Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 18

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

18

 

Kako da ostavite cigarete

Izvor: BLIC

27.10.2010

 

Nikotinski snovi mogu potrajati godinama nakon što su nestali svi simptomi fizičke zavisnosti, kažu stručnjaci. „Blic“ je istražio i otkrio sedam načina za ostavljanje cigareta koji se kod nas uspešno primenjuju.

Statistika pokazuje da je u Srbiji od 2000. godine učestalost pušenja opala za 6,9 odsto. Nasuprot tome, pušača još ima mnogo, tako da poslednji podaci pokazuju da u našoj zemlji ovu ružnu naviku ima 33,6 odraslih, odnosno 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena.

Stručnjaci smatraju da terapija za odvikavanje od pušenja mora biti multidisciplinarna. Samo medikamentima neće se postići dobar uspeh jer cigarete, uz fizičku, izazivaju i psihičku zavisnost koje se pušači moraju osloboditi sami ili uz pomoć psihologa.

Priprema

* Navedite sve razloge zbog kojih želite da ostavite pušenje. Svako veče pre nego što legnete ponovite 10 puta jedan od tih razloga.

* Čvrsto odlučite da napustite cigaretu. Pokušajte da ne mislite koliko to može da bude teško.

* Učvrstite svoje lične razloge koji su vas naveli da donesete jednu ovako važnu odluku i njima dodajte zahteve vašeg zdravlja i vaše okoline.

* Izaberite dan kada ćete prestati sa pušenjem. Neka ovaj dan bude vaša tajna i ne dopustite nikome i ničemu da to izmene. Ukoliko pušite mnogo dok ste na poslu, počnite sa odvikavanjem za vikend ili kad imate slobodne dane.

* Pređite na cigarete siromašne katranom i nikotinom nekoliko dana ili na cigarete za koje smatrate da ništa ne valjaju. To će vam pomoći da izmenite vaše pušačke navike.

* Pokušajte da smanjite dubinu uvlačenja dima, kao i broj povlačenja dimova kod svake cigarete.

* Smanjite pušenje na maksimalno 10 cigareta dnevno. Za svaku više popušenu cigaretu odvojte novac kao kaznene bodove.

* Odaberite vreme dana kada nećete pušiti. Uvek je lakše odložiti cigaretu kad znate da ćete je popušiti kasnije.

* Počastite sebe na drugi način, a ne cigaretom. Na primer, čašom mleka, soka ili vode.

* Nemojte pušiti „automatski“. Zapitajte sami sebe - „da li zaista želim ovu cigaretu“ - pre nego što zapalite.

* Nemojte odmah zapaliti cigaretu čim vas spopadne žarka želja za njom. Pričekajte nekoliko minuta, a za to vreme prestanite da radite ono što ste do tada radili i započnite neki drugi posao, ili nekoliko puta duboko udahnite vazduh kraj otvorenog prozora, ili izađite na svež vazduh, ili operite ruke.

* Kupite novu kutiju cigareta tek kada prethodnu popušite. Popušite cigaretu samo do pola. Ne praznite pepeljare.

Na dan kada prestanete da pušite

* Bacite sve cigarete i šibice. Sakrijte upaljače i pepeljare. Posetite zubara, neka vam očisti zube i time odstrani miris cigareta. Samim tim i čežnju za njima. Zapazite kako su vam zubi sada lepi.

* Ostavljajte svakog dana na stranu novac za koji biste kupili cigarete. Novcem koji ćete na ovaj način uštedeti za godinu dana, možete sebi omogućiti divno putovanje za vreme godišnjeg odmora, ili kupiti za sebe, ili za nekog drugog, stvari koje želite.

* Trudite se da velikog dana kada ste odlučili da ostavite pušenje budete jako zauzeti; idite u bioskop, vežbajte, idite u duge šetnje, vozite bicikl...

Nema magičnih načina odvikavanja od pušenja, ali ima delotvornih. Ako želite da se oslobodite pušenja, treba to da učinite planski.

Ako ste rešili da ostavite cigarete, neka to bude vaša tajna. Počnite kada ste spremni

- Idealno je ako možete sami spontano da ostavite cigarete. Nekima to uspeva samo ako piju vodu. Treba uvesti red da organizam dobije vodu ujutru, po podne i uveče, i to svaki put pred unošenje hrane. To pokreće proces ubrzanog izbacivanja zaostalih produkata duvana. Ako to ne radimo, organizam je u stanju da spontano izbaci samo šest do osam odsto tih produkata.

- Pored uzimanja vode postoji još šest metoda za ostavljanje pušenja. Jedna od njih uopšte nije skupa i svako je može koristiti. To je topla voda.

- Pre svake cigarete treba uzeti gutljaj tople vode. Treba je držati u ustima dva-tri minuta, pa progutati. Za osam do deset dana čovek može spontano da ostavi duvan.

- Za borbu protiv pušenja postoji i terapija lekovima. U pitanju su „tabeks“ ili „ziban“.

Postoji još jedna, davno zaboravljena metoda, a to je srebro-nitrat.

- U apoteci se kupi rastvor srebro-nitrata i pre paljenja cigarete ovaj se rastvor u ustima promućka. Posle toga pušač ima takozvani metalni ukus u ustima kada zapali cigaretu te tako izaziva odvratnost.

Dejstvo duvana na ljudski organizam

1. Psihološka zavisnost
- Ponavljanje naučenih ritualnih radnji.
- Stvaranje uslovnih refleksa na neke drži (češće se puši uz kafu).

2. Fizička zavisnost - prouzrokovana je nikotinom
- Nikotin kao prava droga postaje deo metabolizma nervnog sistema.

- Nervne ćelije ga veoma brzo troše i javlja se potreba za novom cigaretom.
- Apstinencijalni sindrom - nedostatak nikotina u organizmu prouzrokuje uznemirenost, pad krvnog pritiska, vrtoglavicu, smetnje u varenju, osećaj bola u predelu srca.

Bolesti kao posledica pušenja

Cigarete mogu da budu krivac za čitav niz bolesti u ljudskom organizmu. Ovo su samo neke od njih:

Bolesti srca i krvnih sudova - Povišen krvni pritisak, infarkt srca, ateroskleroza (zakrčenje krvnih sudova), bol u grudima, angina pektoris, pušačka noga...

Oboljenja disajnih organa - Često ih zovemo pušačkim bolestima. Praćena su upornim kašljem sa jakim jutarnjim iskašljavanjem bronhijalne sluzi. Pušači su podložniji prehladama i češće obolevaju od bronhitisa i zapaljenja pluća.

Rak (maligna oboljenja)
- Kod pušača se najčešće javljaju rak pluća, rak dušnika, rak usta, rak nosa, grkljana, jednjaka, gušterače, želuca, mokraćne bešike, rak grlića materice, rak dojke, leukemija...
- Prestanak pušenja smanjuje rizik obolevanja od raka.

Oboljenja organa za varenje
- Kod pušača se javljaju čir na želucu ili čir na dvanaestopalačnom crevu.
- Ako dođe do perforacije, pušači imaju veće komplikacije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:51