Stranice

 

 Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Ogledalo

  Ars Magica

  Adepti

  Hinduizam

  Budizam

  Judaizam

  Hrišćanstvo

  Islam

  Ostale religije

  Misterije

  Tajna društva

  Istorija

  Filosofija

  Astrologija

  Radiestezija

  Nauka

  Ekosfera

  Ars Medica

Tekst 70

 

  Psihologija

  Umetnost

  Zanimljivosti

  Putopisi

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

Thornal

Arhiva tekstova Svetog Kraljevstva Magije

 

 

Ars Medica

 

70

 

AKUPRESURA

Arhiva Thornal

13.11.2011

 

MASAŽA

 

Masaža je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja. Ime joj potiče od arapske reči “MASSA”, što znači "dodir". Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim sto je izvan nas. Za čoveka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu. Dodir nam govori da nismo sami. Dodir je govor kojim se instinktivno služimo da iskažemo naša osećanja, da pokažemo drugima da ih cenimo, volimo i želimo.

Masaža je poznata od najstarijih vremena. Spominje se u svim kulturama od Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima, pa sve do Bliskog istoka. Koreni masaže potiču od istočno kineske kulture koja je pre 4700 godina, koristila masažu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog posla. U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji specifična vrsta masaže poznata kao REFLEKSOLOGIJA, koja se zasniva na refeksnim tačkama na stopalima i šakama i primenjuje se i danas.

Još pre 5000 godina u grobnicama Starih Egipćana pronadjeni su crteži koji opisuju masažu stopala. U starom Egiptu je takodje razvijen poseban sistem masaže – tzv. “VENTUZE”, koji se koristi i danas. SHIATSU je vrsta masaže koja se koristi više od 1500 godina u Japanu. U tradicionalnoj indijskoj medicini postoji vrsta masaže, poznata kao AYURVEDA, koja se praktikovala i praktikuje uz upotrebu različitih aromatičnih ulja (Aromaterapija). U staroj Grčkoj i Rimu masaža je bila jedan od glavnih načina lečenja i otklanjanja bola. Julije Cezar je koristio masažu, radi ublažavanja nervne napetosti.

Prvi pisani dokumenti u Evropi datiraju sa početka 19. veka. U zapadnoj medicini najpoznatija je ŠVEDSKA tehnika masaže. Ona se vezuje za ime švedskog lekara, dr.Per Henrika Linga, tvorca Švedske masaže. Doktor Ling je preuzeo tehnike tradicionalne masaže Kine, Indije, Egipta, Grčke i Rima i na osnovu vlastitog znanja anatomije i fiziologije prilagodio je masažu potrebama savremenog čoveka.

Koreni zapadnog tipa masaže nalaze se u anatomiji i fiziologiji. U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko međusobno povezano. Postoji niz pozitivnih efekata koji utiču na celokupno zdravstveno stanje.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na buđenje celog organizma. To znači da masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:

- poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,
- poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,
- opušta mišiće,
- usporava i produbljuje disanje,
- podstiče probavu,
- ubrzava metabolizam,
- pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,
- smanjuje bol i napetost,
- deluje na unutrašnje organe.

Osnova masaže na Istoku je tradicionalna kineska medicina, koja kaže da kroz telo prolaze takozvani MERIDIJANI ili vertikalne linije kroz koje protiče životna energija “ČI”.

Sama bolest predstavlja poremećaj ili blokiranje toka energije, tako da masaža može pomoći ponovnim uspostavljanjem tog protoka, a time i ublažavanjem simptoma bolesti. Masaža ne može da izleči sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.

Svakom čoveku je potrebno opuštanje i beg od svakodnevnice. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, sve te tegobe se mogu ublažiti masažom! Priča o masaži počinje dodirom. Pažnja i osećajnost, malo vremena i energije, dobar par ruku, to je sve sto je potrebno za masažu. Masaža je dvosmerni tok dodira ruku i tela, međusobna razmena energije između terapeuta i pacijenta. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje između terapeuta i pacijenta, koji će opustiti pacijenta i prepustiti ga čarima masaže. Dobro izvedena masaža ne dopire samo pod kožu, ona prodire čak i dublje od mišića i kostiju, ona prodire duboko u Vašu dušu! Dobra masaža stvara osećaj ugodnosti, poverenja i radosti!

Masaža je podeljena na tri osnovne vrste:

MEDICINKSO TERAPEUTSKA MASAŽA
SPORTSKA MASAŽA
RELAKSACIONA (HIGIJENSKO KOZMETIČKA) MASAŽA.

