Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 53

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

53

 

Trava iva - imunostimulator

Autor: J. Matijević

Izvor: NOVOSTI

15.08.2011

 

Okruglasti, polegli, mali buseni sa beličastožućkastim cvetovima koji pokrivaju go kamen planinskih predela iznad 800 metara nadmorske visine zapravo su lekovita trava iva (Teucrium montanum). S naličja, listovi su joj dlakavi i bez peteljke, sivobele ili zelene boje. Cvetovi se formiraju na vrhovima grančica, uglavnom su svetložuti i, ponekad, beli.

Poznata i kao dupčac, gorski cmilj ili ivica, trava iva je od antičkog doba poznata po blagotvornom, lekovitom dejstvu.

- Iako se o njoj malo govori, i travari i farmaceuti je mnogo cene, a u brdsko-planinskim krajevima jugozapadne Srbije nijedno domaćinstvo ne dočekuje zimu bez trave ive u kućnoj apoteci - objašnjava mr Ljiljana Basurović, farmaceut, upravnik biljne apoteke Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ u Beogradu.

Štaviše, jedna je od najviše upotrebljavanih lekovitih biljaka u koju narod ima neograničeno poverenje, o čemu najbolje svedoči i izreka: „Trava iva od mrtva pravi živa“. Ova biljka je izuzetno gorka i oporog ukusa, a u narodnoj medicini, prema rečima naše sagovornice, koristi se za lečenje mnogobrojnih bolesti, pre svega organa za varenje i disanje, čak i tuberkuloze pluća.

- Trava iva je aromatična biljka i sadrži etarsko ulje, tanin, holin, flavonoide, saponin i gorke supstance, pa je i farmaceuti često preporučuju kao odlično sredstvo za jačanje imunog sistema - kaže mr Basurović. - Savremeni način života, nažalost, nezamisliv je bez stresnih situacija, a česti simptomi stresa su stomačni problemi i gastritis.

Dokazano je da ova čudnovata biljčica rešava probleme želuca, poboljšava varenje, podstiče stvaranje i protok žuči i smanjuje nadutost.

- Efikasna je i kao pomoćna terapija za lečenje disajnih puteva i respiratornog trakta, a prati je i epitet neprikosnovenog borca protiv tuberkuloze - poručuje naša sagovornica. - Blagotvorno je sredstvo za jačanje organizma posle preležanih dugotrajnih bolesti i teških fizičkih aktivnosti. Trava iva povoljno deluje i na kožu ukoliko se koristi kao kupka, naročito kada je reč o ranama i promenama na koži.

Trava iva cveta od juna do avgusta, a sakuplja se baš u vreme cvetanja. Kada je reč o pravilnom branju trave ive, naša sagovornica kaže da se lisnati cvetni vrhovi grančica seku oštrim makazama i brzo suše na promaji da bi sačuvali boju i svojstven miris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:07