Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 33

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

33

 

Đumbir

Izvor: Magična ZONA - 2011

14.02.2011

 

Ova tropska začinska biljka poboljšava varenje, čisti jetru, ublažava bolove, snižava temperaturu i smiruje kašalj. Nedavna naučna istraživanja dokazala su i da blokira razvoj kancerogenih ćelija.

Hiljadama godina koren đumbira važi za izuzetno snažno lekovito sredstvo. Ova biljka potiče iz tropskih predela jugoistočne Azije i najviše se upotrebljavala u Indiji, da bi se kasnije proširila po celom svetu. Đumbir se koristi svež ili kao prah, a ima Ijutkast ukus i miris koji podseća na limun. Pikantan je dodatak jelima od mesa i povrća, te raznim sosovima, dok se u narodnoj medicini koristi za spravljanje čajeva i tinktura, mada se često meša i sa drugim lekovitim bil|kama. Bogat je vitaminima B6, C i nijacinom, kao i mineralima - kalijumom, magnezijumom, bakrom i manganom. Takođe, sadrži i belančevine, masti, biljna vlakna, enzime i eterična ulja.

Đumbir je najpoznatiji po tome što uklanja mučninu, pa se naročito preporučuje trudnicama, osobama koje slabo podnose putovanja, kao i onima koji su na hemoterapiji. Pored toga, koristi se u lečenju bolesti krvnih sudova, bronhitisa, kašlja, prehlade, infekcije mokraćnih kanala, migrene, snižava temperaturu i povišen holesterol. Takođe, podstiče znojenje i izbacivanje toksina iz organizma, poboljšava varenje, otklanja gorušicu, čisti jetru, smiruje reumatske bolove, sprečava nastanak tromba i reguliše menstrualni ciklus. Đumbir se preporučuje i gojaznim osobama, jer sadrži supstancu gingerol koja ubrzava metabolizam i tako sagoreva kalorije. Nedavna istraživanja pokazala su da đumbir blokira razvoj ćelija tumora, a pre svega melanoma, raka dojke i debelog creva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:37