Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 48

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

48

 

Malina čuva srce i čisti kožu

Autor: Z. O. Joksović

Izvor: NOVOSTI

21.07.2011

 

Ako ni po čemu, Srbija je zasigurno prepoznatljiva po gajenju maline (Rubus idaeus). Malina je veoma cenjena širom sveta, kao dragocena voćka u prehrambenoj industriji. Međutim, malina sve više nalazi svoje mesto i u medicini, kao i u kozmetologiji. U sebi sadrži šećere (glukozu, fruktozu, saharozu), organske kiseline (elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu...), etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E... Zbog svega navedenog, malina se u mnogim zemljama koristi kod proliva i ekcema, a ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa. Ekstrakt takođe aktivira i pankreas na lučenje insulina, zbog čega je zahvalan za snižavanje šećera u krvi.

U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ove voćke sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno sprečava oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama ovog voća, savetuju stručnjaci. Naravno, u terapijskom smislu ne može da zameni lek, ali može da deluje preventivno.

 

VITAMINSKI ČAJ

 

Od sušenih plodova maline može da se spremi izuzetno kvalitetan, vitaminski čaj. Za čaj treba odvojiti tri kašike osušenih plodova ove voćke, dva decilitra mlake vode, kao i vanilu, karanfilić i đumbir. Priprema se tako što se izmrvljene maline stave u zagrejanu vodu i kuvaju pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji deset minuta.

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

U kozmetkom smislu, plod ove voćke posebno je delotvoran kod masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Bogatstvo vitaminom C i elaginskom kiselinom obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za izbeljivanje.

Za efikasnu masažu neophodna je sveža malina, pri čemu svaki plod treba da bude spakovan u plastičnu kesicu. Maline su proizvedene na ekološkim plantažama Srbije, i do upotrebe treba da budu zamrznute, naglašavaju u Višoj medicinskoj školi u Beogradu, koja je izum sa malinama svojevremeno i patentirala. Otapaju se neposredno pre upotrebe na sobnoj temperaturi i dobro izgnječe drvenim predmetom da bi se dobila kompaktna masa.

Tokom masaže semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije, a da bi doživljaj bio potpun, prostorija za masažu može da se ukrasi mirisnim svećama sa ekstraktom maline. Miris maline je bitan jer deluje smirujuće na ceo organizam i otklanja nervozu. Premorenom organizmu vraća energiju i ubrzava brz oporavak od umora. Posle masaže na kožu se stavlja pakovanje izgnječene maline uz dodatak nekoliko kapi biljnog ulja, i ostavi da odstoji oko 20 minuta.

Čaj od lista maline takođe se koristi za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za upaljeno ždrelo. Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje proliva, a dobri poznavaoci tvrde da je savršena zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.

 

NAŠE DOMAĆE MALINE

 

Sorte malina “vilamet” i “miker”, koje se sve više uzgajaju u Srbiji, imaju značajno citostatsko dejstvo, pokazala su istraživanja naučnika iz beogradskih Instituta za onkologiju i radiologiju i Instituta za medicinska istraživanja, kao i čačanskog Instituta za voćarstvo. Oni tvrde da antocijanini i polifenoli, a posebno elaginska kiselina, koji su sastojci jagodičastog voća, blagotvorno deluju u zaštiti ćelija od oštećenja, starenja i raznih oblika kanceroznih oboljenja. Ovo otkriće srpski istraživači objavili su u britanskom časopisu “Hemija hrane” (Food Cemistri), Univerziteta u Ridingu, naglašavajući da po bogatsvu elaginskom kiselinom prednjače maline. Njihova istraživanja su potvrdila nesumnjivo citostatsko dejstvo na ćelije karcinoma debelog creva, a lekovito dejstvo je najviše ispoljeno kod ekstrakta semena sorte “vilamet”.

 

SOKOVI

 

Osvežavajući - Pomešati sedam delova soka maline, sveže ili odmrznute, sa deset delova žutog šećera. Sve to izmiksati dok se šećer ne rastopi. Pre nego što se sok upotrebi treba ga čuvati u frižideru, i obavezno ga razblažiti sa običnom ili mineralnom vodom.

Kašasti - Sastojci:150 grama svežih ili odmrznutih malina, 25 mililitara vode, malo cimeta, karanfilića i đumbira. Priprema: Maline staviti u blender, izmiksati ih dok se ne napravi kašast sok, a na kraju dodati vodu i začine. Pre nego što se sok upotrebi treba ga čuvati u frižideru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:04