Naslovna

Savetovalište

Škola astrologije

Knjige

Članci i studije

Kontakt

Portal

 

 

Članci i studije

 

ARHIVA TEKSTOVA

S 03

 

Horor-skop Algola

Meduzina zvezda

Autor: Nick Kollerstrom

Izvor: Astrologos

11.10.2011

 

U sazvežđu Perseja, na dvadeset i šest stepeni Bika, svetluca binarna zvezda Algol, na "Gorgoninoj glavi". Homerova Ilijada aludira na "Gorgoninu monstruoznu glavu, namreškan horor zmaja" - opaku glavu koja u kamen pretvara one koji je pogledaju. Ta zla sudbina zadesila je samo muškarce i nekoliko životinja, ali nijednu ženu. Persej je morao biti pažljiv da nikada ne pogleda u opaku glavu. "Meduza otkriva veličinu smrti svima koji je pogledaju."

Meduza je originalno u Libiji bila obožavana kao zmija-boginja. Njena kovrdžava kosa nagoveštavala je njeno afričko poreklo. Ime joj se prevodi u "suverena ženska mudrost", mada u jednoj drugoj legendi, gde je bila jedna od tri Gorgone, značenje glasi "vladarka", dok su druge dve Gorgone bile "lutalica" (Eurjal) i "snažna žena" (Steno). "Ona je više od svih drugih bila poznata po svojoj lepoti... Nije bilo reči kojima bi se opisao sjaj njene kose, najdivnijeg dela njene privlačnosti - reče mi jedan prijatelj koji je video njen lepi sjaj", opisuje je rimski pesnik Ovid. On je ispričao kako je nekada predivnu Meduzu napastvovao Neptun u Minervinom hramu (tj. Ateninom), nakon čega ju je, kao da je ona zbog toga kriva, boginja kaznila tako što je njene predivne kovrdže pretvorila u šišteće zmije. (Atena, kao boginja muške mudrosti i nauke, imala je tek u naznakama karakteristike prethodne boginje mudrosti, koja je bila svešteničkog tipa.) Meduza je prethodno izgubila svoju besmrtnost (od tri gorgone, ona je jedina bila smrtna), a potom je izgubila i svoju lepotu, zbog besa Atene, da bi konačno izgubila i glavu koju je Persej otsekao dok je spavala u pećini s drugim Gorgonama.

Grci su konstruisali finu živu sliku sazvežđa oko Perseja. Pored njega se nalazi crnomanjasta Andromeda. Njena majka Kasiopeja, kraljica Etiopije, hvalila se da je njena ćerka lepša od morskih nimfi. Uveđene morske nimfe požalile su se Neptunu, pa je Andromeda završila gola na morskoj obali, kao nevina žrtva. Da li je i Meduza, koju je Neptun napastvovao, takođe bila nevina žrtva? Sve su to priče tipa: "ona je kriva za sve", koje su u tom obliku preživele iz drvenih vremena. Mit o Perseju predstavlja kontrast užasnoj ženskoj glavi koja je nekada pripadala mudroj boginji, i to preko tela "dobre" devojke koja se Perseju svidela. Šokira nas prizor mača s neba koji je usmeren na prostor između njenih nogu. On je spašava, i oni se venčavaju, ali njena porodica nije srećna zbog toga, tako da on na kraju ubija pola gostiju sa svadbe. Heroj za sobom ostavlja trag destrukcije; sigurni smo da će se on mačem probiti do rešenja. Ova bi priča mogla biti parabola grčkog imperijalizma u Africi.

Svojom postavkom na Mlečnom putu, sazvežđe Perseja moglo bi biti izvor "Perseidske" kiše meteora koju imamo u kasno leto. Kiše meteora potiču iz "zračenja" koje predstavlja izvornu tačku na nebu. Druge meteorske kiše imaju manje-više stacionarne tačke zračenja, ali tačka Perseida se tokom avgusta kreće duž Persejevog mača i njegove uzdignute ruke.Ti meteori sastavljeni su od gvožđa i gore na nebu, dok njihova tačka zračenja varniči duž Persejeve smrtonosne oštrice, krećući se preko longitude Algola. Algol, binarna zvezda, okreće se s tamnim saputnikom koji ga skoro pomračuje jednom u svaka tri dana, tako da biva tamniji i svetliji. Da biste ga našli na nebu, prosto krenite od dve zvezde iz Kasiopeje naniže, kroz pravu liniju četiri zvezde Perseja, i naći ćete ga malo udesno od njih, iznad Bika. U leto Bik ostaje ispod horizonta na području Ujedinjenog Kraljevstva. Daleko ispod toga, morsko čudovište Cetus, koje dolazi po Andromedu, udara perajem u zodijak.

