Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 21

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

21

 

Namirnice za bolju memoriju

Autor: Ana Mitić
Izvor:
PRESS

28.11.2010

 

Namirnice koje bi trebalo da jedete i pijete ako želite da se rešite zaboravnosti i poboljšate koncentraciju.

Zdrava ishrana smanjuje rizik od dobijanja hipertenzije, dijabetesa i oboljenja srca, ali nije potpuno jasno da li podjednako dobro utiče i na Alchajmerovu bolest. Američki Institut zdravlja nedavno je objavio da postoje neoborivi dokazi da hrana, dijeta i stil života bitno utiču na prevenciju zaboravnosti. Istraživači su utvrdili kojih devet namirnica će vaš mozak održati zdravim.

Zato vam prenosimo šta treba da jedete i pijete ako želite da poboljšate koncentraciju.

Prelivi za salate na bazi ulja

Hrana bogata vitaminom E, koja uključuje prelive za salate na bazi biljnog ulja, semenke i orahe, kikiriki i žitarice, osnova je zdrave ishrane. Korist od vitamina E u ishrani je dokazana. Ovaj vitamin je antioksidans i štiti neurone i nervne ćelije. Kod Alchajmerove bolesti neuroni u pojedinim ćelijama počinju da odumiru, što dovodi do pogoršanja saznajnih funkcija.

Riba

Losos, skuša, tunjevina i druge ribe bogate su zdravim omega-3 masnim kiselinama, uključujući dokosaheksensku kiselinu (DHA), koja je značajna za mozak jer omogućava normalno funkcionisanje neurona. Još jedan plus: više ribe često znači manje konzumiranja crvenog mesa i drugih oblika proteina koji začepljuju arterije zasićenim mastima.

Tamnozeleno lisnato povrće

Kelj, zelje, spanać i brokoli dobri su izvori vitamina E i folne kiseline. Na primer, jedna šolja sirovog spanaća ima 15 odsto od potrebnog dnevnog unosa vitamina E, a pola šolje kuvanog spanaća ima 25 odsto od dnevnog unosa. Kako tačno folat može da zaštiti mozak još je nejasno, ali činjenica je da u krvi smanjuje nivo aminokiselina. Visok nivo tih aminokiselina poznatijih kao homocistein može izazvati smrt nervnih ćelija u mozgu, ali folna kiselina pomaže u razbijanju nivoa homocisteina. Visok nivo homocisteina je takođe povezan sa povećanim rizikom bolesti srca.

Avokado

Avokado je takođe bogat izvor antioksidansa vitamina E. Istraživanja ukazuju na to da hrana bogata vitaminom E, uključujući i avokado, koji ima i mnogo vitamina C, predstavlja neku vrstu antioksidansne sile koja se povezuje sa manjim rizikom od razvoja lošeg pamćenja.

Seme suncokreta

Seme, uključujući i semenke suncokreta, takođe je dobar izvor vitamina E. Oko 30 grama suvo pečenih semenki suncokreta sadrži 30 procenata od preporučenog dnevnog unosa. Posute preko salate, odličan su podsticaj za vaš mozak.

Kikiriki i puter od kikirikija

Iako oba sadrže visok procenat masnoće, kikiriki puter ima tendenciju da bude izvor zdravih masti. I takođe je prepun vitamina E. Obe namirnice mogu da pomognu da srce i mozak zdravo funkcionišu. Drugi dobar izbor su badem i lešnik.

Crno vino

Studije su pokazale da ljudi koji umereno piju crno vino i druge vrste alkohola imaju bolje pamćenje. Ipak, nije dokazano da je bolja memorija isključivo rezultat konzumiranja alkohola, jer su se ispitanici uporedo zdravo hranili i imali ostale zdrave životne navike.

Bobice

Najnovija istraživanja otkrila su da borovnice, jagode i akai bobice pomažu da se stave kočnice na gubitak pamćenja tako što na prirodan način čuvaju mozak, čije propadanje ide s godinama. Ovaj mehanizam pomaže da se otarasimo toksičnih proteina povezanih sa gubitkom pamćenja zbog starenja.

Integralne žitarice

Integralne žitarice su sastavni deo mediteranske ishrane, koja je takođe prepuna voća, povrća, orašastih plodova i semenki, maslinovog ulja i vina. Istraživanje sa univerziteta Kolumbija pokazuje da ova vrsta kuhinje može biti povezana s manjim rizikom od blagog kognitivnog oštećenja koje može da napreduje do Alchajmerove bolesti. Ovaj tip ishrane može smanjiti upalu, oksidativni stres i druge vaskularne faktore rizika, kao što su visok krvni pritisak i sve što može imati ulogu u povećanju rizika od bolesti srca i mozga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:38