Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 39

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

39

 

Lan - drevni čuvar zdravlja

Autor: Z.O.Joksović
Izvor:
NOVOSTI

23.02.2011

 

Donekle zaboravljena biljka lan (Linum usitatissimum) može da se koristi na različite načine. Najbolje je cele semenke staviti u hleb ili kolače. Za one kojima smeta celo zrno mogu i sveže samlevene. Samlevene semenke lana se dodaju i umacima, salatama, supama od povrća, sarmama, pečenjima, žitaricama za doručak, jogurtu...

U zdravstvenom smislu lan ima višestruku vrednost. Pomaže zdravlju srca i krvnih sudova, a kao bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora. Laneno seme je poznati laksativ, s tim što ne stvara naviku, niti oštećuje creva. Za one koji imaju problem sa opstipacijom, dovoljno je da samelju seme, potope ga u vodu i pojedu.

Lan jača i imunitet. Istraživanja su pokazala da ljudi koji uzimaju nepunu kašičicu lanenog ulja dnevno ređe imaju upale disajnih organa. Laneno ulje u ishranu treba obavezno da uvedu i osobe sa problematičnom kožom, ukoliko je ona suva ili ekcematozna. Lan u ishrani dobar je i za stabilizovanje nivoa šećera u krvi, što je posebno važno za ljude obolele od dijabetesa.

Ulje isceđeno iz semenki lana ima posebnu vrednost jer utiče na nivo holesterola, upalne i procese zgrušavanja krvi. Zbog toga se preporučuje da se uzima na kašičicu ili u salati. Sem toga, hladno ceđeno i nerafinisano ulje lana, u ishrani može da zameni ribu.
Posebna vrednost i prednost lana se krije u bogatstvu ligninom, sastojkom koji smanjuje rizik za nastanak karcinoma dojke i jajnika. Lignini, zapravo, kako su pokazala istraživanja, smanjuju aktivnost estrogena, ženskog polnog hormona, kao podstrekača malignog oboljenja.

UPOTREBA

Pravilna upotreba lanenog ulja podrazumeva da se ne koristi za kuvanje, a kupuje samo u manjim čvrsto zatvorenim bocama koje se čuvaju u frižideru, jer brzo užegne. Laneno ulje ne sme da se izlaže toploti, svetlosti i vazduhu. A uzima se sa antioksidansima, kao što su vitamin E i karotin, ili vitaminom B6 i magnezijumom, zbog intenzivirane delotvornosti na ćelije organizma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:38