Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

  Alexanthorn

  Dnevničke beleške

  Razgovori s povodom

  Odgovor 23

 

  Senke Glasnika

 Javna predavanja

 Autobiografske beleške

  Magijski Dnevnik

 Lice i naličje

  Kontakt

 

 

 

Kon Don

Razgovori s povodom

 

 

Odgovor dvadeset treći

Antagonizam magijskog i religijskog

Polemika koja je proistekla iz prehodne teme: Između RHP i LHP biram NHP - Rasprava o seksualnosti, spoznaji i duhovnosti

08.08.2012

 

N.L.

U čemu je smisao ove 'seksualne magije'? Učvrstiti i ojačati materijalističku (fizičku) koncepciju života? U čemu je toliko bitna razlika između LHP i RHP? seks je uvijek seks, bilo to na gruboj fizičkoj ili suptilnoj mentalnoj razini! Ali seks možete naći gotovo i kod svih ostalih vrsta i oblika egzistencije i to daleko bolji negoli u čovjeka! Pogledajte samo vrabce i golubove naprimjer!! Da li mislite da je potrebna filozofija za seks? Čovjek ne bi trebao gubiti toliko vremena i energije na seks, jer seks je sasvim 'prosta', obična stvar i ljudski život nije namijenjen tome.

 

Numero Log, na tvoj post doista moram da odgovorim, tek da ne bude bilo kakve zabune u vezi sa samom temom objavljenog teksta.

Ceo tekst se odnosi isključivo na pitanje antagonizma između RHP i LHP, i nema nikakve veze sa Seksualnom magijom niti seksom uopšte. Tantrizam sam spomenuo samo kao tradiciju iz koje su preuzeti termini Puteva Leve i Desne Ruke, a kao pojašnjenje za sam Tantrizam, dao sam si za pravo da ga uporedim sa zapadnjačkim određenjem kao Seksualne magije, mada Tantrizam u svojoj biti to i nije. No kako imamo i antagonizam između Zapada i Istoka tako se taj antagonizam prenosi i na razumevanje. Dakle, suština teksta na gornjem linku jeste rušenje gore pomenutog antagonizma. I da ti odgovorim na to pitanje: razlike između LHP i RHP uopšte i nisu bitne jer su obe Staze u svojim krajnjim instancama Jedno. I kao što rekoh, RHP je besmislen bez LHP-a i obratno, LHP ne može ni da postoji bez RHP-a. Neću više o ovome, jer mislim da sam to dovoljno obrazložio u samom tekstu.

Ali kako si sam pomenuo Seksualnu magiju, iako o njoj ovde nije reč, moram ti i na to odgovoriti jer si i tu izneo nekoliko 'nonsens' kvalifikacija. Kao prvo seks upšte nije uvek i samo seks. To bi se i moglo prihvatiti ako se posmatra samo kroz prizmu fizičke ravni postojanja. No iako čovek živi život jednog zemljanina, fizička ravan je tek samo jedna trećina njegovog ukupnog bića. Seksualna magija, koju si pokušao komentarisati, ni najmanje nema za 'svrhu učvršćivanje i jačanje materijalističke (fizičke) koncepcije života', već naprotiv, baš suprotno od toga. I Tantrizam, i bilo koji drugi vid Seksualne magije predstavlja jednu od Staza na Putu Spoznaje i Samospoznaje. I skoro sve tradicije na neki način prolaze kroz ovaj vid spoznaje, jer je svima jasno da je seksualna energija koju svako živo biće nosi u sebi, jedan od stubova na kojima počiva sveukupnost bića, ali i postojanja generalno. Seksualna magija, na različite načine poučava čoveka kako da upravlja ovom energijom i kako da je transformiše u više i suptilnije energetske nivoe kako bi dosegao najviše razine Spoznaje. To nije nikakva filosofija seksa i ne znam zašto si to uporedio sa nagonskom seksualnošću fizičke ravni, pominjući 'vrabce i golubove na primjer'. Za seks, naravno da nije potrebna nikakva filosofija, ali seksualna magija uopšte i nije filosofija. To je jedna od najstarijih i najdubljih posvećeničkih misterija. O tome se može čitati u mnogim magijskim knjigama, istorijama magijskih učenja ili antropološkim studijama. I da naglasim, Seksualna magija čak i nema nikakve korelacije sa seksom i seksualnošću fizičke ravni.