 

Medusa by Caravaggio (1573-1610). The Uffizi Gallery, Florence, Italy.

 

 

Milenijumski prelazak preko Algola

 

Tokom 1996. godine, svetla kometa Hajakutake prošla je vrlo blizu Zemlje, bliže od bilo koje druge komete poslednjih vekova, da bi 11. aprila prešla preko Algola. Potom, samo godinu dana kasnije, pojavila se još jedna svetla kometa, Hejl Bop. Obe su bile potpuno neočekivane. Hejl Bop se pojavila na putu koji je pod pravim uglom u odnosu na prethodne. I ona je prešla preko Algola, i to samo dan ranije, 10. aprila. "...bilo je neizbežno da se putanje ove dve komete ukrste, ali zašto baš u Meduzinoj glavi (tačno između njenih očiju) i zašto baš istog dana, 11. aprila, samo s godinu dana razmaka?" Svet astronoma je ostao bez reči u vezi s ovim zapanjujućim astralnim sinhronicitetom u vremenu i prostoru, iako se 2. april slavi kao Dan astronomije. Kao milenijumsko znamenje, sve to je izgledalo prilično sudbonosno.

 

Britanska epidemija slinavke i šapa

 

Godine 2001, Britaniju je pogodila najveća epidemija slinavke i šapa svih vremena. Spaljivanje britanskih krava počelo je krajem februara, kada je Saturn u Biku došao na stepen od Algola. Jupiter i Saturn, koji su godinu dana ranije bili u konjunkciji, sada su se nalazili na rastojanju od deset stepeni i oboje su bili u sazvežđu Bika. Ministarstvo poljoprivrede, hrane i ribolova donelo je odluku o masovnom uništavanju kao leku za blago, privremeno oboljenje koje ljudima ne nanosi nikakvu štetu, što je izgledalo kao da je "glava" izgubila vezu s telom britanske poljoprivrede. Samo je izuzetno mali broj iskasapljenih krava ikada pokazao bilo kakve znake infekcije. Saturn, koji se tradicionalno oduvek sagledavao kao planeta poljoprivrede, ostao je u jednom stepenu orbisa od Algola kroz veći deo marta.

Bio je to holokaust u kome je pobijeno skoro četiri miliona domaćih životinja. Londonski naučnici koji sede za kompjuterom (na Imperijalnom Koledžu i u Kraljevskom Društvu) bili su savetnici vlade, i njihovo je mišljenje preteglo nad mišljenjem priznatih stručnjaka za slinavku i šap, koji su zagovarali vrlo drugačiji pristup. Dok su se leševi zakopavali u masovne grobnice, a lomače gorele širom Engleske, ludo poremećena zvanična logika koja je opravdavala sve to delovala je poput grčenja Meduzinih zmija. Prosto vas proganjaju sećanja na zvaničnike Ministarstva iz Kumbrije koji su jurili pitome koze koje su deca čuvala kao kućne ljubimce, da bi ih ubili. Potom se u maju Ministarstvo raspalo od krivice koju je bilo preteško podneti, menjajući ime u nešto drugo.

Ministarstvo nije imalo ni trunku prava da uđe na farme pune zdravih krava i pobije ih. Samo je mali broj takvih farmi imao dovoljno veliku moralnu snagu da dovede u pitanje legalitet svega toga, i u svim takvim slučajevima, Ministarstvo se povuklo. Teror koji su širili nalikovao je Meduzinom pogledu koji je paralisao volju farmera, navodeći ih da puste zvaničnike na farmu. Veterinari iz svih krajeva zemlje izdali su svetu Hipokratovu zakletvu svoje profesije da će štititi život, umesto da ga oduzimaju, jer su napisali "zvanična" dopuštenja da vojska može ući i ubijati. Atena je Eskulapu dala dve bočice Meduzine krvi: jednu s njene desne strane, drugu s leve. Jedna je smrtonosna, druga je isceljujuća. Ovde je korištena ona prva.

