Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

Knjiga I - Ogledalo Duše

Sadržaj

Predgovor

Put u zemlju Kutu

SVETE KNJIGE

SVETA MAGIJA

OGLEDALO DUŠE

UMEĆE ŽIVOTA

MAGIJSKA PRIPREMA

Prvi deo

Ime i Pečat

Slova i stepeni Zodijaka

Drugi deo

Magijska sredstva

Opšta magijska sredstva

Hram

Magijski Krug

Magijski Trougao

Oltar

Hram Drevnih

Treći deo

Lična magijska sredstva

Magijski Dnevnik

Pravljenje Knjige

Čuvanje i upotreba

Magijska Odora

Magijski opasač

Magijska kapa

Magijske rukavice

Magijski Štap

Peti deo

Magijski Mač

Magijsko Koplje

Magijska Kruna

Naprsnik

Brojanica

Zavetni Kovčeg

Magijski Kovčeg

Šesti deo

Oltarska sredstva

Bodež

Pehar

Pentakl

Kadionica

Zvono

Svećnak

Lampa

Sedmi deo

Pomoćna sredstva

Osmi deo

Ostala pomoćna sredstva

Deveti deo

Potrošni materijal

Deseti deo

Energizacija i posvećenje

ISKRA SRCA

 

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

  Zag Kia

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

 

 

Peto poglavlje

MAGIJSKA PRIPREMA

Deveti deo

 

 

POTROŠNI MATERIJAL

 

 

Voda se od sveg potrošnog materijala najviše koristi i upotrebljava. Ona mora biti živa, pročišćena, energizovana i posvećena voda. Pravi se samostalno od izvorske, ili bunarske čiste vode. O vodi, njenoj pripremi, čišćenju, energizaciji i posvećenju pogledati poglavlje Magija Vode.

 

Izvorska voda, nezamenjiva u magijskom radu

 

 

 

So koja se koristi u magijske svrhe treba da bude morska, nerafinisana so. Ukoliko je rafinisana i jodirana, mora se izvršiti predhodno pročišćenje, a potom posvećenje. Može se koristiti i kamena so koja je prirodna i nerafinisane. Obavezno izvršiti predhodno pročišćenje, a potom posvećenje.

Najbolje je samostalno praviti so od morske vode taloženjem i isparavanjem, ili iskopati kamenu so u nekom napuštenom majdanu. O soli, njegovoj pripremi, čišćenju, energizaciji i posvećenju pogledati poglavle Magija Zemlje.

 

    

Kristali morske nerafinisane soli i kamena, neobrađena so

 

 

Ulje

 

U magiji se koristi prirodno nerafinisano ulje, najčešće maslinovo, ali se mogu koristiti i druga bazna nerafinisana ulja (suncokretovo, kukurizno i slično). Ova ulja mogu biti obogaćena dodavanjem eteričnih ulja, čime se dobija na njihovom kvalitetu. Najbolje je čisto prirodno ulje smirne, ali se ono teško može dobaviti. Ulje se koristi u različite svrhe u magijskim obredima, a najčešće za posvećenje predmeta. Ulje se pročisti, energizuje i posveti pre upotrebe u obredima, naročito ukoliko mag sam ne vrši hladno ceđenje ulja.

Sveto Ulje predstavlja Težnju i Stremljenje, maga. Uljem se samoposvećuje za izvođenje Velikog Dela. Uljem se posvećuje sav nameštaj unutar Hrama, kao i sva magijska sredstva. Ulje je milost Svetog Posvećenja, jer ta težnja nije samo ambicija, već svojstvo darovano iz Onostranog.

Ulje treba da ima čistu zlatastu boju i odsjaj, a kada se stavi na kožu treba da pecka i izaziva žmarce, jačinom kakvu izaziva i sama vatra. To je čista Svetlost prevedena u pojmove želje. Volja Maga nije želja nižeg da dosegne više, već je to ona iskra višeg u magu, koja teži da se ujedini sa nižim. Ukoliko se prvo ne premaže ovim Uljem, sav njegov rad će biti uzaludan.

Sveto ulje se sastoji od četiri supstance. Osnovu svega čini maslinovo ulje. Maslina je, tradicionalno, dar Velike Majke, Božanska Mudrost, ispoljeni Eter. U njemu su rastvorena tri druga ulja: smirna, cimet i galangal. Miro, smirna ili izmirn je vrsta mirisne smole, koja potiče od različitih vrsta afričkog ili arapskog drveća, ali se za proizvodnju pre svega koristi Commiphora myrrha. Izmirn se pripisuje Velikoj Majci, koja je razumevanje maga. Cimet (Cinnamomum verum, sinonim C. zeylanicum) je zimzeleno drvo iz familije lovora (Lauraceae) visoko 10-15 metara. Potiče sa Šri Lanke. Ulje ovog drveta predstavlja Vrhovno Božanstvo, Nebeskog Oca koji glavni stožer i oslonac maga. Galangal (galanga, plavi đumbir) je biljka iz roda Alpinia or Kaempferia u familiji đumbira Zingiberaceae. Ovo ulje predstavlja Prvi i Poslednji uzrok svega postojećeg, Jedno i Mnoštvo, jer u Ulju oni su Jedno. Otuda su ova ulja, zajedno posmatrana, celokupni Svemir.