Rekao si: "čovjek ne bi trebao gubiti toliko vremena i energije na seks, jer seks je sasvim 'prosta', obična stvar i ljudski život nije namijenjen tome". Ovo je takav nonsens, da ne upotrebim neku težu reč, koji nastoji da razgradi fundamentalnost čovekovog bića. To je tipično razmišljanje religijski izgrađene svesti koja se temelji na dogmatičnom "programiranju" kroz tabuiziranje stvarnosti. Reći da je seks 'prosta', obična stvar i da ljudski život nije namenjen tome, upravo potvrđuje da je to stav izgrađen na klasičnoj religioznosti koja seks doživljava samo kao reproduktivni čin (nužnost opstanka vrste), a da je ljudski život namenjen obožavanju, klanjanju i služenju Boga, Bogova ili čega god. Naravno da je i takvo viđenje stvar ličnog izbora, nemam ništa protiv, ali pokušaj degradiranja Spoznaje kroz prizmu suprotstavljene pradigmičnosti je nešto što ne mogu da prihvatim. Tim pre što se tome pristupa bez pokušaja da se zađe, barem, u osnovna načela bilo kojeg učenja (paradigme). To predstavlja one mentalne "okove" o kojima sam često govorio. Tabuiziranje Stvarnosti ne samo što ne vodi Spoznaji, već čoveka direktno samoizopštava iz te iste Stvarnosti.

I na kraju bih ja da pitam, ne samo tebe već i sve druge: Čemu je to ljudski život namenjen? Ja ne znam čak ni da su Veliki Adepti odgovorili na ovo pitanje.

 

N.L.

U tri rečenice - čovjek je inteligentno biće a za seks nije potrebna inteligencija i polemika. Čovjek je po svojoj prirodi 'duhovno biće u fizičkom tijelu' no kako je seks isključivo 'fizička (tjelesna) aktivnost' onda je i više nego evidentno da je to čisti gubitak vremena i ljudske inteligencije. Ljudski život je namjenjen (duhovnoj) (samo)spoznaji - ja 'nisam (fizičko) tijelo' - ja sam 'duša u tijelu'! Seks je isključivo tjelesna (fizička) aktivnost i kroz seks kao takav čovjek ne može spoznati svoju pravu, duhovnu prirodu već upravo suprotno - prekomjerni ili nekontrolirani seks će samo produbiti 'ahankaru' (poistovjećivanje duha s tijelom). Sex nipošto ne vodi duhovnoj spoznaji, to je čisti bogus. Ovo je jednostavna istina i nema nikakve veze s religijom niti ja religiju igdje spominjem.

Joga na sanskritskom jeziku u prijevodu znači 'povezati se sa'. Postoji nekoliko vjerodostojnih sistema joge i nema nikakve sumnje da je joga put do (samo)spoznaje i istine međutim bez obzira na to o kojem joga sistemu da je riječ, ipak u svakoj joga praksi možemo naći celibat kao jedno od osnovnih načela, zašto? Zašto celibat? Kako bi ti odgovorio na ovo pitanje Alexandar?

 

Numero Log, ti si "prvi adept", a rekao bih i jedini, koji je uspeo da na ovo pitanje odgovori. No hajde da vidimo te tri rečenice...

Kažeš: 'čovjek je inteligentno biće a za sex nije potrebna inteligencija i polemika'. Ovde i dalje uporno govoriš o seksu o čemu ja uopšte nisam govorio. Očigledno je da ne razumeš šta je to magija generalno. Odrednica Seksualna magija nema nikakve veze sa seksom, to sam naglasio, ukoliko si uopšte to pročitao, već sa transformacijom seksualne energije. Ili možda ne razumeš šta je to energija, niti šta je to transformacija kao proces.