 

Živopisni tipovi Algola

 

Veliki španski umetnik dvadesetog veka, Pablo Pikaso, imao je Jupitera u konjunkciji s Algolom. Kubizam se rodio zahvaljujući njegovom delu "Demoiselles d'Avignon", skup kurvi koje pred posmatračem stoje kao pred klijentom. Ta nova brutalnost uvela nas je u dvadeseti vek, dok se ženska forma raspadala pod njegovim mučenjima. Njegova "Gernika", prepuna očaja, predstavlja strastvenu osudu užasa rata. Egzistencijalistički filozof Žan Pol Sartr takođe je imao Jupitera na Algolu. Njegovi filozofski zaključci: "Čovek je beskorisna strast" i "Pakao su drugi ljudi" umnogome podsećaju na Algol. Tokom 1940/41. godine, dok je doživljavao Jupiterov povratak na Algolu, postao je ratni zarobljenik i tvrdi se da je tada doživeo svoj najproduktivniji period.

Ova zvezda proizvodi živopisne, intenzivne ljude. Jovanka Orleanka, borac za slobodu (Algol u konjunkciji sa Saturnom), spaljena je na lomači. Balerina Isidora Dankan (Algol u konjunkciji s Plutonom) umrla je tako što joj se šal obmotao oko točka automobila. Balerina Margot Fontejn (Mars u konjunkciji s Algolom) imala je muža koji je preživeo pucanj u vrat, nakon čega je ostao paralisan: morao je da posmatra njene predivne pokrete dok je sam bio nepokretan. Džon Lenon (Algol u konjunkciji s Uranom) pogođen je u leđa. Stiven King (Algol u konjunkciji sa Severnim čvorom), gospodar horora, na osnovu čijih se knjiga iznova prave filmovi, umalo je umro nakon što ga je pregazio kamion, ali se ipak oporavio. Zanosni Džoni Dep (Algol u konjunkciji s Venerom), koga Holivud trenutno bojkotuje zbog njegovih političkih komentara, morao je da se bori s obezglavljenim demonom u filmu "Uspavana dolina", da bi u drugom filmu, "Iz pakla", otkrio ko je Džek Trbosek.

"Ova zvezda izgleda da sadrži ogromnu žensku strast i moć", piše Bernadet Brejdi. Ona dodaje: "Algol prestavlja snažnu, intenzivnu strast koja vas može potpuno uništiti besom i gnevom. Ako osoba može obuzdati nesvestan poriv da se sveti, i iz te strasti proizvede produktivniji ishod, Algol će predstavljati jednu od najmoćnijih zvezda na nebu. Koja god planeta da je pod uticajem te zvezde u vašem horoskopu, biće ispunjena snažnom, intenzivnom seksualnom energijom koja ima potencijal da bude divna ili, ako se potisne, da vodi u bes ili nasilje." Ove reči odnose se i na Pikasa, ali na prilično neprijatan način, jer je on imao običaj (kako se ispostavilo) da muževima čije je žene zaveo, poklanja slike. Lejdi Di (Algol u konjunkciji s Venerom) sa sobom je na zvanična putovanja nosila vibrator, kao seksualno ispomagalo i srećnu maskotu.

Dajana je svoj život s mužem opisala kao "pravo, pravo mučenje". Smrt je pronašla uz svoju istinsku ljubav, u gomili metala. Bila je "Narodna Princeza", naša Kraljica srce, a njen život je bio sjajan izraz kontakta Venere i Algola. Za himnu na svom venčanju izabrala je pesmu "Zaklinjem se tebi, zemljo moja", jupiterijansku temu (koja je prikladno bila propraćena konjunkcijom Jupitera i Saturna koja je tek izlazila na horizontu, u podne, 29. jula 1981. godine, dok su išli ka oltaru). Reči pesme su bile prikladne: "Ljubav koja ne postavlja pitanja, ljubav koja plaća cenu i na oltar stavlja poslednju žrtvu." Ona je pokazala i pozitivan način korišćenja te teške zvezde, dodirujući žrtve side, šetajući kroz minska polja i grleći beskućnike.

Njen telohranitelj, vodnik Bari Manaki, suviše joj se približio i učinio ono što telohranitelj ne treba da radi, nakon čega je ubrzo izgubio glavu u saobraćajnoj nesreći na motoru, 14. maja 1987. godine. Princ Čarls ju je o tom tragičnom događaju obavestio na brutalno nemaran način dan ili dva kasnije, dok je izlazio iz kola kako bi pozirao nekim fotografima - u danima oko konjuncije Sunca s Algolom, ili možda čak na sam dan te konjuncije! Di je bila uznemirena i uverena da je Manakija ubila služba MI5. U to doba njenog života, u dušu joj se uselio smrtni strah, dok je Pluton tranzitirao preko njenog Neptuna, Saturn preko Ascendenta, a Sunce preko konjunkcije Venera/Algol. Njena najduža ljubavna afera bila je s Džejmsom Hjuitom, a završila se - kako je on otkrio BBC-ju - nakon što je primio nekoliko upozorenja da prekine svoju vezu s princezom, da i njega ne bi zadesila slična sudbina. Jedan MI5 agent posetio ga je u njegovom stanu u Londonu i upozorio: "Ako ne budeš prestao da se viđaš s Dajanom, doživećeš istu sudbinu kao i Bari Manaki, i umrećeš u saobraćajnoj nesreći." Poslušao je taj savet.

