Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 64

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

64

 

R

Autor: Z. O. Joksović

Izvor: Novosti

29.10.2011


Konzumiranje celog zrna, najmanje šest puta nedeljno, pomaže ženama u menopauzi koje imaju problema sa povišenim holesterolom, visokim pritiskom ili kardiovaskularnim bolestima

Gotovo potpuno nestala sa naše trpeze, raž (Secale cereale) se, posle pšenice, smatra najvažnijom žitaricom, a stručnjaci stalno ističu njenu biološku vrednost.

Po morfološkoj građi i biološkim svojstvima najsličnija je pšenici. Sadrži izuzetno male količine glutena, zbog čega je raženi hleb tvrd i gust. Da bi se izbegla njegova tvrdoća, nutricionisti preporučuju kombinaciju ražanog i pšeničnog brašna, jer su to jedine žitarice koje nemaju spoljašnji zaštitni sloj, pa mogu da se koriste bez ikakve prerade. Inače se, kod dobrih poznavalaca, raženo brašno najčešće koristi u smesama brašna za integralni hleb, kao dodatak pšeničnom ili kukuruznom hlebu.

Ovako napravljenom hlebu raženo brašno podiže hranljivu vrednost, daje mu specifičan ukus i znatno produžava svežinu. Hleb koji se u prodavnicama nalazi pod imenom raženi, u sebi sadrži 30 odsto raženog i 70 odsto pšeničnog brašna. Ovo je važan detalj za sve koji žele da konzumiraju „pravi“ raženi hleb. Važno je znati i da raženo brašno ne treba mnogo prosijavati radi čišćenja, jer se na taj način gube belančevine i vlakna. Ovo brašno prepoznaje se lako, jer mu je boja svetlija, a ukus blaži.

Proizvodi od raži kao što su brašno i hleb predstavljaju izvanredan izvor prehrambenih vlakana. Od minerala raž najviše poseduje mangan, važan u procesima metabolizma i sintezi masnih kiselina neophodnih za održavanje zdravog nervnog sistema.
Mangan je i ključni sastojak enzima koji štiti od štetnog delovanja radikala. Pomaže organizmu da iskoristi nekoliko ključnih nutrijenata, kao što je vitamin B, odnosno biotin i tiamin, ali i vitamin C i kolin. Takođe, održava čvrstoću i zdravlje kostiju, normalan nivo krvnog pritiska i podstiče optimalan rad štitne žlezde.

Osim manganom, raž je bogata i selenom, fosforom, magnezijumom, cinkom, kalijumom. U sirovom stanju zrno raži sadrži zavidne količine ugljenih hidrata, proteina, masti i vode. A poput ostalih žitarica bogata je i vitaminima B kompleksa. Prava je riznica pantotenske kiseline, niacina, tiamina, riboflavina i vitamina B 6.

Lekovitost ove biljke krije se u njenom brašnu koje sadrži izuzetno malu količinu glutena. Ali, raženo brašno sadrži veće količine kalcijuma i gvožđa, a njegove belančevine imaju veću vrednost u poređenju sa pšeničnim brašnom. Hleb napravljen samo od raženog brašna ima više vlage i duže zadržava svežinu, tamniji je i nije šupljikav kao pšenični.

Istraživanja su pokazala da hleb od pšenice, zbog manjeg sadržaja skroba, podstiče jači insulinski odgovor nego hleb od raži, zbog čega se raženi hleb preporučuje dijabetičarima. Osim zbog minimalnih količina glutena, ovaj hleb je tražen i zbog visokog sadržaja ukupnih vlakana. Ona su važna za dobro varenje, regulisanje rada creva i crevne mikroflore, održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi. Ona povećavaju i osetljivost insulina, pa sprečavaju razvoj dijabetesa tipa 2.

Usporavanje varenja stvara osećaj sitosti, a necelulozni polisaharidi iz vlakana imaju visok kapacitet vezivanja vode, zbog čega se ova namirnica preporučuje i za vreme redukcijskih dijeta. Vlakna, takođe, smanjuju rizik od karcinoma debelog creva i pojave hemoroida, kao i stvaranje žučnih kamenčića, jer ubrzavaju transport kroz debelo crevo i redukuju izlučivanje žuči. S druge strane, konzumiranje celog zrna, najmanje šest puta nedeljno, pomaže ženama u menopauzi koje imaju problema sa povišenim holesterolom, visokim krvnim pritiskom ili drugim bolestima kardiovaskularnog sistema. Stručnjaci, takođe, tvrde da se u raži, kao i u drugim žitaricama, u velikim količinama nalaze i lignani, materije za koje se smatra da štite od raka dojke i drugih hormonskih oblika kancera.

Ražene klice takođe su izuzetno vredne. Lako su varljive, a zbog bogatog sadržaja vitamina i minerala preporučuju se anemičnim osobama, rekonvalescentima i deci. U zemljama zapadne Evrope posebno je cenjen kreker od raženog brašna (rye cracker) i hrskavi hleb (crisp bread).

 

RAŽENI HLEB

 

Raženi hleb najčešće se priprema uz dodatak kvasca, tople vode i pšeničnog brašna. Testo može da se priprema i uz dodatak tamnog piva, kima i ruzmarina, ili sa naseckanim paradajzom ili lukom. U Švedskoj se priprema limpa, raženi hleb aromatizovan koricom pomorandže ili mešavinom smrvljenih semenki anisa, kima i komorača. Finci hleb od raži pripremaju sa maslacem, kvascem i pivom, kao i sa vodom u kojoj se kuvao krompir. Britanci umešenom testu dodaju naseckane suve smokve i semenke komorača.

 

KUPOVINA, ČUVANJE I PRIPREMA

 

U prodavnicama raž je dostupna u vidu zrna, brašna i pahuljica. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na rok trajanja i moguće znakove vlage. Raž treba držati u zatvorenim posudama na hladnom, suvom i tamnom mestu, nekoliko meseci do godinu dana.

Raž pre pripreme treba dobro isprati tekućom vodom i kuvati ga u četiri puta više vode (ako kuvate 100 gr raži, stavite 400 ml vode). Kada voda počne da kipi, smanjite temperaturu, poklopiti posudu i kuvajte još sat vremena. Ukoliko želite da zrna budu mekanija raž pre kuvanja treba ostaviti da prenoći u hladnoj vodi i duplo duže kuvati. Kuvana zrna odličan su prilog uz razna jela od povrća i mesa.

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 00:41