Dalje, kažeš: 'čovjek je po svojoj prirodi 'duhovno biće u fizičkom tijelu' no kako je sex isključivo 'fizička (tjelesna) aktivnost' onda je i više nego evidentno da je to čisti gubitak vremena i ljudske inteligencije'. Ono što je ovde evidentno jeste isključivi religijski dualizam preuzet iz neke od mnogobrojnih hinduističkih formi "duhovne predanosti", najbliža joj je "bakti joga". Iako naglašavaš kako ne spominješ religiju već "istinu", ovo je i te kako govor religijske svesti i to u svojoj kranjoj instanci. Pominješ i jogu, ali da zaista znaš šta je to joga, iako si pokušao objasniti, znao bi da je to potpuno religijski sistem spoznaje, bez obzira koja joga praksa da je u pitanju. No vratiću se na ovo još jednom kasnije. Sada da nastavim sa ovom 'drugom rečenicom'. Prvo da te naučim šta je čovek, ali po jednom daleko starijem učenju od svih 'joga'. Čovek je Božansko biće. Nemam vremena da sada to podrobnije objasnim, ali shvatanje da je čovek duhovno biće zarobljeno u fizičkom telu, ne samo što jeste religijsko viđenje, već spram Magijske Spoznaje predstavlja totalnu glupost. Zašto se onda ne oslobodiš fizičkog tela, zašto patiš u svom telu? Nije li i hrana fizička aktivnost? Zašto uopšte jedeš? Nije li i voda koju piješ fizička aktivnost? Zašto uopšte piješ vodu? Zašto dišeš? Pa i disanje je fizička aktivnost, zar ne? Zašto hodaš zemljom? Kretanje na zemlji je isto tako fizička aktivnost. Zašto 'gubiš vreme' na sve te fizičke aktivnosti. Okomio si se samo na jednu i pozivaš na celibat. Zašto ne prekinuti svaku fizičku aktivnost? Ne može samo jedna biti kočnica duhovnoj spoznaji i to ona kojoj se čak najmanje vremena posvećuje tokom života. Zašto ne bi kroz duboku meditaciju i ulazak u stanje transa, posredstvom astalne projekcije se izdigao na astralnu ravan, a potom sa astralne ravni "presekao" astralnu nit koja te vezuje za fizičko telo i ostao u svetu duhova kao čisto duhovno i "inteligentno" biće. (Ovde sam inteligentno stavio pod navodnike jer inteligencija nema nikakvu vrednost ako čovek nije dovoljno inteligentan da je iskoristi). Elem, ovde se javlja takozvani "religijski pradoks" koji se izražava ovako: ja sam duhovno biće, moje telo je okov, rođen sam kao čovek po zakonu karme, sudbine ili kojem god zakonu, i moram patiti, trpeti, iskupiti se, i truditi se da spoznam svoju 'istinsku prirodu' kako bi se oslobodio 'točka sudbine', 'karme', ciklusa rađanja i umiranja ili čega god, a većina joga kažu, 'kako bi se vratio kući, nazad Bogu'. Ne znam zašto si to izostavio, već si samo izgovorio onu uobičajenu i nebrojeno puta prežvakanu floskulu 'nema nikakve sumnje da je yoga put do (samo)spoznaje i istine'.

Religijski dualizam koji ispovedaš o uzvišenom duhovnom koje je zarobljeno u gnusnom fizičkom koje treba odbaciti je antagonizam. U joga sistemima, jogini kažu da je najbolje da se čovek odmah posveti jogi i odbaci sve vezujuće sile sveta kako bi došao do spoznaje, ali je prihvatljivo i da živi do svoje pedesete godine kao običan i porodični čovek izvršavajući svoju dužnost prema fizičkoj strani života, a potom da napusti svet i posveti se duhovnoj spoznaji. To čak i sam naglašavaš kada kažeš da 'prekomjerni ili nekontrolirani sex će samo produbiti 'ahankaru' (poistovjećivanje duha s tijelom), čime čak i ne odbacuješ seks već naglašavaš da on mora biti kontrolisan i umeren. Paradoks! Pa nastavljaš: 'sex nipošto ne vodi duhovnoj spoznaji, to je čisti bogus'. A ko je uopšte pomenuo seks. Evo po četvrti put ću do da naglasim, govorio sam o transformaciji seksualne energije. No tebi izgleda da sve što nosi prefiks seks, u bilo kom smislu, znači samo seks. To se zove mentalna ograničenost koja sobom uvek nosi nerazumevanje. Ili zaista ne razumeš pojmove kao što su energija, sila, snaga, moć, ili procese poput transformacije, transfiguracije, transakcije i transmutacije. Sve bi to trebalo podrobno proučiti, pa doneti sopstveni sud, a ne ponavljati naučene, ili pročitane floskule iz knjiga, koje su uzgred, u večini čak i bezvredne. Ako se već baviš jogom, onda verovatno imaš učitelja, pa upitaj ga o ovim temama. No pre će biti da i nemaš učitelja, a joga je u tom smislu ne zamisliva. Ne uči se to iz knjiga! Religijska predanost 'istini' iako to ne prihvataš kao religioznost, ogleda se u svakoj tvojoj reči. Čak i terminologiju koristiš čisto verskog karaktera koja se ne razlikuje od apologetske religioznosti bilo kojeg verskog učenja. Ako li se jogom baviš na taj način da samostalno praktikuješ određeni sistem bez ikusnog jogina koji će bar neko vreme pratiti tvoj rad i usavršavanje, onda si definitvno izgubljen.

