Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Knjiga Mrtvih

Prokletstvo Knjige

Sadržaj

Predgovor

Knjiga Crne Zemlje

Knjiga Mrtvih Imena

Knjiga o Drevnima

Knjiga o Znanju Drevnih

Knjiga Tajni

Knjiga o prizivanju Drevnih

Knjiga Zemlje Mrtvih

Knjiga Prizivanja

Knjiga Pedeset Imena

Knjiga Duhova

Knjiga o Sedam Nebesa

Knjiga Ulaza

Knjiga Isterivanja

Knjiga Užasa

Knjiga Crnih Obreda

Skrivena Knjiga Rilejha

 

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

 

 

Knjiga Mrtvih

ŠOTENEROM

Nekronomikon

 

IX

 

KNJIGA PEDESET IMENA

 

 

1. Knjiga Pedeset Imena, koju je stvorio naš Učitelj Enki, Knjiga Marduka, Gospodara Čarobnjaka koji je porazio Tijamat, poznatijeg kao Kur i koji je poznat kao Huvava, koji je u magijskoj borbi porazio Drevne tako da su preci mogli živeti i upravljati Zemljom.

2. U vreme pre Vremena, u doba kad su Nebo i Zemlja postavljeni na svoje mesto, u vreme kad su Drevni bili Gospodari Svega što postoji i Svega što ne postoji, nije bilo ničega i bila je Tama. Nije postojao Mesec i nije postojalo Sunce. Nije bilo planeta ni zvezda. Nije bilo semenja i biljaka koje rastu. Drevni su bili Gospodari Praznine koja je sada nepoznata i zaboravljena i sve je bio Haos.

3. Marduk je bio odabran od predaka da se bori sa Kur i preotme Moć od Velike Uspavane Zmije koja je boravila ispod Planine Škorpiona. Pedeset Anunakija su Marduku predali svoje Znamenje Moći, oružje svoje i Diskove Moći. Pedeset Moći Mu je dato da se bori sa užasnom Tiamat i svaka Moć imala je svoje oružje i svoj Znak i sve one su najmoćniji posedi Starešine Bogova, protiv Drevnih koji su ugrožavali Spoljni svet, koji su pretili iz Ponora, Gospodar Tame, Gospodar Haosa, Nerođen, Nestvoren, koji još želi zlo rasi ljudi i Starešini Bogova koji boravi na Zvezdama.

4. Bogovi su zaboravili, jer su udaljeni. Oni moraju biti opomenuti. Ako Oni nisu pažljivi, ako Čuvari Kapija ne paze na Kapije, ako Kapije nisu držane uvek zaključane, pričvršćene rezama, onda Onaj ko je uvek spreman, Čuvar Druge Strane, Jog Sotot, ući će i sa sobom će dovesti horde Vojske Drevnih: Kingua, Azagtota, Azabua, Humvave, Išnigarabe, Hastura i Kutulua, Bogove Pse i Bogove Zmajeve, Morska Čudovišta i Bogove Dubina.

5. Posmatraj takođe dane. Dan kada Veliki Medved zastane najniže na nebeskom svodu i kada četvrtine godine budu merene od toga u četiri pravca od toga, Kapije mogu biti otvorene i nadgledanje mora postojati kako bi Kapije ostale zauvek zatvorene. Moraju biti zapečaćene Vrhovnim Znakom propraćenim sa obredima i Čarobnim Rečima.

6. Prati ovih Pedeset Imena sa Njihovim Znacima i Moćima. Ona mogu biti prizvana nakon što se Sveštenik popenje na stepenik Razine Svetlosti i zasluži ulazak u Sveti Grad.

7. Znaci treba da budu ispisani na pergamentu ili izgravirani na glinenim pločama i postavljeni na oltar prilikom Prizivanja. I miris treba da bude od kedrove jake slatko mirisne smole. I Prizivanje da bude ka Severu.

 

 

PRVO IME JE

MARDUK

 

8. Marduk, Gospodar Gospodara i Gospodar Čarobnjaka. Njegovo Ime ne treba prizivati osim ako niko drugi to ne može da uradi i najužasnija je odgovornost to uraditi. Reč Njegovog Prizivanja je:

 

DUGA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DRUGO IME JE

MARUKKA
 

9. Maruka zna sve stvari od početka sveta. Zna sve tajne bilo da su one ljudske ili Božanske, i veoma je teško dozvati ga. Sveštenik ne treba da ga doziva ukoliko nije čistog srca i duha, Duh će znati njegove najskrivenije misli.