Sprovodjenjem masaže obuhvatajući celo telo izvodimo kompletnu relaksacionu masažu. Masirajući samo pojedine delove tela izvodimo, tzv. parcijalnu masažu. Da bi se upotpunio efekat psihofizičkog opuštanja i ozdravljenja, sama masaža se upotpunjuje eteričnim uljima, mirišljavim štapićima, prijatnim ambijentom, opuštajućom muzikom, toplim vulkanskim kamenjem, poludragim kamenjem, kristalima…

Na osnovu toga masaža se danas deli na:

AROMATERAPIJA
ŠIACU
AJURVEDA
REFLEKSOLOGIJA
AKUPRESURA
LIMFNA DRENAŽA
MASAŽA VULKANSKIM KAMENJEM I KRISTALIMA

Zbog svih pozitivnih reakcija na kompletan organizam, jasno je zašto je masaža odavno postala neizbežan deo svakodnevnice, što u svrhe lične higijene, što u svrhu lečenja i uživanja! Bez obzira na to o kojoj je vrsti masaže reč, njen rezultat mora biti telesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja!

Iako blagotvorna, masaža se ne sme raditi kod sledećih stanja. Kontraindikacije su:

- povišena temperatura tela,
- gnojni procesi i promene na koži,
- sve vrste opekotina na koži,
- krvarenje raznih organa i tkiva (Hemofilije, menstrualnog ciklusa ),
- zapaljenje vena i limfnih puteva ( Varikozni sindrom ),
- malignitet i sve vrste tumora,
- neposredno nakon hirurških zahvata,
- psihijatrijski bolesnici,
- zapaljenski procesi u organizmu,
- dijabetičari
- srčani bolesnici.

 


AKUPRESURA

 

Akupresura je "starija sestra" akupunkture. Ona koristi iste tačke (i meridijane) kao i akupunktura, ali se umesto igala koriste palac i kažiprst. Efekat je isti. Pritiskanje na prave tačke oslobađa od mnogih nevolja.

Akupresura ne samo da ublažava bol već i skraćuje vreme bolesti, otklanja funkcionalne poremećaje organa, eliminiše organske posledice neuroza (uznemirenost, uzrujanost, kao i stanja stresa). Svako ko ispunjava pravila akupresure koja se lako pamte može pomoći sebi.
Poznavanje najvažnijih tačaka na telu i lekovite indikacije - to je ono što treba da zna bolesnik. Akupresura otklanja bol i leči bolesti koje su izazvane poremećajima nervnog sistema, a to je u naše grozničavo vreme - svaka druga bolest. Ali, pre svega, ona je pouzdano, sigurno i efikasno sredstvo protiv bola i to bez ikakvih neželjenih efekata.

Akupresura ne zadaje bol od uboda igle, ne izaziva krvarenja i isključuje unošenje infekcije prilikom pritiskanja prstima na telo. Ona je JEDNOSTAVNA, POUZDANA i SIGURNA. Akupresura je metoda SAMOLEČENJA. Koristi se 1030 tačaka - mesta akupunkture na čovekovom telu, ali istovremeno otkrivanje specijalnih, punih tajni tačaka do sada nije završeno. Uporedo sa osnovnim linijama (meridijanima) i davno ispitanim tačkama neprestano se otkrivaju nove "specijalne" tačke koje, (pri delovanju na njih, daju pozitivan efekat kod određenih poremećaja funkcionalnog rada organa čoveka. Ovde se može ubrojati otkrivanje novih anestetičkih tačaka koje se lokalizuju delovanjem na usnu školjku.

 

Koje vrste tačaka postoje

 

Mesta na kojima se nalaze tačka akupunkture i akupresure poznata su odavno. One se nalaze na 14 linija (meridijana) koje su već davno ispitane. Ti meridijani imaju određene nazive kao - "Srčani bolesnik", "Trostepeni zagrevač" ili "Meridijan-glavni" i pri tom uvek ukazuju na tri vrste tačaka: "Harmonizujuće tačke" - koje se nalaze u početku i na kraju linije (meridijana).

Delovanjem na njih medotom akupresure zapažaju se harmonizujući odjeci tog delovanja u svim organima koji se odnose na taj meridijan. "Stimulativna tačka" - na svakoj liniji (meridijanu) postoji samo jedna tačka. Akupresura ove tačke aktivira reakciju i funkcionalnost organa koji pripadaju ovom meridijanu. "Umirujuća tačka" - postoji takođe samo jedna na svakoj liniji (meridijanu). Potiskuje, umiruje, otklanja stanje nervoze. Osećaji prilikom njene akupresure su najprijatniji.

