Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 41

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

41

 

Crni kim

Izvor: ZONA - 2011

13.03.2011

 

Crni kim potiče iz zapadne Azije, a u poslednjih nekoliko vekova gaji se širom sveta. Osim što se - koriste kao dodatak jelima, njegove semenke gorkog i pikantnog ukusa poznate su i po izuzetno lekovitim svojstvima. Koliko su ga cenili drevni narodi govori podatak da se u muzeju u Kairu, među ostalim vrednim eksponatima, nalazi i bočica ulja semena crnog kima pronađena u grobnici faraona Tutankamona (oko 1350-1323. p.n.e.), koja je trebalo da mu posluži u zagrobnom životu. Takode, smatra se i da je kraljica Nefertiti, čuvena po svojoj lepoti, lice negovala ovim uljem. Prorok Muhamed zapisao je da semenke crnog kima kriju lek za svaku bolest osim smrti. Poznato je da ovo blagotvorno zrnevlje sadrži obilje vitamina, minerala, ugljenih hidrata, kao i esencijalnih masnih kiselina.

U narodnoj medicini i farmaciji kim se koristi u obliku ulja koje se dobija hladnim cedenjem semenki. Ovaj preparat sadrži nezasićene masne kiseline (linolensku i linoleinsku) koje organizam ne može sam da proizvede, a veoma su važne u lečenju povišenog nivoa holesterola, ekcema, PMS-a, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze... Takođe, obiluje i saponinima koji deluju protiv upalnih procesa, snižavaju nivo šećera u krvi i ublažavaju depresiju i nesanicu. Ulje crnog kima poboljšava varenje, smiruje kašalj i astmu, uništava gljivice i bakterije. Ukoliko se redovno koristi, sprečava zakrečenje arterija, ublažava reumatske bolove i pomaže u terapiji hemoroida i kamenca u bubrezima.

U svetu su sprovedena brojna istraživanja o uticaju ulja crnog kima na ćelije raka. Naučnici su otkrili da semenke ove biljke mogu da posluže kao dopunska terapija u slučaju kancera. Naime, pokazalo se da crni kim stimuliše rast ćelija koštane srži, povećava proizvodnju interferona, belančevina koie su važne za imunološki sistem, i sprečava razmnožavanje malignih ćelija. Pritom ne deluje direktno na pojedine organe, već na ceo organizam jačajući njegove odbrambene sposobnosti. za sprečavanje štetnog delovanja hemoterapije i jačan|e imuniteta treba uzimati tri puta dnevno po kašićicu ulja crnog kima, a da bi efekti bili vidljivi, tretman treba sprovoditi najmanje osam nedelja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 00:57