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TREĆE IME JE

MARUTUKKU

 

10. Marutuku je Veliki Učitelj veštine Zaštite. Prikazuje se uvek vezan lancima, jer je On ludi Bog borbe. Zapečatio je Drevne u Njihove pećine iza Kapija. Poseduje zvezdu Ara.

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETVRTO IME JE

BARAŠAKUŠU

 

11. Barašakušu stvara čuda. On je najljubazniji od Njih Pedeset i najdobrotvorniji. Reč koja se upotrebljava za Njegovo Prizivanje je:

 

BAALDURU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

PETO IME JE

LIGGALDIMMERANKIA

 

12. Liggaldimmerankia pretvara svaki red u nered. On čini vodu lekovitom i čistom. Ovaj Duh upravlja hordama Demona Vetrova koji su se borili sa drevnom Tiamat zajedno sa Marduk Kuriosom. Reč koja se uzima za Njegovo Prizivanje je:

 

BANUTUKKU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ŠESTO IME JE

NARILUGGALDIMMERANKIA

 

13. Nariluggaldimmerankia je nadglednik Igigija i Anunakija, zamenik zapovednika Demona Vetrova. On će naterati u bekstvo svakoga ko te često uhodi i neprijatelj je besnila. Niko ne može prelaziti u svet iznad ili u svet ispod bez Njegovog znanja. Reč za Njegovo prizivanje je:

 

BANRABIŠU

 

Njegov Pečat je ovakav:

 

 

SEDMO IME JE

ASARULUDU

 

14. Asaruludu je Vladar Plamtećih Mačeva. Ovaj Duh nadgleda rasu Čuvara Zapovesti Starešine Bogova. On obezbeđuje najbolju sigurnost, posebno u opasnim delima preuzetim iz Zaveta Zvezdanih Bogova. Njegova Reč za Prizivanje je:

 

BANMASKIM

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

OSMO IME JE

NAMTILLAKU

 

15. Namtillaku je najveća Tajna i moćan Gospodar. On je treće lice svakog Znaka sa znanjem da podiže mrtve i razgovara sa Duhovoma Bezdana. Nepoznat je pred Njihovom Kraljicom. Nijedna Duša ne prelazi u smrt, a da On nije obavešten. Njegova Reč Prizivanja je:

 

BANUTUKUKUTUKKU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DEVETO IME JE

NAMRU

 

16. Namru udeljuje Mudrost i Znanje u svim stvarima. On daje odlične savete i podučava nauci o metalima. Njegova Reč je:

 

BAKAKALAMU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DESETO IME JE

ASARU

 

17. Asaru ima Znanje o svim biljkama i drveću. On može napraviti da čarobno voće raste na pustim mestima. Nema zemlje koja je za Njega pustinja. On je istinski zaštitnik darežljivosti. Njegova Reč je:

 

BAALPRKU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

JEDANAESTO IME JE

ASARUALIM

 

18. Aserualim poseduje Tajnu Mudrosti i sjaji Svetlošću u oblastima Tame. On prisiljava Ono što živi Tamo da preda Tajnu Njihovog postojanja i znanja. Odličan je savetnik u svim stvarima. Njegova Reč Prizivanja je:

 

BARRMARATU

 

Njegov Pečat koji treba da napišeš ili izgraviraš je ovaj:

 

 

 

DVANAESTO IME JE

ASARUALIMMUNNA

 

19. Asarualimmunna je Moć koja upravlja svim vrstama oružja. On je odlično obavešten o svim vojnim stvarima. Ovaj Duh je suština napretka Mardukove Vojske u borbi. On može snadbeti vojsku celokupnim naoružanjem za tri dana. Njegova Reč je:

 

BANATATU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRINAESTO IME JE

TUTU

 

20. Tutu je tihi vapaj koji daje radost u smrti i bol u srcu. On je najdobrotvornije Ime i zaštitnik je domaćinstva. Njegova Reč je:

 

