Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 26

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

26

 

Kestenov hleb

Izvor: Magično Bilje - 2011

01.02.2011

 

Plod pitomog kestena (Castanea sativa) bogat ugljenim hidratima a siromašan mastima. Sadrži oko 44 posto skroba, šećer, oko četiri posto belančevina i oko dva posto masti. Plod je bogat i vitaminima B grupe, posebno B1 B2 i B6, i mineralima kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Sto grama ploda daje oko 213 Kcal.

Zbog visokog sadržaja skroba, od kestena se može dobiti i brašno koje se samo ili pomešano s brašnom drugih žitarica koristi za izradu peciva i hleba. Ipak, kesten se najčešće koristi u obliku kesten pirea i kao kao dodatak jelima i supama. Nezaobilazni su i slatkiši od kestena, od kesten kocki do raznih vrsta torti, pa čak i sladoleda. Pečeni ili kuvani kesten može da bude ukusan i hranjiv međuobrok...

Prednost kestena je što se može kombinovati uz slana i slatka jela. Ali, kao i sa svim namirnicama bogatim ugljenim hidratima, tako i s kestenom treba biti umeren.

Ljubitelji pitomog kestena mogu se samo razlikovati u mišljenju oko pitanja je li bolji kuvani ili pečeni kesten.

Kesten jača organizam, i zato je preporučljiv osobama kojima je potreban brzi oporavak, kao što su slabašna deca, starije osobe, rekonvalescenti, sportisti... (preporučuje im se i hleb od kestenovog brašna).

Budući da je teško svarljiv treba ga uzimati s oprezom. U narodnoj medicini od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja. Čaj od listova koristi se i za ispiranje grla, posekotina i rana.

Rese pitomog kestena koriste se za zaustavljanje proliva i krvarenja, kod spoljnih povreda kože. Ako nema resa čaj se može pripremiti i od kore stabla.

Od sušenih tobolaca tj. spoljnih omotača ploda, dobija se prah koji može da zameni rese i koru.

Kuvani plodovi pročišćavaju krv, naročito kad se radi o povećanoj mokraćnoj kiselini i takođe se preporučuju obolelim od gihta i reume.

Kesten se preporučuje, jer nema fruktoze i glukoze i dijabetičarima i vegetarijancima a svima pre svega kao dobra prirodna hrana.

Brašno od kestena

Uprodaji se može naći i kestenovo brašno koje se meša sa ostalim vrstama brašna od žitarica. Dobija se jednostavno: s kestena se skine spoljna, tamna ljuska; potopi u toplu vodu u kojoj treba da stoji dok unutrašnja smeđa ljuska ne bude mekana da bi mogla lako da se odvoji. Tada se opere i ostavi da se osuši. Zatim se usitni (najbolje u blenderu) i tako se dobije brašno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:36