Olakšanje donosi uspešna akupresura sistema takozvanih "Signalnih tačaka". Svaki osnovni organ ima svoju signalnu tačku. Pravilna, po svim pravilima izvedena akupresura ove tačke doprinosi trenutnom poboljšanju stanja čoveka (smanjenju osećaja slabosti) i posebno smanjenju bola (bolnog sindroma). Poslednjih godina otkriven je čitav niz tačaka, takozvanih "specijalnih tačaka", koje se odnose na strogo određene bolesti.

 

Lekovito delovanje akupresure

 

Ko hoće ili može sam sebi da pomogne ne mora da zna i koristi čitav sistem meridijana i tačaka akupresure.

Za postizanje efikasnog lečenja dovoljno je znati gde se nalazi koja tačka i trajanje delovanja na nju. Akupresura pomaže protiv osnovnih bolesti sadašnjosti. U njih ne spadaju bolesti kao što su boginje, kuga, kolera čije su infekcije skoro pobeđene.

U sadašnje vreme ljudi pate od prekomerne uzrujanosti, naprezanja i stresa. Kao njihova posledica javlja se iscrpljenost organizma, potištenost, insuficijencija srca i krvotoka, hipotonija i ravnodušnost. Pogrešno stimulisanje nesvesnih (vegetativnih) nerava može dovesti do potpune izmene funkcionisanja organa tj. do infarkta, arterioskleroze, čira želuca itd. Sem toga ovde spadaju jednostavnija, ali mučna stanja - poremećaj sna, glavobolja, zubobolja. Sve to treba sprečiti.

Akupresura je oružje pomoću kojeg se čovečanstvo štiti od svih vrsta stresova. Ona uspostavlja ravnotežu nervnog sistema.

 

Koja tačka se odnosi na koju bolest

 

Svaki sistem organa čovekovog organizma ima čvrstu vezu sa određenim tačkama akupresure. Isto tako su čvrste veze tačaka akupresuresa neželjenim funkcionalnim poremećajima organizma (npr. sa visokim krvnim pritiskom, astmom ili gripoznim stanjem).

Dole su navedene slike najvažnijih tačaka akupresure, koje prilikom delovanja na njih i zavisno od situacije, dovode do izlečenja nekih najčešće manifestovanih bolesti. To mogu biti i "Umirujuća tačka" (kod poremećaja sna) i "Stimulativna tačka" (kod niskog krvnog pritiska) i "Harmonizujuća tačka" (kod stanja uznemirenosti i opšte nervoze) i "Signalna tačka" (kod bolova u zglobo¬vima). Ipak, lečenje se ne primenjuje nezavisno od različitog porekla tačke.

 

Kako pravilno naći tačku akupresure

 

Navedene slike prikazuju precizno mesta na kojima se nalaze tačke samo u slučaju kada anatomski podaci sadrže samo osnovne, opšte podatke. Skoro uvek se dešava da tražena tačka akupresure reaguje na jak pritisak oštrim (jasnim) bolnim signalom, (impulsom) što je izdvaja na traženom delu tela.

Imajući u vidu individualnosti u građi tela i njegove razlike u praksi, tačke akupresure ne nalaze se kod svakog čoveka na tačno navedenom mestu na slici. Otstupanja mesta na kojem se nalaze tačke mogu biti u različitim varijantama, zato je na slikama isprekidanim tačkastim linijama označena veličina tog Otstupanja, koja odražavaju individualne karakteristike.

 

Kako delovati na tačku akupresure

 

Kinezi dele stepen delovanja na isceliteljske tačke na tri oblika.

1. Kod oštrih bolova i kod primarnog lečenja preporučuje se primena lake, kružne masaže tačke. Masaža se izvodi vrhom kažiprsta, a njeno trajanje je 1-5 minuta.

2. Kod hroničnih bolesti, zavisno od opšteg stanja najbolje je i najsigurnije primeniti tačkastu masažu umerene snage. Preporučuje se višekratna masaža u toku dana. Trajanje akupresure do trideset sekundi (zavisno od situacije).

3. Jako pritiskanje izvodi se uglavnom palcem, mada su u nekim slučajevima moguće i druge varijante.

Kada se tražena tačka nađe na telu vrhom kažiprsta ili palca lako dodirivati kožu, zatim početi prstom kružna kretanja tako da pomeraju kožu u odnosu na tkivo kože ili mišića u ritmu dva obrta u sekundi. Pri tom treba obratiti pažnju da prst stalno ostaje u istoj, potrebnoj tački tela.Kod simetričnog delovanja na tačke akupresure treba biti posebno pažljiv.