DIRRIGUGIM

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETNAESTO IME JE

ZIUKKINNA

 

21. Ziukkinna je obdaren odličnim Znanjem po pitanju kretanja Zvezda i njihovom značenju. On je donosilac kaldeanske nauke zvezdočitanja koje poseduje u izobilju. Reč Njegovog prizivanja je:

 

GIBBILANNU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

PETNAESTO IME JE

ZIKU

 

22. Ziku daje bogatstva svake vrste, i može reći gde je blago skriveno. On je znalac Tajni Zemlje. Njegova Reč je:

 

GIGGIMAGANPA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ŠESNAESTO IME JE

AGAKU

 

23. Agaku može dati život onome što je već mrtvo, ali samo za kratko vreme. On je Gospodar amajlija. Njegova Reč je:

 

MAŠGARZANNA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

SEDAMNAESTO IME JE

TUKU

 

24. Tuku je Gospodar je Magije Smrti i Pobednik je nad Drevnima uz pomoć Magije. On je davalac čini Marduk Kuriosu i najsuroviji je neprijatelj. Njegova Reč je:

 

MAŠAMMAŠTI

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

OSAMNAESTO IME JE

ŠAZU
 

25. Šazu zna misao onih koji su daleko i onih koji su u blizini. Ništavilo je pokopano u zemlju ili bačeno u vodu, ali Ga je ovaj Duh svestan u potpunosti. Njegova Reč je:

 

MAŠŠANANNA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DEVETNAESTO IME JE

ZISI

 

26. Zisi je pomiritelj neprijatelja i ućutkivač rasprava između dvoje ljudi, ili dve naroda, ili čak, kako je rečeno, između dva sveta. Osećaj mira je stvarno sladak za ovu Moć. Reč prizivanja je:

 

MAŠINNANNA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

DVADESETO IME JE

SUHRIM
 

27. Suhrim traga za obožavaocima Drevnih gde god oni bili. Sveštenik koji ga pošalje u misiju to radi sa strašnim rizikom. Za Suhrima ubiti je lako, i bez namere. Njegova Reč je:

 

MAŠŠANERGAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET PRVO IME JE

SUHGURIM

 

28. Suhgurim je neprijatelj koji ne može biti smiren. On otkriva sveštenikove neprijatelje sa lakoćom, ali mora se biti oprezan, da ih ne ubije ukoliko sveštenik to ne želi. Reč prizivanja je:

 

MAŠŠADAR

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET DRUGO IME JE

ZAHRIM

 

29. Zahrim ubija deset hiljada hordi u borbi. On je Ratnik je nad ratnicima i može da uništi celokupnu vojsku ako sveštenik to želi. Njegova Reč je:

 

MAŠŠAGARANNU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET TREĆE IME JE

ZAHGURIM

 

30. Zahgurim je najstrašniji protivnik. Govori se da Zahgurim ubija polako, na čudovištan način. Ja to ne znam, jer nikad nisam dozivao ovog Duha. Ovo je na tvoj rizik. Reč prizivanja je:

 

MAŠTIŠADDU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET ČETVRTO IME JE

ENBILULU

 

31. Enbilulu može da nađe vodu u sred pustinje ili na vrhovima planina. On poznaje Tajnu Vode i tokove reka ispod zemlje. Najkorisniji je među Duhovima. Njegova Reč je:

 

MAŠŠANEBBU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET PETO IME JE

EPADUN

 

32. Epadun je Gospodar svih navodnjavanja. On može dovesti vodu sa dalekih prostora pod tvoja stopala. Poseduje Znanje o najdetaljnijem sastavu zemlje i svih zemljišta gde voda može biti nađena u izobilju. Njegova Reč je:

 

EJUNGINAKANPA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET ŠESTO IME JE

ENBILULUGUGAL

 

33. Enbilulugugal nadgleda sve što se razvija i sve što raste. On daje znanje o gajenju, i može da snadbe izgladneli grad sa hranom za trinaest meseci u jednom mesecu. Najplemenitija je Moć među Pedeset. Njegova Reč je:

 

AGGA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET SEDMO IME JE

HEGAL

 

