Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 32

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

32

 

Istine i zablude o energetskim napicima

Autor: Ž. DULIĆ
Izvor:
NOVOSTI

03.02.2011

 

Mini konzerve osvežavajućih napitaka, "šuteri", sadrže svega 0,6 dl, ali i tako mala količina napitka sadrži gotovo istu, ali pet puta koncentrovaniju količinu kafeina.

Poslednjih godina svetsko pa i naše tržište preplaljeno je slatkim gaziranim energetskim napicima u konzervama primamljivog izgleda i zvučnih naziva "red bul", "guarana" "enerdžiz", "dark dog", "bern", "ultra"... Ova pića naročito su popularna među mladima koji ih rado konzumiraju ne bi li "za tren oka sebi podigli raspoloženje" na veseloj žurci, ili povratili energiju kada ih očekuje veliki napor, bilo da je reč o pripremi ispita ili zalaganju na sportskom terenu. Roditelji se, međutim, sve češće pitaju da li su ti napici zaista bezopasni? Ima li razloga za brigu?

Evo šta kažu stručnjaci:

* Ovi slatki gazirani napici sadrže kafein u različitim oblicima koji stimulativno deluje na nervni sistem i deo mozga koji upravlja emocijama. Uz to kafein ceo organizam drži u stanju određene napetosti koja povećava budnost i poboljšava pamćenje i koncentraciju. Međutim, ovo dejstvo je kratkog daha i traje najviše 90 minuta. Istina je, dakle, da energetski napici u izvesnoj meri podstiču budnost i predstavljaju privremeno sredstvo za borbu protiv umora.

Međutim, konzumiranje napitaka koji sadrže kafein utiče na rad srca, naročito kada se konzumiraju u većim količinama, jer tada dolazi do poremećaja srčanog ritma. Jedna konzerva energetskog napitka sadrži oko 80 mg kafeina, koliko i šoljica crne kafe, i ukoliko ne patite od srčanih problema i nemate povišen krvni pritisak, nema previše razloga za brigu. Međutim, naučni zaključci su prilično kontroverzni. Naime, američki naučnici ustanovili su da se kod osobe koja nedelju dana svakodnevno popije po dve konzerve energetskog napitka arterijski pritisak i srčani ritam uvećavaju za 10 odsto, dok su istraživanja u Australiji otkrila da sat vremena posle konzumiranja samo jedne konzerve ovakvog napitka, viskoznost krvi, odnosno brzina kretanja krvi kroz kapilare zdrave osobe postaje ista kao i kod osobe obolele od neke ozbiljne kardiovaskularne bolesti.

* Energetski napici sadrže prirodnu aminokiselinu, taurin.

Istina, i ljudski organizam proizvodi taurin, a ima ga i u ostrigama, ribljem i pilećem mesu, pa i nekim vrstama mleka u prahu za bebe, ali još nije poznato kakve su dugoročne posledice konzumiranja većih doza ove kiseline. Naime, organizam zdrave odrasle osobe proizvodi najviše 120 mg taurina na dan, dok se u samo jednoj konzervi energetskog napitka nalazi čak 1000 miligrama! Rezultati retkih istraživanja sprovedeni na laboratorijskim miševima prilično su alarmantni. Pošto su napojene velikim dozama taurina, nesrećne životinjice su postale izuzetno razdražljive i agresivne.

* Odavno je poznato da nije pametno mešati kafein sa alkoholom. Kafein maskira efekte alkohola i usporava nastanak osećanja pijanstva. Rezultat ove pogubne mešavine jeste pogrešno uverenje da bolje podnosimo alkohol, što nas nagoni da nastavimo da ga konzumiramo i zanemarujemo rizike koje to sobom nosi. Nažalost, suviše često se dešava da osoba opijena mešanjem alkohola i energetskih napitaka veruje da je u stanju da sedne za volan. Zato stručnjaci uporno upozoravaju na opasnost od konzumiranja koktela sa alkoholom i energetskim napicima. Rezultati nedavno sprovedene ankete među mladima u Italiji pokazali su da gotovo polovina onih koji redovno piju energetske napitke, to piće obavezno meša sa alkoholom!

Opasnost vreba i iz malog pakovanja

Pojedini proizvođači energetskih napitaka nedavno su na tržište lansirali i mini konzerve osvežavajućih napitaka koji se piju na iskap, otuda i naziv "šuteri". Umesto 2,5 dl napitka u mini konzervi se nalazi svega 0,6 dl. Međutim, i tako mala količina napitka sadrži gotovo istu, ali pet puta koncentrovaniju količinu kafeina!

* Sasvim je pogrešno uverenje da energetski napici mogu poboljšati fizičku spremnost. Istina je da oni menjaju, ali ni na koji način ne popravljaju mentalnu ili fizičku sposobnost korisnika. Ovi napici se ne preporučuju sportistima jer nisu dobro rešenje za rehidriranje tela, koje je zbog napora izgubilo suviše tečnosti. Osim toga, ova pića mogu izazvati preteranu nervozu, razdražljivost, pa i napad anksioznosti.

Mada proizvođači tvrde da konzumiranje dve konzerve energetskog napitka dnevno nije štetno, to je velika zabluda na koju potrošače odnedavno javno upozorava i francusko ministarstvo zdravlja. Po mišljenju stručnjaka ovog ministarstva, dozvoljena količina je jedna konzerva energetskog napitka na dan, iako je najbolje da se ovakvi napici ne piju svakodnevno. Naime, već posle četiri-pet dana redovnog konzumiranja stvara se zavisnost od kafeina sa jasnim simptomima kao što su hiperaktivnost, nesanica, nervoza, uznemirenost, razdražljivost i ubrzan rad srca. Stručnjaci takođe ističu da se konzumiranje ovih napitaka nikako ne preporučuje osobama mlađim od 16 godina, pošto se neurološki sistem kod dece i adolescenata još nije u potpunosti razvio.

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:37