SI. 1. Mesta na kojima se nalaze tačke akupresure

 

Kontraindikacije

 

To može biti veoma redak slučaj. Akupresura u svom elementarno pojednostavljenom obliku ne može zameniti neophodno medicinsko lečenje (npr. operacija apendicitisa ili gnojnog apendicitisa) ali se može primenjivati kao dopunsko lečenje koje ublažava bol i kao davanje prve medicinske pomoći. Kontraindikacije akupresure su kod:

- teških organskih bolesti srca i krvotoka,
- trudnoće,
- kod jakog premora.

Akupresura je kontraindikovana kod bilo kakvih lokalnih obolenja kože i u takvim slučajevima treba sačekati do potpunog izlečenja kožne bolesti.

Prilikom iznenadne promene stanja zdravlja čoveka i njegovog osećanja u toku izvođenja akupresure odmah treba prekinuti, mada se to dešava izuzetno retko. Na taj način vi sve radite pravilno.

Sedite ili lezite na leđa, opustite se. Pazite da ne postoje nikakvi nadraživači (razgovor sa ukućanima, telefonski poziv isl.) i privremeno se odvojte od svega. Vrh kažiprsta lagano stavite na potrebnu tačku tela (traženu tačku akupresure). Lagano pritiskujući kožu počnite istovremeno izvoditi kružne pokrete prstom, pazeći pri tom da se prst prilikom kretanja ne pomeri sa date tačke. Trajanje akupresure od polovine do pet minuta. Delovanje uvek dolazi brzo i dugo se oseća.

AKUPRESURA SE MOŽE PONAVLJATI NEKOLIKO PUTA U TOKU DANA.

 

 

INDIKACIJE

 

Astma

(otežano disanje, kašalj, odvikavanje od pušenja)

 

Osobine - specijalna tačka.

Delovanje - pritiskanje se izvodi kažiprstom lagano u trajanju do jednog minuta. Pritiskanje se može ponoviti u bilo koje vreme.

U slučaju odvikavanja od pušenja akupresura se izvodi prilikom pojave želje za pušenjem. U datom slučaju izvodi se kratkotrajna, ali intezivna (do bola) akupresura. Poželjno je izvođenje ovakve terapije kod hipotonije (sniženog krvnog pritiska)

SI. 2. Astma, otežano disanje, kašalj

 

Bolesti očiju

(treperenje pred očima, podrhtavanje kapaka, bol u očima)
 

Osobine - Umirujuća tačka.

Delovanje - laka akupresura udubIjenja očiju redosledom obleženim brojevima. U toku akupresure oči su zatvorene.

SI. 3. Bolesti očiju

 

Stimulisanje apetita

 

Osobine - Stimulativna tačka. Delovanjem na tačku stimulišu se apetit i razmena materija.

Delovanje - pritiskanje, zavisno od situacije primenjuje se nekoliko puta u toku dana. Pre jela izvodi se ritmično po 20 sekundi umerenom jačinom pritiskanjem noktom palca na male prste, naizmenično na obema rukama.

SI. 4. Stimulisanje apetita

 

Slabljenje apetita

 

Osobine - Umirujuća tačka.

Delovanje - pritiskanje. Primenjuje se u obliku lake masaže prilikom pojave apetita. Trajanje - 30 sekundi. Akupresure se izvode naizmenično na obema rukama. Delovanje na tačku slabi apetiti i reguliše (stabilizuje) razmenu materija.

SI. 5. Slabljenje apetita

 

Bolovi u žučnoj kesi (kolike)

 

Osobine - Umirujuća tačka.

Delovanje - laka akupresura kažiprstima obeju ruku istovremeno. Trajanje akupresure do poboljšanja stanja. Primena je efikasna i kao preventivno sredstvo.

SI. 6. Bolovi u žučnoj kesi

 

Glavobolja

(bolovi u potiljačnom delu)

 

Osobine - Specijalna simetrična tačka.

Delovanje - ritmična i sinhronizovana jaka akupresura obema rukama. Akupresura se može izvoditi ili kažiprstima ili palcima obe ruke.

SI. 7. Glavobolja (bolovi u potiIjačnom delu)

 

Glavobolja

(bolovi u čeonom delu)

Osobine - Umirujuća (simetrična) tačka.

