sud dobije, neka ga tako dobije, a nejevreju kaži: »Tako je po vašim zakonima!« Ako pak ni po jednom zakonu Jevrej nema pravo, obmanom obrlati nejevreja.“ (Talmud, Baba Kama 113a).

"Dozvoljeno je lekove na nejevrejima isprobavati, da bi se ustanovilo da li su lekovi štetni.“ (Šulah aruh, Joreh deah 158a).

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2012 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 24-01-2013 04:32