Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 7

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

7

 

Voda - najdragocenija tečnost

Izvor: NOVOSTI

Autor: J.S.J.

30.07.2010

 

Voda pokreće sve metaboličke procese u organizmu, obezbeđuje rad bubrega, eliminiše toksine, poboljšava varenje, održava telesnu temperaturu i termoregulaciju organizma

Opšte je poznato blagotvorno dejstvo vode na ljudski organizam i zdravlje. Čak 70% našeg tela sastoji se od ove dragocene tečnosti, pa je pravilan i odvoljan unos preduslov za pravilno funkcionisanje organizma i telesnih funkcija, što je još izraženije leti, na visokim temperaturama.

Vodu, kažu stručnjaci, treba piti i pre nego što osetimo žeđ, jer čak i lakša dehidarcija usporava organizam za čak 3%. Žeđ je za zdrave osobe signal da organizmu fali tečnosti, a od toga koliko je unosimo zavise mnogi fiziološki mehanizmi koji vodu raspoređuju u telu.

Voda pokreće sve metaboličke procese u organizmu, obezbeđuje rd bubrega, eliminiše toksine, poboljšava proces varenja, apsorbuje korisne materije iz hrane, održava telesnu temperaturu i termoregulaciju organizma.

Ukoliko ne pijemo dovoljno vode, istraživanja pokazuju da nam se smanjuje količina sive materije u mozgu, što dovodi do otežanog razmišljanja i loše koncentracije. Dehidracija utiče i na veličinu mozga, pa tako samo 90 minuta normlanog znojenja smanjuje mozak kao jedna godina starenja. A samo jedna čaša vode vraća ga u “normalno” stanje.

Istraživanja pokazuju da vodu ne može da zameni nijedna druga vrsta tečnosti. Osobe koje piju voćne napitke, naročito gazirana pića i zaslađene sokove mogu biti hronično dehidrirani, čak i ako unose po nekoliko litara te tečnosti dnevno. Ljudi koji ne unose dovoljnu količinu vode uglavnom su gojazni, jer mehanizam zadužen za žeđ vremenom slabi, pa se ta potreba manifestuje kao glad. Samo jedna čaša vode gasi večernju glad u skoro sto posto slučajeva.

Nedostatak vode uzrokuje umor, vrtoglavice, glavobolje, a redovno uzimanje adkevatne količine vode smanjuje migrenu u čak 80% slučajeva.

Ukoliko nam se nivo vode u organizmu smanji za samo 2%, može se dogoditi da smo rasejani, ne možemo da pamtimo, imamo teškoće sa osnovnim matematičkim operacijama i probleme prilikom čitanja sa paipra ili kompjuterskog ekrana.

Pet čaša vode dnevno smanjuju šansu da obolite od raka debelog creva za čak 45%, raka dojke za čak 79%, kancera mokraćne bešike za 50%, ali je u letnjim mesecima šest do osam čaša vode dnevno minimum.

Mališani do desete godine trebalo bi da piju litar vode dnevno, a ukoliko pijete flaširanu vodu vodite računa o sastavu minerala i nije loše da povremeno promenite proizvođača, kao i da ponekad popijete i poneku čašu vode iz česme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:54