34. Hegal upravlja veštinama zemljoradnje i poljoprivrede. On daruje plodnu žetvu. Poseduje znanje o sastavu zemlje i njenih oranica. Njegova Reč je:

 

BURDIŠU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET OSMO IME JE

SIRSIR

 

35. Sirsir je uništitelj Tiamat i omražen je od Drevnih. Gospodar je Zmije i neprijatelj Kutulua. Najmoćniji je Gospodar. Njegova Reč je:

 

APIRIKUBABADAZUZUKANPA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

DVADESET DEVETO IME JE

MALAH

 

36. Malah je zgazio na leđa Zmije i presekao je na dvoje. Gospodar je smelosti i hrabrosti. On daje ove moći svešteniku koji ih želi, ili drugima koje sveštenik odredi. Reč za Njegovo prizivanje je:

 

BAČAČADUGGA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESETO IME JE

GIL

 

37. Gil je snabdevač semenjem svake vrste. Od Ištar je omiljen. Njegova je Moć tajanstvena i prastara. On čini da ječam raste i žene da rađaju. Gil će moćne učiniti nemoćnim i nemoćne moćnim, ako sveštenik zatraži. Njegova Reč je:

 

AGGABAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET PRVO IME JE

GILMA

 

38. Gilma je osnivač gradova. Vlasnik je Znanja o izgradnji po čijoj zamisli je Hram Ura izgrađen. On je stvaralac svega što je stalno i što se nikad ne pomera. Njegova Reč je:

 

AKKABAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET DRUGO IME JE

AGILMA

 

39. Agilma je donosilac kiše. On priziva laganu kišu, ali i velike oluje i gromove. Voli da uništava vojske, velike gradove i čitave narode. Njegova Reč je:

 

MAŠŠAJEGURRA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET TREĆE IME JE

ZULUM

 

40. Zulum zna gde i kako nešto podmetnuti. Daje odlične savete u vezi svih poslova i trgovine i pruža zaštitu od zlih trgovaca. Njegova Reč je:

 

ABBABAAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET ČETRVRTO IME JE

MUMMU

 

41. Mumu je Duh snage, odan Marduku. On je omogućio da se vidi telo Tiamat. Daje mudrost i stvara uslove za život pre stvaranja. Mumu održava prirodu na četiri stuba koja podupiru Nebesa. Njegova je Reč:

 

ALALALABAAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET PETO IME JE

ZULUMMAR

 

42. Zulummar daje ogromnu snagu, snagu deset ljudi jednom čoveku. On je podigao deo tela Tiamat koji je postao Nebo iznad dela koji je postao Zemlja. Njegova Reč je:

 

ANNDARABAAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET ŠESTO IME JE

LUGALABDUBUR

 

43. Lugalabdubur je uništitelj Bogova Tiamat. Pobedio je sve Njene horde, okovao je Kutulua u Bezdanu i sa Azagtotom se borio veoma vešto. Veliki je zaštitnik i veliki je uništitelj. Njegova Reč je:

 

AGNIBAAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET SEDMO IME JE

PAGALGUENNA

 

44. Pagalguenna poseduje beskrajnu Mudrost i određuje prirodu stvari koje još nisu stvorene i od Duhova zamišljene. On zna snagu Bogova. Njegova Reč je:

 

ARRABABAAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET OSMO IME JE

LUGALDURMAH

 

45. Lugaldurmah je Gospodar uzvišenih mesta. Čuvar je Nebesa kojima stalno putuje. On stvara zvezdanu stihiju, ali je svestan ove svoje Moći. Njegova Reč je:

 

ARATAAGARBAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

TRIDESET DEVETO IME JE

ARANUNNA

 

46. Aranunna daje Mudrost. On je savetnik našeg Oca Enkija. Poznavalac je svih Magijskih Zaveta i Zakona i zna prirodu Kapija. Njegova Reč je:

 

ARAMANNGI

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESETO IME JE

DUMUDUKU

 

47. Dumuduku poseduje Tajnu Magijskog Štapa od lapis lazulija. On zna Tajno Ime i Tajni Broj. Možda ti ih neće otkriti, ali ti može, na čudesan način, pričati o mnogim drugim stvarima. Reč Njegovog prizivanja je:

 

ARATAGIGI

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESET PRVO IME JE

LUGALANNA

 