Prema Dajani Rozenberg, Algol u horoskopu ne mora neophodno značiti da će osoba naneti drugima ili biti žrtva nekog horora ili nesreće: "nećete biti u stanju da ignorišete patnju i horor, niti da ih uklonite u stranu... Postavka Algola u nekom horoskopu insistira na suočavanju i asimilaciji tih teških aspekata ljudskog iskustva u ovom žviotu. Da, neke fiksne zvezde su teške. Ali, s ciljem. Svaka od njih definiše jedno područje koje će biti pozitivno ili negativno naglašeno; testovi su intenzivni i neizbežni. Kao i druge zvezde, i Algol nam daje zadatak koji, ako ga shvatimo i prihvatimo, nudi velike nagrade moći i kreativnosti. Tih zvezdanih izazova se ne treba plašiti, već ih shvatiti i koristiti na pozitivan način."

 

Natalni podaci

 

Algol su blizu neke natalne planete imali (+ označava longitudu veću od Algola, - manju): Jovanka Orleanka, 6.1.1412. (Saturn -01.01); Džozef Konrad, 3.12.1857. (Uran +00.54); Isidora Dankan, 26.5.1877. (Pluton - 00.23); Bob Dilan, 24.5.1941. (Uran +01.06); Albert Ajnštajn, 14. mart 1879. (Pluton +00.01); Margot Fontejn, 18.5.1919. (Mars -00.50); Džozef Giljotin, 28.5.1738. (Severni čvor + 01.39); Brajan Džons, 28.2.1942. (Mars +00.30, Uran +01.05); Stiven King, 21.9.1947. (Severni čvor +00.36); Džon Lenon, 9.10.1940. (Uran +00.02); Pablo Pikaso, 25.10.1881. (Jupiter -01.11); Žan Pol Sartr, 21.6.1905. (Jupiter -00.48); Josip Staljin, 18.12.1878. (Pluton +00.14); Stjuart Satklif, 23.6.1940. (Uran -01.14); Nikola Tesla, 10.7.1856. (Uran +00.30).

Algol u konjunkciji s bržim planetama: - Sadam Husein, 28. april 1937, 04.00 BAT, Tikrit, Irak (Merkur -01.17). Moguće vreme rođenja dato je u rasponu od 03.00 do 10.00 pre podne (Roden klasifikacija: XX). - Ser Mik Džeger, 26. jul 1943, Dartford, Ujedinjeno Kraljevstvo. Holidej citira Scavullo on Men za vreme od 6.30 GDWT ujutro, "iz intervjua s njim" (Mesec +00.30); ali, lekar koji ga je doneo na svet rekao je A. Bigli da je to bilo oko 02.00 ili 03.00 ujutro (Mesec -01.20), Roden klasifikacija: A. - Ajatolah Homeini, 17. maj1900, 13.00, Khomeyn, Iran (Sunce +01.00), Roden klasifikacija: DD. - Arijel Šaron, 27. februar 1928, 07.36 EET (-2.00), Kafr Malal, Izrael (Mesec +00.12). Njegova majka se seća da je rođen "oko sat vremena nakon izlaska Sunca", što je tada bilo oko 06.36. Roden klasifikacija: A. - Lejdi Dajana Spenser, 1. jul 1961, 19.45 BST (-1.00), Sandringham (Venera -01.23). Roden klasifikacija: A. - Džoni Dep, 9. jun 1963, 09.00 CST (+6.00), Owensboro, KY (Venera +00.14). Roden klasifikacija AA.

 

Giljotina

 

Francuska monarhija se, u osamnaestom veku, snažno vezivala za solarni simbolizam - le Roi soleil, i tome slično - te deluje prikladno činjenica da je pomračenje Sunca označilo njen kraj. Eklipsa iz maja 1790. godine desila se na Algolu. Francuska revolucija odigrala se oko nje: deklaracije slobode, jednakosti i bratstva došle su godinu dana ranije, a giljotina je usledila ubrzo nakon nje. U junu 1790. godine, novoizabrana vlada Francuske ukinula je plemstvo i titule. Kralj Luj XVI pobegao je, ali je uhvaćen.