Delovanje - laka akupresura obavezno sinhronizovana sa obe strane pomoću palčeva. U toku akupresure oči obavezno zatvoriti.

SI. 8. Glavobolja (bolovi u čeonom delu)

 

Glavobolja (migrena)

 

Osobine - Umirujuća (simetrična) tačka.

Delovanje - pritisnuvši tačku između kažiprsta i palca na ruci koja se masira, izvoditi laku, ritmičnu akupresuru kažiprstom. Trajanje akupresure do 5 minuta.

SI. 9. Glavobolja (migrena)

 

Hipertonija (povišen krvni pritisak)

 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - laka akupresura kažiprstom. Trajanje akupresure - do 5 minuta. Obavezno mirovanje. U slučju duže primene treba napraviti pauzu od nedelju dana.

Sl. 10 Hipertonija

 

Nesvestica

 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - jaka, intenzivna ali kratkotrajna akupresura kažiprstom. Ako je potrebno kombinovati sa akupresurom tačke (kod hipertonije), koja se izvodi noktom palca intezivnim pritiskanjem predela nokatnog udubljenja malog prsta suprotne ruke.

SI. 11. Nesvestica

 

Grip

Osobine:
2 - Stimulativna tačka
3 - Umirujuća tačka.

Delovanje - akupresura se izvodi u lakom obliku vrhovima kažiprsta sinhronizovano sa obe strane. Naizmenično masirati svaku tačku u trajanju od jednog minuta.

SI. 12. Grip

 

Distonija

 

Osobine - Specijalna tačka.

Delovanje - obuhvatiti rukama stopalo i izvoditi akupresuru palcem umerenom snagom. Akupresuru treba izvoditi ujutru ili uveče sa dugim intervalima. Blagotvorno delovanje daje izvođenje dodatne akupresure - lako grickanje zubima (sekutićima) vrha jezika u ritmu - 20 x 1 sekunda.

Sl. 13. Distonija

 

Želudačno-stomačni bolovi

(poremećaji želuca)

 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - samo lagana, ali duga, strpljiva akupresura. Poželjno je izvođenje akupresure ležeći u krevetu. Izvodi se kažiprstima obe ruke. U izvođenju akupresure kod dijareje obavezno sinhronizovati obe strane.

SI. 14. Želudačno stomačni bolovi

 

Žeđ

 

Osobine - umirujuća tačka (jedina tačka na sluzokoži u organizmu čoveka).

Delovanje - akupresura tačke na sluzokoži, koja se nalazi otprilike na 1cm od vrha jezika, izvodi se lakim grickanjem (u ovoj tački) prednjim zubima (sekutićima) u ritmu 20x1 sek. Osobenost tačke sastoji se u tome što do sada u organizmu čoveka nisu određene (lokalizovane) druge tačke na sluzokoži. Zato je ova tačka koja se nalazi na centralnoj liniji (meridijanu) tela jedinstvena.

Ni u oblasti nosa, usne šupljine i grkljana, kao ni na polnim organima ili crevima ne postoje zone akupunkture i akupresure, kao što ne reflektuju tačke akupresure ni bogate nervima zone povišenih bolnih osećaja. Jako stimulisanje ovog regiona ostvaruje se pomoću delovanja na nervni sistem.

 

Zubobolja

 

Osobine - Specijalna tačka.

Delovanje - jaka, intezivna akupresura u ritmu od 10 sek. pomoću kažiprsta.

SI. 15. Zubobolja

 

Katar

(upala) gornjih disajnih puteva

 

Osobine - Specijalna (simetrična) tačka.

Delovanje - sesti mirno, zatvoriti oči. Akupresura se izvodi umerenom jačinom kažiprstima obe ruke (palci podupiru podbradak). Trajanje akupresure - 64 kružna pokreta (8 puta po 8 kružnih pokreta).

Sl. 16. Katar gornjih disajnih puteva

 

Intezivna cirkulacija

 

Osobine - Stimulativna tačka.

Delovanje - intezivna (do bola), ali kratkotrajna akupresura noktom palca malog prsta suprotne ruke. Koristi se takođe kod hipotonije (sniženog krvnog pritiska) pri čemu se preporučuje izvođenje akupresure ujutru u krevetu. Mirovanje obavezno.

SI. 17. lntezivna cirkulacija

 

Poremećaji krvotoka

(začepljenje krvnih sudova, slaba cirkulacija)

 

Osobine - Stimulativna tačka.