Treća tvoja apologetska stanca kojom pokušavaš dati odgovor na postavljeno pitanje glasi: 'ljudski život je namjenjen (duhovnoj) (samo)spoznaji - ja 'nisam (fizičko) tijelo' - ja sam 'duša u tijelu'. Ovo je tipična floskula koju izgovara bar devedeset posto jogina. Dakle ovo nije tvoj odgovor. A samo značenje ovog određenja mislim da čak ni sam ne razumeš, jer ga tumačiš dualistički, ili prostije rečeno "bukvalistički". Ni jedan indijski guru ne zastupa dualizam. Zato i kažem da odgovore potražiš od nekog jogina, ako već toliko preferiraš jogu kao put spoznaje. Sveta Magija kaže da je čovek "Jedno" i da kroz svoje beskrajno putovanje duše radi na postizanju tog jedinstva. Da li to postiže u jednom ili nekoliko života, ne bitno je. Jedan život čoveka, samo je trenutak istrgnut iz večnosti. Ovo Jedinstvo suština je i same joge i svakog drugog sistema, Takav ćeš odgovor dobiti od svakog učitelja, gurua, sveštenika, maga ili kako god ga nazavao. Ovde dolaze ona pitanja: a šta si ti učinio na putu svoje spoznaje, kakvo otkrovenje si dobio, kakvo blaženstvo primio? Ja razumem religijsku paradoksalnost, no malo ko može razumeti magijski put spoznaje. Na kraju si izgovorio i suštinu te same paradoksalnosti, opet naravno u funkciji seksa, o kome ja uopšte i ne govorim. Kažeš: 'u svakoj yoga praksi možemo naći celibat kao jedno od osnovnih načela, zašto? zašto celibat? kako bi ti odgovorio na ovo pitanje alexandar?' Prvo ovo nije istina. Tantrizam kao joga uopšte ne islkjučuje seks, niti propisuje celibat. Staza desne ruke Tantre da, ali na određenom stupnju rarvoja. Međutim Staza leve tantre ne. Dakle ni to ne znaš. No treba da znaš da joga prakse propisiju celibat samo u određenoj fazi trajanja proceca spoznaje. To čak propisuju i mnogi magijski sistemi dok traje proces pripreme za izveđenje Dela. No ovde ti to ne mogu sad podrobnije objašnjavati. Tvoj pristup razmišljanju o celibatu je opet "bukvalistički", pa evo i jednog takvog odgovora: šta bi se dogodilo sa civilizacijom ako bi svi najednom postali jogini? Nestala bi u jednoj generaciji. Naravno, ovde ćeš kao i svaki "dobar vernik" reći kako ne može svako da bude jogin i da je zemlja samo prolazna stanica na kojoj se 'duša' rađa da bi se kroz patnju oslobodila karme i tako dostigla spoznaju, te da se zbog toga ljudi iznova i iznova rađaju (reinkarnacija).

Ti jesi to telo, jesi i duša i duh, ali si Jedno biće (trokoegzistentno) koje egzistira na zemaljskoj (fizičkoj), astralnoj i eteričnoj ravni. Sigurno je da nikada nisi boravio na astralnoj ravni, te stoga i nisi u stanju da razumeš šta je to telo, šta duša, a šta duh. Eteričnu ravan neću čak ni da spomenem. Trebaće ti još mnogo života usavršavanja da bi eteričnost bića mogao bar da razumeš i da spoznaš šta je to duh.