Džozef Giljotin bio je osetljiv mladić koji je prosto želelo da smrt učini bezbolnom. Osoba skoro da ništa ne bi ostetila, objasnio je. Giljotina, kako je nazvana, odobrena je u decembru 1789. godine. prvi put je upotrebljena 25. aprila 1792. u Parizu, tako da je do njenog podizanja došlo tokom eklipse na Algolu. Prilikom njene prve upotrebe, Merkur je stajao samo par stepeni od pozicije na kojoj se eklipsa odigrala dve godine pre toga. Francuski kralj obezglavljen je u jutro 21. januara 1793. godine, nakon što je Mesec te noći prešao preko Algola. Period "velikog terora" odigrao se tokom juna i jula 1794, kada se s giljotine otkotrljalo na hiljade glava. Saturn (aka Mračni Žetelac) došao je do Algola sredinom juna 1794. Desetog juna donet je zakon "koji je uspostavio režim poznat pod nazivom Veliki teror. Ubuduće neće biti preliminarnog ispitivanja branjenika ili svedoka..."

Javilo se mistično raspoloženje ekstaze. Osmog juna u Parizu je "cela zemlja slavila ono što se zvalo Vrhunsko bice i priroda." Od ranog jutra, stanovnici grada ukrašavali su svoje kuće cvećem i lišćem, idući ka povorci koju je predvodio sam Maksimilijan Robespjer, noseći klas žita. Reči pesnika Vilijama Vordsvorta bile su vrlo prigodne:
...Kada je Gorgona Blažen je tog jutra bio onaj ko je bio živ. A onaj ko je bio mlad, bio je na nebu.

Glavna figura bio je Robespjer, advokat i diplomata, koji je rekao: "Teror nije ništa drugo do pravda, brza, snažna, nefleksibilna." Međutim, krajem jula, i sam je morao otići na giljotinu... glavom okrenutom naviše. "Vidite li kako Saturn ume biti fini?" glasila je lakonska primedba Dajane Rozenberg. Period terora završio se naglo, čim je Saturn završio svoj tranzit preko Algola. Francuzi su giljotinu zadržali sve do 1970-tih godina.

 

Tesla, električni čarobnjak

 

Da bismo uvideli konstruktivniju stranu ove demonske zvezde - što nije lako - okrenućemo se horoskopu Nikole Tesle. Kao suštinski čudan naučnik, svojim vizijama je svetu podario A/C struju. Problem je u tome što u njegovom horoskopu Uran bukvalno nema nijedan aspekt, izuzev jednog prilično slabog kvintila. Uran je, međutim, u konjunkciji s Algolom, u orbisu do pola stepena, i to je - čini mi se - ključ njegove genijalnosti. Uzmite u obzir sledeći opis jednog od njegovih predavanja s demonstracijama iz 1893. godine, koji je napisao njegov biograf:

"Raširivši prste poput doteranog pauna, električni čarobnjak ispuštao je plamenove munje kao da je sam Tor. 'Strujni tokovi ne uzrokuju nikakvu naročitu nelagodu', uveravao je publiku... S još uvek napunjenim kalemom i plamenovima koji izviru iz glave, prikazao je još nekoliko stvari, uključujući pokretanje motora preko energije koja mu je prolazila kroz telo i paljenje različitih raznobojnih cevi, kojima je pronalazač mahao kao da su fluroscentni mačevi." Nakon predavanja, on je "još uvek svetlucao i 'emitovao eterične plamenove i fine haloe delića svetla.".

Da li ovo podseća na uvijene zmije oko Meduzine glave? Tesline demonstracije uvek su podrazumevale upotrebu kalema i misterioznih lampi, pri čemu je ove druge palio na daljinu, bez žica. Bogati finansijeri su ga preklinjali da ih proizvodi, jer to je bilo ono što su najviše želeli. Finansijske noćne more, koje su tako mnogo opterećivale njegov život, time bi bile rešene trenutno - da je samo to učinio. Ali, nikada to nije mogao, ili bar nije učinio, i do dana današnjeg niko ne zna kako su one funkcionisale.

