Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 40

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

40

 

Kama-kumu

Izvor: Bilje i zdravlje 2011

13.03.2011

 

Biljka kama-kumu (Myrciaria dubia) u jednom gramu sadrži 250 miligrama prirodnog vitamina C što je čak 60 puta više od limuna i pomorandže, a bogata je i takozvanim pratećim supstancama poput rutina i bioflavonoida koje pojačavaju dejstvo ovog vitamina. Zato i ne čudi što je stručnjaci nazivaju "biserom amazonskih šuma". Sadrži i gvožđe, fosfor, proteine, beta karotin, kalcijum, vitamine B1, B2 i B3, kao i amino kiseline.

Američki lekari i nutricionisti tvrde da kama-kumu deluje istog dana kada se uzme i pomaže ublažavanju depresije i uznemirenosti, bez neželjenih efekata, kao što su fotosenzitivnost ili gastrointestinalni problemi kada se protiv ovih oboljenja uzimaju lekovi. Štaviše, bezopasna je i kada se uzima sa antidepresivima pa je nezaobilazna u holističkom načinu lečenja depresije, jer vitamin C povećava nivo hormona sreće serotonina u mozgu.

Mada se u narodnoj medicini Indijanaca Amazonije koristi vekovima, potražnja za ovom biljkom počela je da raste tek pre desetak godina, kada je lokalno stanovništvo počelo da je uzgaja na plantažama. Raste do tri metra, ima velike pernate listove i okrugle, krupne plodove najpre svetle narandžaste, a potom modroljubičaste boje. Sok zrelih plodova vrlo brzo fermentiše i mora odmah da se prerađuje. U postrojenjima za preradu čuva se na temperaturi malo višoj od nule, da bi se sačuvali vitalni hranljivi sastojci. Bobice se suše u vakuumu na niskoj temperaturi i daju jak koncentrat vitamina C bez dodavanja askorbinske kiseline.

Biljka kama-kumu, nažalost, još ne može da se kupi u našim biljnim apotekama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:38