Ovo ulje ne može da se napravi od sirovog izmirna, cimeta i galangala. Ukoliko se to pokuša, dobiće se samo mulj braon boje sa kojim se ulje neće mešati. Ove supstance se moraju prečistiti u čista eterična ulja pre nego što se konačno izmešaju sa baznim maslinovim uljem.

Ovo savršeno ulje najjače prodire i najprefinjenije je. Ono se blještavo širi preko svih relikvija u Hramu. Tada će svaka od ovih relikvija plamteti na svetlosti Lampe. Ovo Ulje se čudesno obnavlja i umnožava, njegov miris treba da ispunjava čitav Hram, ono je Duša čiji je grubi miris Telo.

 

 

 

Vino

 

Vino treba da bude crveno i čisto, najbolje od domaće proizvodnje. Vino se upotrebljava veoma često u magijskim ritualima i u rezličite svrhe. Obavezno treba da bude pročišćeno, energizovano i posvećeno pre upotrebe u obredima, naročito ukoliko mag sam ne proizvodi vino.

 

 

 

Sveće

 

Crne i bele sveće se najčešće koriste i treba ih uvek imati u većem broju. Sveće u osnovnim bojama koje se više koriste su crvene, plave i žute, a u izvedenim bojama se ređe upotrebljavaju i to su zelene, narandžaste i ljubićaste. Treba imati i sveće od čistog voska jer neki rituali to zahtevaju. Sveće lojanice se prave ručno od goveđeg ili ovčijeg loja i one se koriste u nekim specifičnim ritualima. Lojanice se mogu praviti i od ljudskog sala, ali ovo se radi u veoma retkim ritualima. Veličina sveća nije bitna, u smislu dužine i debljine, jedino je važno da može trajati dok traje ritual. Uglavnom se koriste sveće valjkastog oblika, ali se u nekim ritualima koriste i u obliku spirala, kupola, piramida ili kocki. Ako sveće ne pravite sami, one moraju biti pročišćene pre posvećenja.

 

    

 

 

Tamjan

 

Najviše se koristi običan tamjan od smole smirne, a u posebnim obredima se koriste i tamljani pravljeni sa esencijama raznih biljaka. Mogu se praviti i različite smese biljaka i semenja za sagorevanje u kadionicama. Tamjana treba imati uvek više vrsta. Ako se kupuje tamjan obavezno mora biti pročišćen pre posvećenja.

Tamjan za sagorevanje koristi se izmrvljen od sledećih navedenih delova biljaka:

Tamjan, prah žalfije, srž zove, prah aloje, prah belog maka, seme crnog maka, mastika, cvet karanfila, seme anisa, drvo kleke, cvet kamilice, koren odoljena (valerijana), cimet, cvet ruže, seme korijandra, cvet majčine dušice, cvet ljiljana, sandalovo drvo, šafran, lovorov list, seme crnog luka, list koprive, seme gorušice, seme konoplje, list rutvice, list ljute metvice, ruzmarin, seme lana, koren ljubičice, cvet božura, list ranilista, list breze, list vrbe, list rutvice, prah paprati, seme kima, seme komorača, lotus, pačuli, lavanda, seme tatule, koren tatule, miro, stiraks, benzoin i kamfor.

 

 

 

Ugalj

 

Ugalj (briketi) za paljenje i sagorevanje tamjana su mali komadi uglja impregniranog šalitnom. Ovaj uglaj je najviši proteinski elemcnt, apsolutno crn, jer upija svu svetlost, ne rastapa se ni na jednoj poznatoj temperaturi, najlakši je od svih elemenata u čvrstom stanju koji se javljaju u prirodi i suštinski je sastojak svih poznatih oblika života. Ugalj obrađen sa šaiitrom, čiji kalijum daje ljubičasti plamen Nebeskog Oca svega, dok je azot u njoj onaj inertan element koji pravilnim kombinovanjem postaje sastojak svih najeksplozivinijih tela za koja se zna, a njen treći sastojak, kiseonik, hrani vatru. Mag duvanjem raspaljuje tu vatru, njegova reč i njegova volja rasplamsavaju plamen uništenja. Osobina briketa je da se veoma lako pale i bzo razgorevaju. Takođe, u ove svrhe se mogu koristiti i komadići smolastog jelovog ili borovog drveta (luč) jer su odlično sredstvo za potpaljivanje. Ugalj ili luč treba da budu pročišćeni i posvećeni pre upotrebe.

