Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 50

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

50

 

Maslinovo ulje

Izvor: Arhiva Thornal

21.07.2011Masline su plodovi zimzelenog drveta Olea europaea L., koje raste u mediteranskom području. Prva su stabla maslina kultivisana još u praistorijsko doba, 4.000 godina pre nove ere na području srednje Azije. Maslinova stabla zasađena su i na istočnom Mediteranu, gde je proizvodnja maslinovog ulja počela oko 2.000 godina pre nove ere.

Plodovi maslina imaju mesnato usplođe puno ulja, a iznutra semenke, u kojima takođe ima ulja, ali slabijeg kvaliteta. Maslinovo ulje dobija se postupkom mljevenja (gnječenja) i presovanja zrelih plodova masline. Kvalitetno ulje je tamnozeleno, prozirno i bez specifičnog ukusa. Ulje se može aromatizovati začinima, grančicama začinskog bilja i agrumima, kao što su anis, beli luk, ruzmarin, menta, borovica, kopar i limun.

Energetska i nutritivna vrednost

Maslinovo ulje karakteriše prijatna i jedinstvena aroma koja potiče od različitih sastojaka (vitamina E, fenola, hidrokarbona, sterola, aromatičnih tvari...) koji su prisutni u vrlo malim količinama. Najveći deo ulja (više od 95%) čine masne kiseline, od kojih je najzastupljenija mononezasićena oleinska kiselina (65–85%), zbog koje je maslinovo ulje najzdravije i ujedno najstabilnije (idealno za pripremanje hrane).

Najcenjenije je ekstra devičansko ulje ili prvo maslinovo ulje (nerafinisano, hladno ceđeno), koje se dobija prvim ceđenjem presovanjem sirovine. Ono sadrži najveći deo ekstraktivnih (aromatičnih) tvari i tamnozelene je boje. Kiselost ulja je (izraženo u oleinskoj kiselini) do 1%, što označava najkvalitetniji tip maslinova ulja.

Devičansko maslinovo ulje dobija se na isti način kao i ekstra devičansko, ali ima manje nedostatke u aromi. Zbog slabijeg kvaliteta maslina i lošijih klimatskih uslova, kiselost ovog ulja je do 2%.

Najslabijeg kvaliteta je rafinisano maslinovo ulje, a dodatkom malih količina (ekstra) devičanskog ulja poboljšava mu se aroma i boja. Kiselost ovog ulja je do 5%.

Maslinovo ulje najvažniji je izvor masnoća u mediteranskoj kuhinji, koja obiluje biljnom hranom i ribom, a umerenim količinama namirnica životinjskog porekla.

Lekovitost

Legende o lekovitim svojstvima maslinovog ulja sežu daleko u istoriju, a pre desetak godina su i naučno potvrđene.

Osim što je simbol prijateljstva i mira, maslina leči više od 60 bolesti. Njeni plodovi su, uz ulje i lišće, prepuni hranjivih sastojaka, vitamina i lekovitih svojstava. Neka od njih su antibakterijska, antigljivična, antivirusna i protivupalna.

Maslinovo lišće je samo po sebi poznato kao sjajan lek za brojna oboljenja, uključujući virus gripa koji je veoma rasprostranjen. Ono je dobro za borbu s gljivičnim infekcijama, prehladama i virusima, leči kardiovaskularne probleme i snižava holesterol. Grančice maslinovog drveta koriste se za čišćenje zuba.

Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima. Možete ga ugrejati i lagano umasirati na bolno mesto. Ono deluje na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije uključujući lišajeve. Osim toga, maslinovo ulje povećava seksualnu želju.

Odlično je za ten jer iz njega izvlači zdravi sjaj. Kad se pomeša sa solju, smesa se može koristiti kao lek za bolesti desni i zuba. Ulje omogućava zaštitu od otrova, pomaže u aktiviranju probave i čini kosu sjajnom i čvrstom. Maslinovo ulje je odlično sredstvo koje obećava dugovečnost.

