Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 38

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

38

 

Karanfilić

Autor: Z.O.Joksović
Izvor:
NOVOSTI

23.02.2011

 

Začinsku biljku karanfilić (Syzygium aromaticum) kod nas uglavnom vezuju za ritual kuvanja vina. A malo njih zna da je on, zbog karakteristične arome, savršen dodatak mnogim jelima, kolačima, napicima. Karanfilić spada u slatke začine, zbog čega se dodaje pre svega slatkim jelima. Uz njega, međutim, poseban ukus dobija i svinjsko pečenje, pečena divljač, pojedine kobasice i salame, kao i supe.

Prapostojbina ove tropske biljke iz porodice mirti je Indonezija, koja je i danas njen najveći potrošač, sa polovinom od celokupne proizvodnje u celom svetu. Na naše prostore stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka. A da li su pravi, lako ih je proveriti, jednostavnim bacanjem u vodu. Ako potonu, i puste intenzivan, oštar i prijatan miris, zbog čak 12 odsto prisutnog aromatičnog ulja, znači da se radi o originalima. Ako ne potonu i puste blag miris, pokazuje da se radi o odlično napravljenim falsifikatima od estrahovanog etarskog ulja.

Ovo je važno da se zna i zbog lekovitog delovanja karanfilića, koji ukoliko nije original ne može da postigne željeni efekat. Za karanfilić je potvrđeno da pospešuje apetit i varenje, deluje kao antiseptik, odstranjuje sluz, jača jetru. Dokazano je i da su terpenski sastojci eteričnog ulja eugenola, koga ima u zavidnim količinama, najzaslužniji za antibakterijsko delovanje na veći broj bakterijskih vrsta. Eterično ulje karanfilića deluje i na mnoge vrste gljivica.

Ukoliko se gricka, dobar je aromatik za uklanjanje lošeg mirisa iz usta, ali i kao antiseptik za sprečavanje zubnog karijesa. Deluje i kao lokalni anestetik i trenutno zaustavlja zubobolju. Istovremeno poboljšava cirkulaciju krvi u desnima, čineći ih jačim i zdravijim.

U ajurvedskoj medicini za ovaj začin se smatra da poboljšava cirkulaciju, varenje i metabolizam. Savladava stomačne probleme kao što su gasovi, nadimanje i mučnina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:38