Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 36

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

36

 

Godži - eliksir čiste energije

Izvor: Arhiva Thornal

16.02.2011

 

Godži biljka raste u 8-10 centimetara visok žbun čiji je životni vek više od 100 godina. To je jako izdržljiva biljka koja je prvobitno pronađena na Himalajima, ali raste i u delovima Kine, Mongolije I Tibeta.

Naučno ime Godžija je” lycium barbarum”. U zapadnom svetu je poznat i kao 'wolfberry'. Postoji najmanje 40 vrsta Godžija i njegove vrednosti su objavljene u popularnim naučnim časopisima.

Istorija godžija može se pratiti unazad hiljadama godina i složeni je deo kineske i azijske narodne medicine. Postoje mnoge kineske legende o godžiju, većina njih govori o njegovoj sposobnosti da produži život i uspori proces starenja. Redovna konzumacija godžija za par nedelja poboljšava stanje organizma.

Koriste se plodovi, lišće i cvetovi Godži biljke. Iako se plodovi mogu uzeti sveže izceđeni ili isušeni, listovi se mogu stvaviti u čaj, a cveće se može koristiti kao ukras. Godži sok je najpopularniji prozivod koji se dobija od ove jedinstvene biljke.

Godži sadrži 19 aminokiselina, uključujući i 8 osnovnih; 21 mineral, uključujući cink, kalcijum, germanijum, selen, fosfor; značajne količine vitamina B1,B2, B6 neophodnih za pretvaranje hrane u energiju; esencijalne masne kiseline, kao što su Omega 6 i linolna kiselina koje su potrebne za proizvodnju hormona i nesmetano funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Godži je poznat kao "biljka za dug život" jer sadrži jedinstvene molekule polisaharida i kao moćan antiokidans, sprečava prerano starenje i brani organizam od štetnih slobodnih radikala koji uništavaju vitalnost ćelija u telu brže nego što one mogu da se regenerišu. Svrstan u jedan od najvažnijih adaptogena, Godži povećava jačinu, izdržljivost i sposobnost tolerancije organizma. Pomaže kod eliminisanja umora, naročito kod oporavka od duge iscrpljenosti ili bolesti. Obezbeđuje energiju koja je potrebna da se organizam izbori sa iznenadnim stresnim situacijama.

Jedno od svojstava ove biljke je i stimulacija lučenja hipofize i ljudskog hormona rasta (HGH - hormon mladosti). Pozitivne strane HGH hormona su mnogobrojne uključujući smanjenje telesne masti, poboljšanje kvaliteta sna, bolje pamćenje, poboljšanje libida kao i podmlađivanje.

Godži je jedina biljna vrsta koja sadrži mineral germanijum koji je neophodan u borbi protiv raka. Kao jak antioksidant i njegovi jedinstveni molekuli polisaharida mogu zaustaviti genetske mutacije koje mogu dovesti do raka. Sadrži beta sitosterol koji dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi i koristi se u prevenciji nastanka hiperholesterolemija.

Takođe je veoma cenjen u Kineskoj medicini, kao jedan od najstarijih lekovitih tonika za seksualnu funkciju. Naučna istraživanja su pokazala da, Godži znatno povećava nivo testosterona u krvi, čime se povećava libido i kod muškaraca i kod žena. U drevnoj kineskoj medicini, glavobolja i vrtoglavica su često uzrok poremećaja u ravnoteži između Jin (vitalnosti) i Janga (funkcionalnosti) u organizmu. Godži spada u najčešće korišćene biljke za vraćanje ravnoteže između Jina i Janga. U njegovom sastavu se nalazi betain koji se u telu pretvara u holin, supstancu koja povećava sposobnost pamćenja i prisećanja.

Korišćenje Godžija može pomoći da čovek izgleda lepše, veselije i optimističnije. U Kini, Godži bobice sa pravom nose naziv "bobice sreće".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:37