Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 47

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

47

 

Soja - hrana visoke vrednosti

Autor: Z. O. Joksović

Izvor: NOVOSTI

Foto: Guliver-Thinkstockphotos

19.06.2011

 

Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži svih osam esencijalnih amino-kiselina, bez kojih ljudski organizam ne može.

O soji kao važnoj namirnici u ishrani postoje pisani tragovi još od pre pet hiljada godina, a nazivana je i anđeoskom hranom, zbog korisnih sastojaka koje u sebi sadrži. Ona, istina, ne može ništa da zameni, ali je savršena dopuna za meso, jer sadrži 40 odsto proteina neophodnih za razvoj ćelija i čak 34 odsto ugljenih hidrata. U biološkom smislu veoma je kvalitetna namirnica koja sadrži specifičnu vrstu ulja, polinezasićenih masnih kiselina (alfa-linolenska kiselina), izuzetno važnih za očuvanje zdravlja krvnih sudova. Proizvodi od soje pomešani sa mesom, povrćem ili brašnom, takođe imaju izuzetnu biološku vrednost. Soja ne sadrži holesterol ili masne kiseline odgovorne za nastanak arterioskleroze, bolesti srca i krvnih sudova, zbog čega je obavezno i treba uključiti u ishranu.

Nutricionisti i makrobiotičari ističu da je soja prava riznica dragocenosti važnih za očuvanje zdravlja ljudi. Ona je jedina biljna namirnica koja sadrži svih osam esencijalnih amino-kiselina bez kojih ljudski organizam ne može. Proteini čine oko 35 odsto sastava njenog zrna, koje se smatra draguljem među mahunarkama. Po kvalitetu, ovi proteini odgovaraju proteinima životinjskog porekla. Soja sadrži i 18 odsto visokokvalitetnih ulja. Od vitamina sadrži provitamin A i vitamine B kompleksa, a u manjim količinama sadrži i druge vitamine i mineralne materije.

Zbog fitoestrogena (ginesteina) koji i sprečava uslove za nastanak kancera, naročito dojke i jajnika u periodu menopauze, preporučuje se svakodnevno unošenje soje u malim količinama. Takođe se preporučuje muškarcima u prevenciji problema sa prostatom ili karcinomom debelog creva, jer sadrži antocijane koji su antikancerogene supstance. Proizvodi od soje preporučuju se zbog povoljnog dejstva za pravilan razvoj dece, u ishrani sportista i rekreativaca, kao i trudnica, svima koji su izloženi pojačanom fizičkom naporu ili se oporavljaju od posledica bolesti. Takođe bi trebalo da se nađu na meniju starijih osoba, ne samo zbog sadržaja korisnih sastojaka, već i zbog toga što hranu čine rastresitijom i na taj način pogodnijom za žvakanje i varenje. Soja je posebno korisna za dijabetičare, jer obezbeđuje dovoljno kalorija i proteina, a prilikom prolaska kroz creva omogućava manju apsorpciju ugljenih hidrata.

Soja je jedino kod žena operisanih od karcinoma dojke kontraindikovana, jer veće unošenje estrogena koje poseduje ova biljka, može biti ponovni okidač za nastanak raka, upozoravaju stručnjaci. Isto se odnosi i na muškarce koji imaju zdravstvenih problema sa prostatom.

Soja je zahvalna namirnica jer se može spremiti na stotine načina. Kinezi za nju imaju više od dvesta recepata, a najstariji datira od pre 2.500 godina. Soja može da se spremi kao ukusno kuvano varivo, a nutricionisti preporučuju i tofu (sir od soje), sojine ljuspice, sojin jogurt i mleko, tempeh, nato (vrsta fermentisanog oblika soje), sojine klice, miso paste, soja sosove, ćufte od soje, brašno od soje, crnu soju...

Crna soja je „rođena sestra“ žute soje i može da se kupi u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. Vrlo je lekovita i naročito blagotvorno deluje na reproduktivne organe žena i muškaraca. Da bi bila ukusna, važno je da se pravilno skuva, a to podrazumeva da se preko noći potopljena crna soja u slanoj vodi stavi u ekspres lonac i kuva petnaest minuta sa podignutim poklopcem. Voda od potapanja soje se baca i naliva nova u srazmeri jedan prema tri. Kašikom se skida pena koja se stvara kuvanjem. Posle petnaest minuta, lonac se poklopi i soja kuva još 45 minuta pod pritiskom. Zatim se lonac otvori, doda malo soli i kuva još petnaest minuta. Na kraju se po želji doda soja sos i kuva još tri minuta.

TOFU I FLASTER OD SIROVE SOJE

Osim što je odlična prehrambena namirnica, tofu sir od soje koristan je i za spoljašnju primenu. Koristi se za skidanje visoke temperature, lečenja opekotina drugog i trećeg stepena, uganuća, iščašenja i zapaljenskih procesa.

Ovaj, takozvani tofu flaster priprema se tako što se iz tofu sira, pomoću gaze, iscedi suvišna voda. Izdrobljeni tofu pomeša se sa pet grama nastruganog đumbira i supenom kašikom belog brašna. Svi sastojci se dobro promešaju. Dobijena lepljiva pasta razvuče se na gazu ili masni parir da bude debljine jedan santimetar. Lekoviti flaster treba da bude u kontaktu sa kožom, i da se menja kad god se osuši.

Za skidanje visoke temperature, uklanjanje zapaljivih procesa i melema za bolna mesta, pristalice tradicionalne medicine preporučuju flaster od sirove soje. Ovaj flaster se priprema tako što se preko noći potopi sirova soja u vodi u razmeri jedan (soja) prema pet (voda). Ujutru se soja izmrvi i doda malo brašna. Smesa se za flaster priprema na isti način kao i za tofu flaster.

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:04