Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 55

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

55

 

Kukuruzna svila

Autor: I. KOVAČIĆ

Izvor: NOVOSTI

15.08.2011

 

Kukuruz je posle pšenice i pirinča najznačajnija zrnasta kultura. Gotovo svi delovi kukuruza mogu da se prerade, što njegovom gajenju daje poseban ekonomski značaj. Jedan od važnih, mada manje poznatih proizvoda koji se dobijaju preradom ove biljne vrste jeste i kukuruzna svila, zahvaljujući kojoj se kukuruz svrstava i među lekovite biljke.

Kukuruzna svila podrazumeva osušeni žig tučka ženskog cveta kukuruza. Prema narodnom iskustvu bere se tokom cvetanja biljke, ali pre oprašivanja, tako što se odvoje vršni delovi ovojnih listova i žigovi odseku pri vrhu klipa. Zatim se rasporede u što tanjem sloju, u hladu, pa brzo osuše na promaji.

Iako je narodno iskustvo izričito u pogledu načina njenog prikupljanja, u praksi se u većim količinama kukuruzna svila odvaja tek posle berbe. To znači da se u mreži biljnih apoteka u našoj zemlji može nabaviti kukuruzna svila dobijena postupkom koji značajno odstupa od tradicionalnog. Ipak, prof. dr Maksimović, koji se kukuruznom svilom bavio kao predmetom svoje doktorske disertacije, kaže da su naučna ispitivanja potvrdila da i industrijski prikupljena kukuruzna svila ima lekovita svojstva.

U narodnoj medicini kod nas, ali i drugih evropskih naroda, kukuruzna svila se koristi kao blag diuretik, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega i mokraćne bešike, protiv cistitisa, gihta, hroničnog nefritisa i sličnih oboljenja, kao i protiv reumatizma i reumatoidnog artritisa, najčešće u obliku čajnih napitaka ili vodeno-alkoholnih ekstrakata namenjenih unutrašnjoj upotrebi. Lekovita svojstva suvog alkoholnog ekstrakta kukuruzne svile daleko su izraženija od svojstava vodenog ekstrakta. Kukuruzna svila se ponegde koristi u terapiji benigne hiperplazije prostate, protiv hepatitisa, kao antidijabetik ili antihipertenziv.

U savremenoj fitoterapiji ona se isključivo primenjuje kao diuretik ili antiflamatorno sredstvo. Ekstrakti kukuruzne svile se odskora primenjuju i u stomatologiji, za lečenje oboljenja desni (gingivitis i parodontoza), u obliku zubnih pasti, tableta ili rastvora za ispiranje usta.

Najčešće se za lečenje primenjuje čaj od kukuruzne svile koji je slabog, prijatnog i svojstvenog mirisa, pomalo sladunjavog ukusa. Razlog tome je što kukuruzna svila sadrži masno i etarsko ulje, flavonoide, gorke materije, saponozide, polifenole, ugljene hidrate, alkaloide, sluz i mineralne materije - od kojih najviše soli kalijuma.

 

KOZMETIKA

 

Prema rečima našeg sagovornika, istraživanje Instituta za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu potvrdila su diuretičko dejstvo kukuruzne svile, kao što je protumačen i njen mehanizam u antizapaljenjskim procesima. Osim navedenog uočena je i mogućnost njene primene u kozmetologiji i dermatologiji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 01:07