Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

 Zag Kia

  Tajna društva

  Ekosfera

  Putopisi

 Tekst 1

  Lepota planete

 

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putopisi

 

1

 

Kamena gora - Planina zdravlja, šuma i izvora

Dragan Bosnić

12.07.2010

 

U Srbiji se kaže da sa koliko izvora piješ vodu toliko dugo i živiš. Priča o Kamenoj gori upravo to i potvrđuje. Kamenogorci svoj kraj nazivaju planinom dugovečnih.

Kada se s Jadovnika u oktobru pogleda na drugu stranu Lima, vidi se Kamena gora obrasla četinarskim, bukovim, hrastovim i brezovim šumama koje daju bogat jesenji kolorit. Lokalni hroničar je na Kamenoj gori izbrojao i 108 izvora. U Srbiji se kaže da sa koliko izvora piješ vodu toliko dugo i živiš. Priča o Kamenoj gori upravo to i potvrđuje. Kamenogorci svoj kraj nazivaju planinom dugovečnih. Na Kamenoj gori ljudi, životinje, pa i drveće, doživljavaju duboku starost u dobrom zdravlju. Tu i bele konje požuruju rečima „hajde, doro". Na pitanje kako beli konj može da bude dorat, krepki starci odgovaraju da je konj nekad bio crvenkast, ali je od starosti osedeo! To mu pak ne smeta da bar jedanput nedeljno nosi sir do pijace u Prijepolju.

Asfaltni put vijuga od Lima ka Crnom vrhu, koji narod naziva Tromeđa jer se nalazi na međi prijepoljske, bijelopoljske i pljevaljske opštine. Uz priču se lako savlada dvadesetak kilometara puta koji se penje do 1.300 metara visokog prevoja. Negde oko polovine uspona, na jednom visu, pažnju privlači razgranati usamljeni bor. Zauzeo je najistureniji deo na planini, kao da hoće prvi da poželi dobrodošlicu putniku namerniku.

Zaseoci Kamene gore razbacani su po proplancima i šumarcima kakvi se mogu videti samo u dobrim filmovima. Kuće su spojene putevima pogodnim za prijatne šetnje, ali najlepše su staze koje vode do starog bora koji je simbol Kamene gore. Meštani su izuzetno ljubazni, hrana je izvrsna, a zahtevniji gosti mogu odsesti u luksuzno uređenoj šumskoj kući, koja je vlasništvo „Srbijašuma", ali je otvorena i za goste sa strane. Zima planini daje drugačiji izgled i druge sadržaje. To je vreme slava, Božića, Nove godine - i zvanične i srpske. Duge zimske noći nude nezaboravna druženja uz toplu peć, kuvano vino i rakiju i beskrajne priče iz minulih vremena. Obližnja Jabuka ima dobre skijaške terene i put do nje se redovno čisti. Prohodan je i put do ostalih sela koja nude idiličnu sliku zime kakvu u gradu i natrpanim i preskupim skijaškim centrima nikad ne možete da doživite.

- To nam je najstariji žitelj na planini - reći će vam svaki meštanin.

Priča se da je star više od četiristo godina. Tu su nekad živeli neki drugi ljudi, valjda Grci. Ne zna se ni kad ni zašto su otišli odatle. Preci današnjih Kamenogoraca, koji su u te krajeve došli pre otprilike 350 godina, pričali su da su ti njihovi prethodnici ostavili u stablu bora zapis o tome ko su, kuda odlaze i zašto. Smola i godovi su učinili svoje pa je tajna ostala negde u srcu bora. Od tada je on svetinja i niko ga ne dira niti skida luč s njega. Ljudi s planine poštuju i njegove godine i tajne. Ni grom ga ne bije, iako je na samcu. Iz jedne njegove grane raste mlada smreka koja je tu našla sigurno utočište.

Poželeo sam da prve jutarnje zrake dočekam ispod starog bora i stigao sam do starine već u pet ujutro. Bila je lepa kasna jesen, kad sunce i na vrhovima planina izlazi tek oko sedam sati. Praskozorje je trajalo neobično dugo. Mesečevo plavetnilo je dugo bledelo, da bi u trenutku sunčevog izlaska ceo krajolik za nezamislivo kratko vreme bio obasjan jarkim bojama jutarnjeg sunca. A drevni bor se od tamne preteće senke pretvorio u veličanstveno, razgranato, zlatno-zeleno stablo.

Okruženo Zlatiborom, Zlatarom, Kopaonikom i crnogorskim planinama, Prijepolje nikad nije uspelo da pokaže raznolikost i lepotu svog atara. Dovoljno je pogledati spisak zaštićenih kulturnih spomenika i prirodnih lepota pa da zastanete u gradu na Limu i malo ispitate okolinu. Donedavno su prenoćište nudili samo jedan hotel u Prijepolju, motel u Gostunu i dečje odmaralište na Jabuci. Kamena gora bila je omiljeno odredište planinara, kojima je nudila skroman smeštaj kakav ti ljubitelji prirode i traže. Dobro iskustvo s planinarima i pojava gostiju koji zahtevaju malo bolji smeštaj naterala je sve malobrojnije stanovnike planine da se organizuju pod motom „Biti otvoren, a ostati svoj". Stare kolibe dobijaju staru patinu i nova kupatila. Iz zaturenih škrinja vade se zaboravljeni ćilimi, vezena posteljina i delovi pokućstva kojima su mnogi zaboravili namenu. Ponovo su zanimljivi stari recepti pa se pored uobičajene pite savijače od heljdinog brašna sa sirom, zeljem i koprivom na trpezi mogu pronaći prastara jela ćeške i maslenica.

Sam boravak na planini, koja je neverovatna kombinacija Zlatibora i Tare, dovoljan je da vam ispuni vreme. Svete vode Lima sa brojnim manastirima mogu vam dane odmora učiniti zanimljivim i edukativnim. Ako želite posebno uzbuđenje, plovite sa Simom Limom. Rafting od manastira Kumanica, na granici Srbije i Crne Gore, do Lučice, po mnogima je atraktivniji od onog na Tari.

 


 

 

 

 

 


Vrh strane

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 23-01-2013 02:41