Prilikom opozicije tranzitnog Urana prema njegovoj natalnoj poziciji na Algolu, TEslina tehnologija ukrotila je snagu Nijagarinih vodopada, o čemu je sanjao još u detinjstvu. Na Nijagari je organizovana svečana večera kako bi mu se odala počast. Na pola Teslinog govora, morali su ga pomeriti s govornice, uz izgovor da mora hitno negde da ode, jer je njegov govor počeo da se bavi bizarnim temama "slobodne energije" u poređenju s kojima je energija Nijagarinih vodopada ništa... Možda je neaspektovanost Urana imala upravo to značenje - da niko ne može predvideti ili usmeriti kretanje njegove nepojmljive genijalnosti.

 

Uran na Algolu i Drugi svetski rat

 

Horor! Horor! Džozef Konrad (Uran na Algolu) u delu Srce tame. Uran je prelazio napred-nazad preko Algola tokom Drugog svetskog rata. Dok je London bio pod udarom bombardovanja, stacionirao se na njemu 1. septembra 1940. godine. Svake noći tokom tog meseca, Luftwaffe je bombardovala London. Napadi su dostigli užasan vrhunac u noći 29. decembra kada je došlo do velikog požara od bombi: "Tokom tih sati, vatra kao da je divljala od jednog dela grada do drugog; bilo je svetlo kao po danu, a ulice su bile prepune galaksijama varnica." "Mars je te užasne noći bio u egzaktnoj opoziciji ka Uranovoj stanici na Meduzinoj glavi od pre dve nedelje." (Dajana Rozenberg) Jupiter i Saturn sreli su se na tom mestu tri puta tokom 1940/41, da bi nekoliko meseci kasnije tranzitirali preko Algola. Šestog maja 1941. godine Jupiter je napravio egzaktnu konjunkciju s Uranom na Algolu, i Staljin (Pluton na Algolu) je postao premijer Sovjetskog Saveza. Nekoliko dana kasnije, 10. maja, Merkur, Venera, Jupiter i Uran su svi bili u konjunkciji s njim. Te noći su vazdušni napadi na London dostigli vrhunac, jer je preko trista Luftwaffe bombardera ispuštalo zapaljive i teške eksplozive na London, paleći crkve i javne zgrade. Parlament i Vestminsterska palata bili su uništeni, kao odmazda za napad RAF-a na Berlin.

U potrazi za datumom povezanim sa početkom Holokausta, Dajana Rozenberg pronašla je podatak o konferenciji u Berlinu (Wannsee Conference) od 20. januara 1942. godine, kada je doneta odluka o "konačnom rešenju": da se izgrade logori smrti u koje će se odvoditi robovi iz postojećih radnih logora. Uran je tada ponovo napravio konjunkciju s Algolom, kao i stanicu. RAF je počeo svoju politiku namernog paljenja gradova ("strateško bombardovanje") 28. marta 1942. godine (Saturn na Algolu) noćnim napadom na Lubek, u kome je taj istorijski grad uništen.

Prva atomska bomba imala je Marsa na Algolu. Pečurka dima podigla se nad peskom Novog Meksika, od upotrebe grudvice plutonijuma veličine grejpfruta. Dvadeset i šestog jula 1945. godine, dok je Mars bio nekoliko lučnih minuta udaljen od Algola, pustinjski pesak Alamogorda pretvorio se u staklo. "Plutonov element" je postao kritičan. U ovom događaju, šifriranog imena "Trojstvo", Robert Openhajmer oslobodio je moć atoma. Albert Ajnštajn (Pluton na Algolu) nije imao predstavu o teškim posledicama koje su se nazirale u njegovim jednačinama sve do posle Plutonove pojave 1930. godine. Potom je pisao Ruzveltu, savetujući ga da bombu treba napraviti. Njegov savet je poslušan - na njegovu veliku žalost u kasnijim godinama. (Prva kontrolisana nuklearna fisijska lančana reakcija odigrala se tri godine ranije, 2. decembra 1942, zahvaljujući timu Enrika Fermija u Čikagu, a Sunce je tada bilo u konjunkciji na Antaresu, "srcu Škorpije".