Delovanje - uhvatiti srednji prst jedne ruke kažiprstom i palcem druge ruke. Akupresura se izvodi pritiskanjem prosečnom jačinom noktom palca u ritmu rada srca. Akupresura se izvodi istovremeno na obema rukama menjajući posle jednog minuta srednje prste ruku.

SI. 18. Poremećaji krvotoka

 

Plućna insuficijencija

 

Osobine - Stimulativna (simetrična) tačka.

Delovanje - laka, kratkotrajna akupresura palcima obe ruke. Obavezno mirovanje.

SI. 19. Plućna insuficijencija

 

Kijavica

 

Sve tačke su simetrične

Delovanje - akupresura se izvodi u Iakom obliku vrhovima kažiprsta sinhronizovnno sa obe strane. Akupresura svakog para tačaka traje po jedan minut. Redosled izvođenja: 1-2-3-4. Akupresura pomaže takođe kao preventivno sredstvo.

SI. 20. Kijavica

 

Znojenje

 

Osobine - Specijalna tačka.

Delovanje - laka akupresura kažiprstom. Trajanje - do 3 minuta. Delovanje se ispoljava brzo pri akupresuri sa desne strane, dok je sa leve strane znatno duže.

SI. 21. Znojenje

 

Krsni Išijas

 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - izvodi se jaka akupresura palčevima istovremeno sa obe strane. Trajanje akupresure do dva minuta.

Sl. 22. Krsni išijas

 

Upala vratnog nerva
 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - staviti kažiprste na tačke, a palčevima pritisnuti na telo na tom mestu. Akupresura se izvodi kažiprstima sinhronizovano saobe strane, u početku lakim pritiskanjem, zatim pojačavajući. Po potrebi akupresuru ponoviti.

SI. 23. Upala vratnog nerva

 

Starosni poremećaji (prelazni period)

 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - izvodi se laka akupresura vrhom kažiprsta, po mogućnosti ujutro uz poštovanje stanja mirovanja.

SI. 24. Starosni poremećaji

 

Poremećaji u toku menstruacije

 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - laka akupresura višekratno ponavljana u toku "kritičnih dana". Trajanje akupresure - do poboljšanja stanja.

Sl. 25. Pporemećaji u toku menstruacije

 

Polni poremećaji

(impotencija kod muškaraca i frigidnost kod žena)

 

Osobine - Specijalna tačka

Delovanje - izvodi se naizmeničnom blagom i jakom, intezivnom akupresurom pomoću kažiprsta. Poželjno je da akupresuru izvodi partner. Mirovanje neophodno.

SI. 26. Polni poremećaji

 

Polni poremećaji
(slaba erekcija kod muškaraca)

 

Osobine - Specijalna tačka.

Delovanje - laka akupresura kažiprstom. Poželjno je izvođenje akupresure od strane partnera. Mirovanje neophodno.

SI. 27. Slaba erekcija

 

Poremećaji sna

 

Osobine - Specijalna (harmonizujuća) tačka.

Delovanje - laka akupresura kažiprstom. Dejstvo je efikasnije sa desne nego sa leve strane.

Sl. 28. Poremećaji sna

 

Bolovi reumatske prirode

Osobine - Umirujuća tačka.

Delovanje - laka, ali duga akupresura (do sedam minuta) pomoću kažiprsta. Akupresura se izvodi neprekidno na obema rukama.

Kod hroničnih bolova tačka akupresure se bira sa bolne strane tela. Obavezno stanje mirovanja.

SI. 29. Bolesti reumatske prirode

 

Bolovi srca

 

Osobine - Umirujuća tačka.

Delovanje - Akupresura se izvodi palčevima lagano uhvativši šaku ruke koja se masira kažiprstom i palcem. Akupresura treba da bude laka i najbolje je izvoditi u ležećem položaju. Potpuno mirovanje.

SI. 30. Bolesti srca

 

Strah

(potisnuto stanje i opšta nervoza)

 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - akupresura se izvodi u sedećem položaju kažiprstima obe ruke sinhronizovano. Akupresura je laka i traje do pet minuta.

Sl. 31. Strah

 

Bolovi u zglobovima

 

Osobine - Harmonizujućatačka.

Delovanje - akupresura se izvodi kažiprstom. Kod oštrih bolova - samo laka akupresura. Kod hroničnih bolesti jaka (intezivna) akupresura. Trajanje - do pojave poboljšanja stanja.

SI. 32. Bolesti u zglobovima

 

Umor

 

Osobine - Stimulativna (specijalna) tačka.