Celibat koji si spomenuo je jedna od asketskih formi pa bih sada na kraju i za to dao nekoliko opaski. Još u najstarija vremena, sve religije, magijske škole, duhovni pokreti i razni noviji sistemi duhovnog školovanja, posmatrali su asketizam kao veoma važno pitanje života i prakse duhovnog usavršavanja. Neka učenja sa Istoka su asketizam pretvorili u fanatizam, izazivajući velika psihofizička oštećenja preterivanjem i abnormalnom neumerenošću koji su ne samo neprirodni, nego su i protivni Univerzalnim Zakonima. IscrpIjivanje tela je, uopšteno rečeno, isto tako jednostrano kao kad bismo razvijali samo jedan deo tela, zanemarujući sve ostale. Ako asketizam služi ljudskom telu, kao što je, recimo, uzdržavanje od hrane, da bi se ono oslobodilo prljavštine i drugih nečistoća, ili da bi se sačuvalo telo od bolesti i uravnotežili poremećaji, asketizam se može razumno koristiti, ali bez ikakvog preterivanja. Svako ko se pridržava datih uputstava i redom svih malih rituala koja sam opisao u osnovnoj Magiji Elemenata (knjiga "Ogledalo duše"), nikada neće neće imati potrebe za bilo kakvim asketskim merama čak ni prilikom neophodnih priprema za vršenje velikih i ozbiljnih rituala.

Čovek koji radi veoma težak fizički posao, bio bi veoma glup ako bi lišio telo apsolutno neophodnih supstanci za njegovo održavanje, samo zato što pripada nekoj religiji ili se interesuje za jogu ili misticizam. Ovakvo neodgovorno ponašanje prema sopstvenom biću nesumnjivo će završiti ozbiljnim i opasnim povredama zdravlja. O ostalom neću ni da govorim.

Vegetarijanstvo uopšte nije bitno za mentalni napredak, intelektualni razvoj, ili duhovno usavršavanje. Može se shvatiti jedino kao privremeni lek za pročišćavanje tela od nečistoća, ukoliko neko pretežno jede hranu životnjskog porekla. Ali, kao što sam to već napomenuo, ukoliko se pridržavate datih uputstava za pravilnu ishranu, nikada ne morate biti vegetarijanac. Privremeno uzdržavanje od mesa ili životinjske hrane propisuje se samo za veoma retke specifične magijske rituale kao jedna vrsta pripreme, a čak i onda za samo određeni period.

Ideja da bi se jedenjem životinjskog mesa, životinjske moći ili sposobnosti mogle preneti na čoveka, ili da se time narušavaju Prirodni Zakon i svetinja Života, jeste glupost i potiče od nerazvijenog mentaliteta koji ignoriše i ne poznaje celokupnost postojanja, Univerzalne Zakone i Prirodu Stvarnosti. Mag se ne obazire na ovakve predrasude.

U interesu svog magijskog usavršavanja, mag mora biti umeren u jelu i piću i voditi razuman način života. Nemoguće je postaviti tačna pravila ili propise za sve segmente života, pošto je magijski način života sasvim individualan. Svako mora znati šta mu odgovara, a šta ne. Sveta je dužnost održavati ravnotežu u svemu.

Sve ovo važi i u pogledu seksualnog života.

Postoje tri vrste takozvanog Čistog asketizma: intelektualni ili mentalni asketizam koji se bavi kontolom i kroćenjem misli, psihički ili astralni asketizam koji radi na oplemenjivanju Duše putem kontrole strasti i nagona i fizički ili materijalni asketizam koji se bavi usklađivanjem tela preko umerenog i prirodnog načina života. Bez ove tri vrste asketizma koje se moraju razvijati istovremeno i paralelno jedan sa drugim, pravi magijski uspon je nezamisliv. Ne sme se zanemariti nijedna od ove tri vrste, i nijedna ne sme preovladati da bi se izbegao jednostran razvoj.

Na kraju, savetujem svima da osnovna Magija Elemenata treba da postane način života svakog čoveka. Onaj ko želi da postane mag, prepoznaće da život zavisi od delovanja Elemenata na raznim planovima i oblastima postojanja. To se vidi svuda i na svakom koraku i u malim i u velikim stvarima, kako na makrokosmičkom tako i na mikrokosmičkom planu, bezvremeno i večno, svugde u sveprostoru u kojem Sile deluju. Polazeći od ovog saznanja, shvatićete da ni smrt uopšte ne postoji, u pravom smislu reči, već da sve što živi, petvara se i usavršava prema Univerzalnim Zakonima. Zbog toga se mag ne plaši smrti, jer zna da je f'izička smrt samo prelaz u finiju oblast, na astralni plan, a odatle na spiritualni nivo, ili Eteričnu ravan. Prema tome mag ne veruje ni u raj ni u pakao, niti bilo kakve priče sveštenika bilo koje religije.

