Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 42

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

42

 

Cimet jača čarobne moći

Autor: Jasna Jojić Pavlovski
Odlomak iz knjige: Magija biljaka - i lek i amajliia 1
Izvor:
ZONA - 2011

13.03.2011

 

U jednom kineskom herbarijumu, starom oko 4.500 godina, prvi put pojavljuje se cimet, koji je predstavljen kao lekovita i magična biljka. Njegov prah jelima daje predivan ukus, a smatralo se da leči mnoge bolesti i budi vančulne sposobnosti, dok se u Egiptu koristio kao neizostavno sredstvo za balzamovanje faraona. Na Stari kontinent cimet je stigao tek u 16. veku, nakon što su Portugalci zauzeli Cejlon i bio je vredniji od zlata. Evropljani su saznali da ga urodenici sa ostrva uzimaju kao eliksir koji suzbija umor, jača imunitet i daje neverovatnu energiju, ali i da se dim cimeta kao i mirisna ulja u Aziji i Africi koriste da bi se dobila velika duhovna moć.

 

MOĆNI DIM

 

Danas postoji na stotine vrsta cimeta, ali se kao začin koriste cejlonski cimet i kasija, poznat kao kina-cimet, koji potiće iz Burme. Upravo su njih koristili srednjovekovni alhemičari, kao važan sastojak za spravljanje eliksira mladosti. Pet vekova kasnije, na početku novog milenijuma, američki naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje pola kašičice cimeta snižava nivo secera u krvi, jača imunitet i podstiče stvaranje novih ćelija u telu, odnosno - podmlađuje! Međutim, drevni magovi su pre 5.000 godina koristili cimetovo ulje za jačanje vančulnih sposobnosti i kao zaštitu od zlih čini. Danas znamo da zbog visokog sadrža|a eugenola i sapola, ulje ove biljke neverovatno relaksira organizam, opušta mozak i čisti ga od haotičnih, nesredenih misli, dovodeći čoveka do duboke koncentracije. Takođe, smatra se da mantra i molitva imaju jači efekat ako ih prati aromatični dim cimetovog štapića.

 

SLATKI LEK

 

Osim što blagotvorno deluje na psihu, cimet je, kako potvrduju farmakolozi, izvanredan za zdravlje. Nema boljeg sredstva za suzbijanje gripa i prehlade od pirinća obarenog na vodi u koji se doda malo žutog ili belog šećera, trunka svežeg dumbira i cimet. U Kini se smeša dumbira i cimeta u čaju vekovima koristi za lečenje želuca (zbog visokog sadržaja tiamina) i poboljšanje krvi (sprečava zgrušavanje i smanjuje nivo holesterola). Osobe kojima opada kosa trebalo bi da na vlasište stavljaju pakovanje od toplog maslinovog ulja, kašičice meda i kašićice cimetovog praha. Smeša se drži na glavi 15 minuta, nakon čega se kosa opere. Da bi se otklonio umor, u decilitar vodc pomešati sok od jednog limuna, tri kašićice šećera i kašićicu cimeta. Pet minuta pošto se napitak popije, nastupa brza revitalizacija, jer beli šećer koji odmah, bez varenja, prodire u krv, sa sobom nosi i sve najvažnije sastojke veličanstvenih biljaka - limuna i cimeta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 00:58