Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 12

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

12

 

Halo, ovde rak mozga!

Izvor: NOVOSTI

Autor: V. N.

05.09.2010

 

Sve češća upozorenja lekara o opasnosti elektronskih aparata. Mobilni telefon, ajpod i MP3 plejeri oštećuju sluh dece.

Nedavna istraživanja su pokazala da deca, koja koriste mobilne telefone, imaju pet puta veću šansu da dobiju tumor na mozgu!

Švedska studija pokazala je da su deca ispod 16 godina starosti sklonija riziku radijacije s mobilnih telefona zato što su njihovi mozgovi i nervni sistem još u razvoju. Takođe, smatra se da zbog tanjih kosti lobanje radijacija može da prodre dublje i utiče na rad mozga.

Pošto su predstavili rezultate istraživanja, naučnici su zaključili da deca ispod 12 godina starosti uopšte ne bi trebalo da koriste mobilne telefone osim u slučaju nužde. Švedska studija predstavljena je na konferenciji o mobilnim telefonima i zdravlju.

Ipak, neki drugi istraživači iznose sumnje prema ovim rezultatima. Oni tvrde da mobilni telefonski aparati nisu na tržištu dovoljno dugo da bi se rizici njihove upotrebe mogli dovoljno dobro analizirati.
Jedan od glavnih zaključaka je da što pre osoba počne s korištenjem ovakvih telefona, veća je šansa da razvije tumor. Profesor Lenart Hardel kaže:

- Ljudi koji su počeli da koriste mobilni pre 20. godine, imaju pet puta veću šansu da dobiju gliom.
To je rak nervnih ćelija, koje podupiru centralni nervni sistem. Prema podacima Zavoda za rak, polovina tumora na mozgu su - gliomi.

Istraživanje je još pokazalo da korišćenje mobilnih telefona posle 20. godine života povećava za 50 odsto šanse da se dobije gliom, kao i dvostruko više šanse da se razvije slušni neurom, benigni oblik tumora, koji pogađa slušni nervni sistem.

Jedan od problema sa studijom i uticajem radijacije mobilnih telefona je taj što su u slučaju kancerogenih bolesti potrebne godine da se tumor razvije. Verovatno puno duže nego što je započela masovna upotreba tih uređaja.

Jedno drugo istraživanje naučnika u amerčkom gradu Bostonu, upozorava na štetnost ajpoda i MP3 plejera na dečji sluh. Prema njemu, preterano druženje sa ovim elektronskim "igračkama" povećava probleme sa sluhom. Šokantan je podatak iz poslednjih 20 godina, koji govori da je u tom razdoblju zbog sićušnih slušalica u ušima sluh izgubilo 30 odsto mladih korisnika! Za godinu dana, od 2005. do 2006, jedan od pet adolescenata imao je neki oblik oštećenja sluha.

Snažan zvuk, koji dopire iz slušalica, zajedno s drugim izvorima glasne muzike, pokazuje studija, prosto razara čulo sluha. Ovakav gubitak kod mladih još nije dovoljno ispitan, pa naučnici upozoravaju da je glasna muzika sa elektronskih aparata izvor velikih opasnosti.

EPIDEMIJA

Dejvid Karpenter sa njujorškog Univerziteta upozorava: - Deca provode previše vremena upotrebljavajući mobilne telefone. Mogli bismo se suočiti s epidemijom raka mozga kao rezultatom prekomerne upotrebe tih uređaja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:53