Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 13

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

13

 

Osam navika koje izazivaju bolove

Izvor: PRESS

Autor: Marija Majstorović

07.09.2010

 

Svakodnevne i naizgled bezazlene radnje mogu da dovedu do veoma neprijatnih posledica, pa i do hroničnih tegoba za koje je neophodno kliničko lečenje.

Ponekad najobičnije svakodnevne navike i ponašanje mogu da dovedu do neočekivanih i veoma neprijatnih posledica! Izbor garderobe, frizure, položaj u kome sedimo mogu da izazovu i takav bol da ni sami ne znamo šta je tome uzrok i kako da ga otklonimo.

Tako, na primer, nošenje japanki stvara probleme sa zglobovima i kolenima, kucanje poruka na mobilnom telefonu bol u prstima... Neke svakodnevne navike, ukoliko se ponavljaju duži vremenski period, mogu da izazovu tegobe koje prelaze u hronične, kao što su išijas ili artritis, i u tim slučajevima kliničko lečenje je neophodno.

1. Japanke

Omiljena letnja obuća često je meta kritičara zbog lošeg podupiranja svodova stopala. Uz to, noseći ih postoji velika mogućnost da se sapletete i povredite, a ono što ih čini nepoželjnima je i što one ne mogu da zaštite kožu stopala od sunčevog zračenja.

Za sprečavanje bola bitna je prva stavka - loše podupiranje luka stopala uzrokuje bol u zglobovima i stopalima, pa čak i u kolenima.

Kako biste imali zdrava stopala, odaberite cipele koje će podupirati njihov svod, a kada znate da vas čeka duga šetnja, nosite patike. Stručnjaci napominju da obavezno pri kupovini obuće obratite pažnju na fleksibilnost đona, jednako kao i na visinu pete i materijal od kog je obuća napravljena.

2. Novčanik u džepu

Većina muškaraca novčanik nosi u zadnjem džepu pantalona, što nije ni bezbedno ni zdravo. Ovako smešten debeo predmet može da uzrokuje bol u leđima, zadnjici, pa čak i nozi. Novčanik neprestano pritiska najveći živac u našem telu, čiji koreni izlaze iz donjeg dela karlice, a prostire se duž zadnjice i noge sve do stopala. Ovakvi bolovi obično se zovu išijas.

Novčanik u zadnjem džepu čak može da utiče na položaj karlice, te tako da prouzrokuje veliku napetost u mišićima. Jednostavno rešenje je da se kako iz bezbednosnih, ali i iz zdravstvenih razloga promeni mesto nošenja novčanika, naročito ako je glomazan.

3. Mobilni telefoni

Osobe koje radije pišu SMS nego što zovu prijatelje, i to rade znatno češće nego prosečni ljudi, izlažu se opasnosti da obole od artritisa palca! Iako zvuči neverovatno, preterano tipkanje poruka, surfovanje na mobilnom telefonu i igranje igrica (jednako kao i video-igrica) može značajno da utiče na vaše prste i uzrokuje jak bol, čak i kod 30-godišnjaka, ako imaju dovoljno staža. Kada osetite bol u palčevima, prekinite s tipkanjem. Ako se bolni osećaj nastavi, javite se lekaru za terapiju.

4. Vožnja automobila

Mnoge osobe pogrešno podešavaju svoje sedište u automobilu: ako je ono pod velikim uglom, bićete pogrbljeni napred kako biste mogli da dohvatite volan. Istovremeno, tako će vam i glava biti iskrivljena, umesto lagano položena na držač, što može da dovede do bolova u vratu. Sedište uspravite kako biste poduprli glavu i donji deo leđa. Udaljenost volana trebalo bi da bude takva da možete da ga držite bez problema i da su vam ruke opuštene.

5. Izležavanje pred TV-om

Koliko ste puta mrtvi umorni zaspali pred televizorom i probudili se usred noći s bolovima u predelu vrata? Upravo je ovo jedan od češćih uzroka bolova u vratnom delu. U ovoj situaciji nisu pošteđena ni leđa. Nemojte da legnete na kauč, nego sedite i zadržite uspravan položaj. Kada osetite umor, jednostavno se preselite u spavaću sobu.

6. Aktovka

Ako svakodnevno nosite aktovku ili torbu za laptop, sigurno ste do sada primetili bol u toj ruci ili ramenu. Ako torbu držite za ručku, doprinosite stresu nadlaktice i izlažete se opasnosti teniskog lakta, tvrdi doktor Dejvid Vesterdal iz klinike Klivlend Florida. Ako torbu nosite preko jednog ramena, ova navika može da prouzrokuje bol u leđima i u ramenu.

7. Frizura

Kosa skupljena u strogi rep može da dovede do glavobolja, pa čak i migrena. Neke osobe koje su sklonije ovakvim vrstama glavobolje imaju pojačanu osetljivost ovog područja na nadražaje koji se ne čine bolnima drugim osobama. Njima se preporučuje izbegavanje traka za kosu, pletenje pletenica, nošenje šešira i kapa ili stroge punđe.

8. Nepravilno podizanje teških predmeta

Jedan od glavnih uzroka bola u leđima nastaje zbog pogrešnog načina podizanja teških predmeta. Najčešće se sagnemo i savijemo leđa unapred kada podižemo nešto teško, pa zatim ispravimo leđa unazad kada se dižemo. Zbog ovog pokreta mišići leđa preuzmu težinu.

Pravilni položaj pri podizanju teških predmeta je sasvim drugačiji. Sagnite se u čučanj, a leđa držite uspravno. Rukama podignite predmet i podignite ga mišićima nogu tako da ispravite kolena i kukove.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:52