Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 19

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

19

 

10 najprljavijih i pet najčistijih namirnica

Autor: Ana Mitić
Izvor:
PRESS

31.10.2010

 

Voće i povrće u sebi sadrže različite količine štetnih pesticida i hemikalija. Savetujemo vas na koje poljoprivredne kulture treba da obratite pažnju

Da li je voće i povrće koje kupujete dovoljno čisto i zdravo da biste ga jeli? Pre nego što krenete na pijacu ili u supermarket pogledajte kako su ocenjene neke namirnice.

Čisto

1. LUK

Crni luk je na vrhu liste najčistijih povrća. On ne zahteva velike količine pesticida, jer mu je pretnja od štetočina na niskom nivou. Istraživanja su utvrdila da nema više od jednog pesticida. Ako je u vrhu vaše liste omiljeno voće i povrće, ne brinite, uvek možete da se odlučite da kupujete organsku varijantu ili lokalno gajene sorte istih namirnica kod kojih je čak 80 odsto manje pesticida nego kod voća i povrća koje se uzgaja na konvencionalan način.

2. ŠPARGLA

Špargla ima malu pretnju od insekata i bolesti, tako da nema mnogo pesticida. Čak 90 odsto uzoraka nije imalo vidljive ostatke pesticida, tako da možete uživati u ovom povrću.

3. PLAVI PATLIDŽAN

Njegova debela koža pruža prirodnu odbranu protiv hemikalija, štetočina i bolesti. Nije mnogo prskan pa je praktično čist i siguran izbor.

4. AVOKADO

Avokadova debela kora deluje kao barijera za hemikalije. Pranje spolja pre sečenja takođe može sprečiti bilo koju nečistoću ili ostatke koji bi mogli da zatruju mesnati unutrašnjost.

5. ANANAS

Kroz koru ananasa skoro ništa ne može da prođe od zagađivača. Ananas ima manje od 10 odsto detektovanih pesticida, tako da ne morate da brinete dok jedete ovo voće. Ipak, baš kao i avokado, ananas treba da isprati vodom pre sečenja na kocke.

Prljavo

1. CELER

Celer je na vrhu liste prljavih namirnica. Istraživanje je pokazalo da jedna stabljika celera ima 13 pesticida, dok u celini celer sadrži čak 67 pesticida. Hemikalije kod ovog povrća koje nema zaštitnu kožu prodiru unutar njega, tako da ga je teško oprati. Nije lako naći domaći celer, pa ako vam se sviđa ovaj iz prodavnice, nađite organski.

2. BRESKVE

Breskve imaju čak 67 različitih hemikalija, što ih stavlja na drugo mesto liste kontaminiranog voća i povrća. One imaju meku kožu, delikatne su strukture pa su zato visokoosetljive za većinu štetočina. Upravo zbog toga ih češće prskaju.

3. JAGODE

Ovo crveno sočno voće ima meku kožu, što omogućava lakšu apsorpciju pesticida. Istraživanje je pokazalo da jagoda sadrži 53 pesticida. Pokušajte da kupujete jagode kod lokalnih proizvođača.

4. BOROVNICE

Ove antioksidantima bogate bobice imaju tanak sloj koji omogućava da hemikalije lakše zagade voće. Domaće borovnice imaju manje pesticida nego uvozne.

5. SLATKA BABURA

One su hrskave ali imaju tanku kožu, pa su babure povrće osetljivo na pesticide. Slatke paprike pokazale su tragove od 63 vrste pesticida. Dok se neki pesticidi mogu oprati, mnogi i dalje ostaju.

6. SPANAĆ, KELJ

Lisnato zeleno povrće je visokokotirano na listi zagađenosti jer spanać ima oko 45 različitih vrsta pesticida, a kelj 57. Iz zagađenog lisnatog povrća preti ešerihija koli.

7. GROŽĐE (IZ UVOZA)

Plod grožđa ima tanku kožu, što omogućava laku apsorpciju pesticida. I razmislite pre kupovine uvoznih vina. Grožđe od kojih se pravi vino može da bude iz vinograda koji koriste previše pesticida.

8. JABUKE

Jabuke su voće kojem je potrebno mnogo pesticida da bi se otklonile štetočine i bolesti. Kod njih je pronađeno 47 različitih vrsta pesticida. Pranjem se mogu mnogi oprati, ali to ne garantuje stopostotnu čistoću.

9. KROMPIR

Da li ste ikada uživali u krompiru u vašem omiljenom restoranu? Možda ćete želeti dva puta da razmislite pre nego što pojedete hrskavi komad. Krompir ima oko 36 pesticida koji su potrebni u sprečavanju bolesti i štetočina.

10. VIŠNJE

Višnje, kao i borovnice, jagode i breskve imaju tanak sloj kože koja obično nije dovoljna da zaštiti plod od štetnih pesticida. Pošto višnje imaju i elaginsku kiselinu, antioksidant koji neutrališe kancerogene materije, bolje je da kupite organski gajene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:51