 

 

 

Mirisni štapići

 

Mirisni štapići se ne preporučuju u svrhe vršenja magijskih rituala, naročito velikih, za koje uvek treba koristiti tamjan. Ovi štapići (incesi) potiču sa dalekog istoka (Kina, Indija), ali se i u ovim dalekoistočnim praksama koriste kao dodatna sredstva u vršenju rituala. Treba ih imati u različitim mirisima, za svakodnevnu upotrebu. U ritualima se mogu koristiti samo u krajnjoj nuždi ako se nije mogao dobaviti pravi tamjan. Trebaju biti pročišćeni i posvećeni.

 

 

 

Magijske biljke

 

Biljke treba imati u što većem broju po biljnim vrstama i u dovoljnim količinama za uspešan magijski rad. Mnoge je poželjno uzgajati i imati ih u svežem stanju. Uglavnom se beru, svaka u svoje vreme, u čistoj i netaknutoj prirodi, suše se i odlažu. Biljke se posvećuju onda kada se namene u određenoj radnji ili ritualu.

 

Magijske Biljke, detalj iz radionice autora knjige

 

 

Platno

 

Uvek treba imati nekoliko komada prirodne tkanine (vuna, pamuk, lan, svila i slično), okvirno veličine 50 x 50 centimetara koje služe za pakovanje i odlaganje talismana i drugih magijskih sredstava. Najčešće se koriste belo i crno platno, ređe u bojama. Platno treba pročistiti. Posvećenje se vrši onda kada se nameni u određenoj radnji ili ritualu.

 

 

 

Drvene pločice

 

Drvene pločice su komadi drveta kružnog ili kvadratnog oblika veličine 7 - 15 palčeva u promeru i služe za graviranje ili isrtavanje magijskih Pečata koji se koriste u Rtualnoj Magiji prizivanja Duhova ili Moći. Mag uvek treba da ima više ovih pločica unapred pripremljenih od svih vrsta Svetog Drveta, prema korespondencijama.

Zova - Bog Ninib - Duh zaštitnik Kajmau - planeta Saturn

Hrast - Bog Marduk - Duh zaštitnik Dapinou - planeta Jupiter

Glog - Bog Nergal - Duh zaštitnik Bibou - planeta Mars

Jasen - Bog Šamaš - Duh zaštitnik Udu - planeta Sunce

Breza - Boginja Inana - Duh zaštitnik Kilbat - planeta Venera

Leska - Bog Nebo - Duh zaštitnik Mustabaru - planeta Merkur

Vrba - Bog Nana - Duh zaštitnik Sin - planeta Mesec

Treba ih pročistiti, a posvećuju se onda kada se namene u određenoj radnji ili ritualu. Čuvaju se u posebno namenjenoj kutiji.

 

 

 

Pergament

 

Komadi pergamenta ili kože, najčešće jareća ili od divljih životinja. Treba da budu sečeni u kružnom ili kvadratnom obliku veličine 7 - 15 palčeva u promeru. Koriste se za ispisivanje magijskih Pečata. Treba ih pročistiti, a posvećuju se onda kada se namene u određenoj radnji ili ritualu. Čuvaju se u posebno namenjenoj kutiji.

 

 

 

Papirus

 

Komadi papirusa se koriste za ispisivanje magijskih pečata. Treba da budu sečeni u kružnom ili kvadratnom obliku veličine 7 - 15 palčeva u promeru. Treba ih pročistiti, a posvećuju se onda kada se namene u određenoj radnji ili ritualu. Čuvaju se u posebno namenjenoj kutiji.

 

 

 

Papir

 

Komadi finog papira se koriste za ispisivanje magijskih pečata. Papir se koristi uglavnom kada se ne mogu dobaviti pergament ili papirus. Preporučujem da u ovu svrhu nabavite tanji slikarski akvarel karton ili akvarel papir, jer je to dobro upijajući i kvalitetan papir. Komade treba iseći na veličinu od 7 - 15 palčeva. Komade papira pročistiti, a posvećuju se onda kada se namene u određenoj radnji ili ritualu. Čuvaju se u posebno namenjenoj kutiji.

 

 

 

Kanap

 

Treba posedovati nekoliko namotaja kanapa u raznim bojama, mada se najčešće koristi u crvenoj boji. Treba da bude od prirodnog materijala (vuna, pamuk, lan, konoplja, kudelja). Kanapi služe za uvezivanje pripremljenih i umotanim magijskih predmeta, relikvija, a najčešće izrađenih magijskih pečata. Kanapi se koriste i za razne obrede začaravanja, vezivanja i razvezivanja.

 

 

 

 

 

 

 

<<<       O       >>>

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 23-01-2013 03:32