Delovanje - uhvatiti mali prst desne ruke između kažiprsta i palca leve ruke. Vrhom palca izvodi se prema mogućnosti jaka (dozvoljeno jaka) akupresura. Procedura traje jedan sat. Preporučuje se ponovni postupak.

Sl. 33. Umor

 

Umor, znojenje

(premorenost posle trčanja ili dugog hodanja)

 

Osobine - Stimulativna tačka.

Delovanje - akupresura se izvodi prosečnom snagom pomoću kažiprsta ne obuhvatajući pri tom golenjaču noge koja se masira. Prema potrebi akupresura se ponavlja.

SI. 34. Umor, znojenje

 

Bol u ušima

 

Osobine - Harmonizujuća tačka.

Delovanje - laka akupresura se izvodi kažiprstima. Rezultate daje samo u predelu obolelog uha. Trajanje - do pojave poboljšanja.

SI. 35. Bol u ušima

 

 

MASAŽA PO TAČKAMA

Principijelne osnove masaže po tačkama

 

U osnovi masaže po tačkama je isti princip kao i u akupunkturi i ispaljivanju, samo sa tom razlikom što se prilikom masaže "životne tačke" podvrgavaju delovanju vrhom prsta bez povrede kože. Ukupno je takvih tačaka opisano oko 700, ali najčešće pimenjivanih je oko 150.

Pritiskom prstima na strogo određene tačke može se dozirano i usmenreno uticati na funkcije različitih organa i sistema, regulisati procesi razmene i obnavljanja. Za tehniku masaže po tačkama ne može se obučiti za nekoliko dana. To zahteva pažnju, strpljivost, treniranje. Treba izbegavati delovanje na susedne oblasti na kojima se mogu nalaziti druge tačke koje se ne smeju dodorivati.

Pre masaže protrljajte ruke. To će aktivirati cirkulaciju krvi u vašim rukama i zagrejati ih. Pažljivo napipajte tačku vrhom prsta. Obratite pažnju da se prilikom pritiska na nju pojavljuje osećaj bola ili žiganja. To je veoma važno za pronalaženje "životne tačke". Pritiskanje ne srne biti grubo i naglo, ne sme ostavljati modrice. Pritiskanje treba izvoditi pažljivo, vertikalno u odnosu na kožu i strogo na potrebnu tačku.

To može biti:
• dodirivanje - lagano neprekidno milovanje,
• lako pritiskanje pri kojem se koristi težina prsta ili šake,
• duboko pritiskanje pri kojem se na koži u predelu tačke ispod prsta formira primetno udubljenje.

Sl. 36. Grip

 

Sl. 37. Glavobolja

 

Sl. 38. Rinitis

 

Sl. 39. Bolovi u predelu čela

 

Sl. 40. Angina

 

Sl. 41. Bolovi u predelu uha

 

Sl. 42. Bolovi u gornjoviličnoj šupljini

 

Sl. 43. Zubobolja

 

Sl. 44. Bolovi u predelu ramenog zgloba

 

Sl. 45. Spazmatični bolovi u predelu stomaka

 

Sl. 46. Išijas, lumbago

 

Sl. 47. Masaža po tačkama kod povišenog arterijskog pritiska

 

Sl. 48. Bolovi u predelu laktnog zgloba

 

Sl. 49. Bolovi u predelu zgloba kolena

 

Kretanje prsta može biti horizontalno-kružno u smeru kretanja kazaljke na satu ili vibrirajuće, ali uvek bez zaustavljanja.

Pritiskanje se izvodi jastučićem palca i srednjeg prsta. Koriste se dve metode:

1- umirujuća - neprekidno delovanje ujednačenim, laganim, kružnim kretanjem uz postepeni porast pritiska i zadržavanje prsta u dubini. Postupak se ponavlja 3-4 puta uz vraćanje svaki put u početni položaj ne odvajajući prst od tačke. Trajanje: 3-5 minuta.

2 - tonizirajuća - kratkotrajno jako pritiskanje i brzo, naglo odvajanje prsta od tačke. Trajanje 1/2-1 minut.

Pre početka izvođenja masaže po tačkama preporučuje se: zauzeti udoban položaj, opustiti se, skoncentrisati se i usredsrediti na masažu. Pozitivan uticaj procedure očituje se različito: kod nekog odmah, kod nekog nakon nekoliko seansi.