Mag vidi svrhu Univerzalnih Zakona i jedino što radi, jeste oplemenjivanje Duha i Duše, jer samo u oplemenjenoj Duši mogu delovati ove Univerzalne Sile. Zbog toga: I TELO, I DUŠA, I DUH moraju biti ravnomerno i Besprekorno uvežbani, razvijeni i pripremljeni.

O tragaoče, neka Besprekornost zauvek bude tvoja prva osobina! Ovom porukom starih Sumerskih 'maga' privešću kaju ovu već obimnu raspravu. No, žao mi je što verovatno ni sve ovo nećeš razumeti, Numero Log. Do Spoznaje se dolazi uvidom u Prirodu Stvarnosti, a ne inplementiranjem fraza i floskula religijskih parabola, koje, uzgred, bez vodiča (učitelja) nije ni moguće razumeti. Ne uči se život iz knjiga, a ponajmanje se tako može doći do Spoznaje. Spoznaja ili Samospoznaja nisu samo intelektualni nivo razvoja i usvajanje raznih znanja. Spoznaja je pre svega Delo, i to VELIKO DELO.

A moram i još nešto dodati. Iz tvog (Facebook) profila vidim da si 'profesionalni numerolog' što je tagođe paradigma. "Brojevi vladaju svemirom", to si naveo kao moto svog profila (omiljeni citat - Pitagora). Tačno je da se Univerzalni Zakoni mogu izraziti kroz broj i Numerologija jeste jedan od "bočnih" puteva ka Spoznaji. No, interesije me ko te je uveo u misterije Broja, ili si se kroz samostalno proučavanje knjiga, samoproizveo u numerologa. Svoje usluge tarifiraš sa 20 eura. Zar to opet nije čista zemaljska, fizička, materijalistička ravan? Nije li to opet bezvredno gubljenje vremena na čistu fizičku aktivnost zarađivanja novca? Sve to mnogo liči na rasprostranjenu "mrežu ribara ljudskih duša" i ne razlikuje se mnogo od ostalih u moru samozvanih i "profesionalnih" astroga, numerologa, tarotologa i ostalih 'loga' koji rade po sistemu "skidam čini, crnu magiju, tumačim sudbinu, otkrivam karmu, čitam budućnost, pomažem u lečenju bolesti, nalaženju partnera, sreće i uspeha u životu..." da ne nabrajam dalje. Sve najniža zemaljska (fizička) ravan egzistencije. Opet paradoks cele predhodne rasprave. Učitelj ne prodaje svoje znanje. On nije ribar koji prodaje ribu da bi učenik pojeo jedan obrok, već je ribar koji učenika nauči kako ribu da ulovi, da bi se samostalno hranio celog života...

Ne bih želeo da ovu raspravu svatiš uvredljivo, ovo je samo jedan intelektualni sukob između paradigmičnog religijskog (koje ne priznaješ) i neparadigmičnog magijskog (koje ne razumeš)... Do Spoznaje se ne dolazi tehničkim operacijama na zemaljskoj ravni pomoćnih nauka poput astrologije, numerologije ili čega god sličnog, niti se tako ljudima može pomoći. Do spoznaje se dolazi isključivo direktnim uvidom u Prirodu Stvarnosti na Eteričnoj Ravni. "Čitanje Eteričnog Zapisa" najdrevnija je veština i jedina omogućava dostizanje onoga što Sveta Magija naziva Velikim Delom.

Na kraju, ja i dalje ne znam zašto si zapodenuo ovu temu o seksu, koja se pretvorila u široko polje rasprave. U pitanju je bila tema antagonizma između LHP i RHP staza Spoznaje, a pretvorila se u raspravu o antagonizmu religijskog i magijskog... No, svaka rasprava, pa i ova, nekome može biti poučna...

Pozdrav!

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2012 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 24-01-2013 04:32