Sjajan je lek za čir, svrabež, herpes na usni, alergijski dermatitis, ožiljke i male boginje. Neki lekari preporučuju korišćenje maslinovog ulja pri liječenju epilepsije. Ono je dobar diuretik i korisna pomoć za uklanjanje bubrežnog kamenca. Maslinovo ulje će izlečiti i probleme sa sinusima. Ako ga pomešate s vodom u kojoj je preko noći bubrio ječam, riješićete se i najtvrdokornijeg začepljenja stolice.

Nezasićene masne kiseline, vitamin E, steroli i polifenoli smanjuju nivo holesterola, rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka sprječavajući štetne procese poput oksidacije masti u organizmu. Nezasićene masne kiseline iz maslinova ulja deluju tako da snižavaju LDL holesterol, takozvani, loš holesterol koji može začepiti krvne sudove, a ne utiče na količinu HDL, takozvanog, dobrog holesterola koji čisti arterije.

Francuski naučnici otkrili još jednu pozitivnu osobinu maslinovog ulja. Naime, oni tvrde da osobe koje redovno konzumiraju u ishrani maslinovo ulje imaju čak 41 odsto manje šanse da dožive moždani udar, u odnosu na one koji ulje masline nikada ne konzumiraju.

Neosporna je i njegova pozitivna uloga u ishrani kod dijabetesa, hipertenzije, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i kod opstipacije.

Dokazano je da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od dobijanja raka dojke za 45%. Kašicica tog ulja pre doručka terapeutski će delovati na čir probavnih organa i pomoći u spečavanju nastajanja žučnog i bubrežnog kamenca, a odavno je poznato i njegovo laksativno dejstvo.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već vekovima se služe ribari, a poslednja istraživanja govore o njegovim lekovitim svojstvima u slučaju opekotina od sunca.

Kupovina i čuvanje

Maslinovo ulje kupujemo prema kvalitetu kao ekstra devičansko, devičansko i rafinisano maslinovo ulje. Na tržištu postoje ulja s raznim dodacima kao što su bosiljak, timijan, limunova kora, beli luk, ljutika, đumbir, ljuta papričica, korijander, crni biber u zrnu, lovorov list, piment u zrnu, borovnica, ruzmarin, pa čak i tartufi. Svaki od tih dodataka oplemenjuje posebnom aromom ovu najpoželjniju masnoću u ljudskoj ishrani.

Najbolje je ekstra devičansko maslinovo ulje, što je jasno istaknuto na ambalaži (obično od tamnozelenog stakla i u količini od jedne litre i manje). Takvo je ulje zelenkasto zlatne boje, a kod nižih temperatura, odnosno u frižideru, jedan se deo masnih kiselina zgrušava. Takvo ulje, kada se otvori boca, brzo gubi na kvalitetu, ali se može čuvati na hladnom mestu i do šest meseci.

Priprema jela s maslinovim uljem

Maslinovo ulje se koristi u pripremi gotovo svih jela, pa čak i deserata. U hladnim jelima upotrebljava se kod ribljih, mesnih i salata sa povrćem.

Nezaobilazan je sastojak testa za pice, pogače i hleb. Sastavni je deo raznih marinada i salatnih preliva, a izvrsno se slaže sa sirevima kao što su mocarela i feta, mirisnim začinskim biljem, paradajzom, tikvicama i dr.

U toplim jelima primena mu je daleko kompeksnija, naročito u mediteranskoj kuhinji, od pečenja do završnog aranžiranja pre posluženja, bilo da se radi o ribi ili mesu. Nezamisliva je pečena riba bez dodatka maslinovog ulja, kao i razne vrste testenina, rižota, supa, ragua i drugih mesnih jela u sosovima. Čest je dodatak raznim testima za pripremu kolača, a sve je više prisutno i u desertima s voćem.

Maslinovo ulje se koristi i kao konzervans za brojne namirnice poput paradajz sosa i raznog drugog povrća. Ono je omiljeni deo ishrane arapskih naroda koji maslinovo ulje konzumiraju za doručak s žitnim humusom, jogurtom i raznim sosovima.

Prisutnost vitamina E i drugih sastojaka, uz odličnu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina, razlog je zbog kojeg se preporučuje upotreba tog ulja kao glavnog izvora masti u svakodnevnoj ishrani.

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:05