Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 35

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

35

 

Kia semenke (Salvia Hispanica)

Izvor: Bilje i Zdravlje - 2011

15.02.2011

 

Koristili su ih još drevni Asteci, upotrebljavaju se u Meksiku i Gvatemali, a primenjuju ih u raznim zdravim napicima, jelima kao i dodacima ishrani. Reč je o semenkama biljke Salvia hispanica poznatije kao kia (chia), bogatih hranljivim materijama, antioksidantima, amino i omega-3 masnim kiselinama.

Od ostalih srodnih namirnica, kia semenke se razlikuju po stabilnosti masnih kiselina, koje čak i ako su na svetlosti i višim temperaturama, mnogo sporije užegnu. Ne sadrže gluten, ali obiluju vlaknima, čak više od integralnih žitarica. Ova vlakna snažno apsorbuju vodu pa ako se kašičica semenki doda u čašu vode, posle pola sata tečnost se pretvara u gotovo čvrst želatin. Ovo svojstvo semenki je zdravo za organizam, jer se u probavnom sistemu tako usporava razgradnja ugljenih hidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što je veoma važno za dijabetičare.

Ove jedinstvene semenke sadrže sve vitamine B grupe, a od minerala kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, cink, mangan, bakar i gvožđe. S obzirom na količinu i mogućnost da se antioksidanti, vitamini i minerali iskoriste u organizmu, stručnjaci kažu da su kia semenke nadmašile čak i borovnice, poznate po snažnom antioksidativnom delovanju! Pritom sadrže samo 140 kcal.

Zbog vrednog sadržaja hranljivih materija, kia semenke se preporučuju za prevenciju i lečenje vodećih oboljenja današnjice: dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i gojaznosti. Korisne su i sportistima jer osiguravaju sporiju razgradnju ugljenih hidrata i doprinose izdržljivosti.

lako su u Evropi veoma popularne, nažalost, u srpskim prodavnicama zdrave hrane još ih nema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:37