48. Lugalanna je Moć najstarijeg među Drevnom Gospodom. Poseduje skriveno Znanje o svetu još kad su Drevni i Drevna Gospoda bili Jedno. On zna suštinu Drevnih i zna gde Ih treba tražiti. Njegova Reč je:

 

BALDIKU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESET DRUGO IME JE

LUGALUGGA

 

49. Lugalugga zna suštinu svih Duhova, Mrtvih i Nerođenih, Zvezdanih i Zemaljskih, i Duhove Vazduha i Vetrova poznaje dobro. Zbog stvari koje ti može saopštiti klonućeš u svom izrastanju u Mudrosti. Njegova Reč je:

 

ZIDUR

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

ČETRDESET TREĆE IME JE

IRKINGU

 

50. Irkingu je Moć koja je zarobila zapovednike vojske Drevnih. Kingu je moćan Demon, čiju je Moć zarobio Marduk i sa Njegovom krvlju, stvorio rasu ljudi i zapečatio Zavet. Njegova Reč je:

 

BARERIMU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESET ČETVRTO IME JE

KINMA

 

51. Kinma je Sudija i Gospodar Bogova, od čijeg imena svi drhte u strahu. Ovaj Duh moćima svojim nadgleda dela Bogova, kako ne bi grešili, te da budu ljubitelji Zakona i da deluju u granicama prirode Zaveta, jer Bogovi su zaboravni i udaljeni veoma daleko. Njegova Reč je:

 

ENGAJGAJ

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESET PETO IME JE

ESIZKUR

 

52. Esizkur poseduje Znanje o dužini života svakog čoveka, a isto tako, biljaka i životinja, Demona i Bogova. On procenjuje sve stvari i poznaje udaljeni svemir. Reč za Njegovo prizivanje je:

 

NENIGEGAJ

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESET ŠESTO IME JE

GIBIL

 

53. Gibil je privržen Kraljevstvu Vatre i Gospodar je svake kovine. On je Zaštitnik oštrice Mača i Koplja. Daje razumevanje u svim poslovima sa metalima. On, takođe, diže munje koje dolaze sa Zemlje i pravi Mačeve koji se uzdižu ka Nebu. Njegova Reč je:

 

BAALAGNITARRA

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESET SEDMO IME JE

ADDU

 

54. Addu izaziva oluje kako bi ispunio punoću Nebesa i prouzrokuje podrhtavanje zvezda, da veličanstvene Kapije Igigija na trenutak mogu biti od koristi. Može ispuniti Nebesa svojim sjajem, čak i u najtamnijem satu noći. Njegova Reč je:

 

KAKODAMMU

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESET OSMO IME JE

AŠARRU

 

55. Ašarru je poznavalac opasnih veština. On daje obaveštenja iz budućnosti, a takođe i o stvarima iz prošlosti. Ašarru postavlja Bogove na vlast i određuje Njihove periode. Njegova Reč je:

 

BAKSTANDABAL

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

ČETRDESET DEVETO IME JE

NEBIRU

 

56. Nebiru je Duh Kapije Marduka. On upravlja svim stvarima i njihovim svrhama i otvara Prolaz ka Zvezdama posle svetkovine poznatije kao Kalden. Njegova Reč je:

 

DIRGIRGIRI

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

 

PEDESETO IME JE

NINUAM
 

57. Ninuam je Moć Marduka koji je gospodar svega onog što jeste. Sudija je u svim presudama i odlučuje u svim odlukama. On određuje Zakone i Vladavinu i Kraljevstva. Ne sme biti prizivan, izuzev u slučaju razaranja grada ili smrti vladara. Njegova Reč je:

 

GAŠDIG

 

Ovo je Njegov Pečat:

 

 

58. Ovo je kraj Knjige Pedeset Imena, Koju dadoše Bogovi dajući mi snagu da je prenesem vama koji ste dole.

59. Ova Knjiga ne sme biti pokazana nečistima i neiniciranima, jer rad na prizivanju baca užasna prokletstva Knjige na tebe i na pokoljenja. Duh Knjige, Zapamti!

 

 

 

 

 

 

<<<       O       >>>

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2012 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 23-01-2013 04:09