 

Dve rokenrol grupe

 

Ako postoji ono što bismo nazvali astrologijom rokenrola, onda bi u njoj dvostruka stanica Urana na Algolu u periodu 1940-1942. morala biti centralna. Tokom ratnog perioda 1940/41, s razdaljinom od šest meseci, rodili su se Džon Lenon i Bob Dilan, obojica s Uranom na Algolu. Tokom kasnih pedesetih godina, Lenon i Stjuart Sutklif sprijateljili su se na umetničkom koledžu u Liverpulu, a moguće je i da su bili ljubavnici. S obzirom da su bili bliskih datuma rodđenja, imali su konjunkciju svojih urana na demonskoj zvezdi. Upravo Sutklif je predložio ime "Beetle" za grupu koja se okupljala oko njega i Lenona. U maju 1961. godine, u Hamburgu je drogirani Lenon "obuzet jednim od njegovih neobuzhdanih napada besa" prebio svog prijatelja, koji je pao na travnjak, nakon čega ga je Lenoniznova udarao u glavu nogama. Sutklif je izgubio svest, a Lenon je panično pobegao. Postepeno je postalo jasno da je Sutklif pretrpeo određene posledice i da umire, što se i desilo 10. aprila 1962. godine. Obdukcija je kao uzrok smrti pokazala tumor na mozgu, i otkrila da je uvučen ispod uveta, pored povrede mozga koja je usledila zbog traumatičnog događaja.

Nekoliko meseci nakon njegove smrti, okupili su se Bitlsi kakve danas znamo: mogli su se okupiti tek nakon što je Sutklif nestao. Tek mnogo godina kasnije Lenon je priznao tajnu koja ga je proganjala: tu svoju unutrašnju patnju izrazio je "Cold Turkey", a užasnu krivicu u "Instant Karma". Njegova karijera oivičena je smrću njegovog najboljeg i najbližeg prijatelja 1962. godine, i sopstvenim stradanjem od ubice 1980. godine, pod jednako zastrašujućim okolnostima. Ako mesečevi čvorovi imaju vezu sa sudbinom, onda je njihov ciklus od 18,6 godina obeležio interval između smrti "petog Bitla" Stjuarta Sutklifa, krivicom Lenona, 10. aprila 1962. godine i Lenonove smrti, krivicom Čapmena, 7. decembra 1980 - u orbisu manjem od jednog stepena. Instant karma je došla na naplatu. Pretpostavljam da je tuča u Hamburgu bila sredinom maja, dok je Sunce tranzitiralo Algolom, i dvema natalnim pozicijama Urana iz horoskopa Sutklifa i Lenona. Da nije bilo tog Lenonovog groznog dela, Bitlsi možda ne bi ni postojali.

Ser Mik Džeger ima Mesec na Algolu. To je očigledno, na primer, u njegovim pesmama o ženama: "Bila je vešta u umetnosti obmane, video sam to po njenih okrvavljenim rukama", ili: "Pomozi mi, molim te, doktore, bolestan sam / Gde je srce bilo, sada bol osećam / Devojka koju ću oženiti je četvoronoga krmača..." Takođe, vidi se i kroz brutalnog načina na koji se prema njima ophodi. U ranim danima Rolingstonsa postojao je rivalitet između njega i Brajana Džonsa (Mars i Uran na Algolu), koji je dobijao više pisama obožavalaca. Kreativna snaga grupe proizilazila je sinastrije Marsa i Meseca između njih dvojice, i to tačno na demonskoj zvezdi - tokom sedam godina Džonsovog boravka u grupi. Njihov prvi hit koji se popeo na prvo mesto top-lista bila je pesma It's all over now (u kojoj se Ona krivi za sve), a nastala je na početku njihove prve Američke turneje u junu 1964, baš kada je Mars prelazio preko Algola. Bili su u studiju s bluz pevačem Madi Votersom (Muddy Waters), o tu je, smatrali su, rođen zvuk rokenrola - što je prikladan izraz za ovaj tranzit Algola. Njegova vibrirajuća energija Marsa nagonila je sve da ustanu i igraju.

Brajan Džons je postajao sve raskalašniji i nepouzdaniji, usled prevelike upotrebe droga i alkohola, sve dok ga se grupa na kraju nije morala ratosiljati. Ili, po drugoj verziji, zatečen je kako čita Bibliju svojoj baki, te stoga procenjen kao nedovoljno "loš" da bi bio prikladan Rolingston. Džeger mu je rekao da mora napustiti grupu, kao što je to i objavljeno 9. juna 1969. Nekoliko nedelja kasnije, Džonsa je u njegovom bazenu udavio besni građevinski radnik (u deset uveče, 2. jula), koji je potom pobegao i izbegao pravdu. Usamljeni Kotrljajući Kamen potonuo je u A. A. Milneovoj kući u Ašdaun Forestu u Sureju, okružen statuama Kristofera Robina. Smrt dvadesetsedmogodišnjeg talentovanog mladića koji je okupio Rolingstonse predstavljena je kao neka vrsta posledice njegovog razuzdanog životnog stila. Venera je tad bila u konjunkciji s Algolom do u minut, Neptun u opoziciji orbisa manjeg od pola stepena, a Venera je bila u konjunkciji s IC-om. Astralna simbolika ne može biti bolja od ove! Džons i Džeger su preživeli zajednički tranzit preko Algola te noći, koji je za Džonsa bio fatalan. Besplatni koncert u Hajd Parku, zakazan za 5. jul, nije mogao biti otkazan: leptiri su poleteli i Džeger je, u znak sećanja na Džonska, pred pola miliona ljudi pročitao neke Šelijeve stihove iz dela Adonais.