Masaža po tačkama je indikovana kako za odrasle tako i za decu stariju od jedne godine. Ali postoje i kontraindikacije: maligne i benigne neoformacije, jake groznice, aktivne forme tuberkuloze, čir želuca i duodenuma, nagla iscrpljenost, bolesti krvi, trudnoća, teška obolenja srca, bubrega i pluća.

 

Određivanje tačaka

 

1. Ispod petog vratnog pršeijena koji je najviše isturen prilikom saginjanja glave napred.
2. Na tri prsta u stranu od sredine linije leđa na nivou između drugog i trećeg grudnog pršljena.
3. Ispod druge tačke za jedan pršljen.
4. Prema spolja od nokatnog udubljenja prvog prsta na 3mm.
5. Na spoljnoj strani podlaktice iznad glavice lakatne kosti.
6. Između prvog i drugog prsta, bliže drugom.
7. Vrh temena, na liniji koja spaja vrhove usnih školjki.
8. Na 1,5cm. prema spoljnoj strani čeonog ugla u kosmatom delu glave.
9. Prema spolja i nagore od potiljačne kosti.
10. Na sredini između obrva.
11. Gornja tačka usne brazde.
12. Tri prsta ispod spoljne tačke lakatnog pregiba.
13. Prema napred i nagore od ugla donje vilice.
14. U jamici iznad gornje usne.
15. Iznad sredine obrve.
16. U centru ureza grudne kosti.
17. Na prednjem pregibu stope u udubljenju.
18. Između drugog i trećeg prsta noge.
19. Između prvog i drugog prsta noge.
20. Prema napred i nagore od vrha "kozlića" uha.
21. U udubljenju sa zadnje strane od usne resice.
22. Iznad sredine lopatice.
23. Na sredini rastojanja između ogranka grudne kosti oblika mača i pupka.
24. Jedan prst od pupka.
25. Dva prsta niže od čašice kolena na spoljnoj površini golenjače.
26. U udubljenju između prvog i drugog prsta noge, iznad devetneste tačke.
27. U nivou struka za dva prsta sa strane od srednje linije leđa.
28. U predelu krsta.
29. Unutrašnji deo podkolenske jamice.
30. U centru podkolenske jamice.
31. Na lakatnom zglobu.
32. Tri prsta iznad pregiba lakatne kosti i korena šake.
33. U mestu prelaska lisnog mišića u Ahilove žile.

Napomena: kod gripa, angine, glavobolje (ako zahvata čitavu glavu), rinitisa, kod spazmatičnih bolova u predelu stomaka, išijasa (ako je bol prisutan sa obe strane) treba masirati simetrične tačke. Crteži prikazuju tačke masaže za svaku bolest.

 

Masaža po tačkama kod povišenog krvnog pritiska

 

Tačke 1 i 2 masiraju se stimulativnom metodom, dubokim pritiskanjem i sa vibracijama u toku 1/2-1 minuta. To dovodi do poboljšanja opšteg stanja i sniženja arterijskog pritiska.
Ostale tačke ove grupe masiraju se umurujućom metodom, lakim pritiskanjem i kružno usporavajućim tempom.

 

Masaža po tačkama kod ateroskleroze

 

Pritiskanje sa sporim kružnim kretanjem u toku 3-5 minuta svake tačke (vidi si. 59.).

Sl. 50. Masaža po tačkama kod ateroskleroze

 

Masaža po tačkama kod opstipacije

 

U toku izvođenja masaže ne smeju se uzimati laksativi. Treba izvoditi 2-3 seanse dnevno u toku dve nedelje:

- atonične opstipacije - kao rezultat smanjenja tonusa mišića creva. Masaža se izvodi tonizirajućom metodom, dubokim pritiskanjem i sa vibracijama u toku 1/2-2 minuta.

- spazmatične opstipacije - opstipacije zbog spazma glatkih mišića creva. Metoda - umirujuća, lako pritiskanje sa kružnim kretanjem usporavajućeg tempa 3-5 minuta.

Sl. 51. Masaža po tačkama kod opstipacija

 

Sl. 52. Masaža po tačkama kod spazmatične opstipacije

 

Masaža po tačkama kod polnih poremećaja

 

Pre početka masaže po tačkama potrebno je postići ravnotežu psihičkog stanja. Svakodnevno delovanje (2-3 puta dnevno) na tačke daje pozitivan uticaj na polnu funkciju.

Delovanje na tačke izvodi se tonizirajućom metodom, dubokim kružnim pritiskanjem 1/2-1 minut i umirujućom metodom, laganim milovanjem.

Sl. 53. Masaža po tačkama kod polnih poremećaja

 

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 31-01-2013 00:43