Sad možemo videti šta je zajedničko za dva najveća rokenrol benda svih vremena! Njihovi vodeći pevači imali su direktne kontakte s Algolom u svom natalnom horoskopu, i obe grupe imale su po jednog umetnika koji ih je na početku okupio, a koji je takođe imao direktan kontakt s Algolom. Pri tome su obojica misteriozno umrli u najproduktivnijem dobu: hororskop Algola. Astralni filozofi sada bi mogli poželeti da eksumiraju rane ploče Rolingstonsa. Grozne smrti ovih rok ikona dokumentovane su ne u jednoj, već u više knjiga o toj temi.

 

"Skamenim se pred..."

 

Meduza/Algol jeste ono zbog čega se skamenimo. Sadam Husein, mučitelj, ima Merkura na Algolu. Irački rat s Iranom bio je najduži rat u 20. veku, i u njemu je stradalo preko milion ljudi. Ajatolah Homeini iz Irana imao je Sunce na Algolu, tako da je zlokobna sinastrija Algol/Sunce/Merkur bila prisutna u odnosu između dva zakleta ratna neprijatelja. Kako bi sve drugačije izgledalo da se ti susedi, koji su ranije predstavljali Persiju i Kaldeju, nisu posvađali! Ovde je rođen mit o Perseju (koji je ime dobio po Persiji) koji u priči leti iznad pustinjskog peska, ispušta kapljice Meduzine krvi, i pojavljuju se zmije koje se uvijaju. Andromeda je, pretpostavlja se, bila vezana na Haifi, u Izraelu. Kroz Irak teku dve rajske reke (Tigar i Eufrat: Postanje, 2.), i tu je rođena astrologija. Merkur se odnosi na pisanje i komunikaciju, a u Bagdadu su ljudi stajali u redu da bi videli kopiju Kurana od 600 stranica, napisanu Sadamovom krvlju. On ju je dao kao donaciju, pola litra po pola litra, tokom tri godine, kako bi izrazio zahvalnost Alahu što je doživeo 60. rođendan.

Arijel Šaron, premijer Izraela, ima Mesec na Algolu u konjunkciji sa Suncem Izraela (pri čemu je to Sunce dva stepena udaljeno od Algola). Poznat je po komentarima tipa: "Palestinci moraju doživeti udar, i to vrlo bolan: moramo im uzrokovati gubitke, žrtve, tako da osete tešku cenu" - što je izgovorio povodom nove invazije na okupirane teritorije u martu 2002. godine.

Naziv zvezde vodi poreklo od arapske reči "ghoul", što odslikava njenu prirodu eklipse svakih nekoliko dana; a medicinski termin "algologija" (iz latinskog) znači "proučavanje bola". Na nju se gledalo kao na "najlošiju, najnasilniju i najopasniju zvezdu na nebu", mada bismo danas možda trebali pokušati da više cenimo živopisnu i intenzivnu kreativnu moć koju može doneti onima koje dotakne. Mogli bismo reći da nam ona otkriva tamnije tonove životne simfonije, i da je 16. maj dan kada o tome treba razmišljati, jer Sunce tada prelazi preko njene longitude. Ovaj esej inspirisan je odlomcima o Algolu sa vebsajta o fiksnim zvezdama i sazvežđima, koji je napisala Dajana Rozenberg, mada sam ovom prilikom koristio samo konjunkcije i to maksimalnog orbisa od stepen i po. Možemo li se suočiti s okamenjavajućom istinom - ili će nam Atenino ogledalo koje je Persej upotrebio, omogućiti da pogledamo njen odraz?

 

 

 

 

 

Vrh strane >>>

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Sva prava rezervisana

 


Poslednje izmene: 01/24/13 02:53:29 +0100