Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

 Zag Kia

  Tajna društva

  Ekosfera

  Putopisi

 Tekst 8

  Lepota planete

 

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putopisi

 

8

 

Grad mrtvih moreplovaca

Izvor: NOVOSTI

Autor: V. RADOJEVIĆ

26.09.2010

 

"Novosti" na tajanstvenom ostrvu Sveti Đorđe u Boki Kotorskoj koje je pusto najveći deo godine i zatvoreno za posetioce.

Ostrvo mrtvih - kako zovu malo ostrvo nadomak Perasta u Boki kotorskoj, na kome je crkvica svetog Đorđa i benediktinski manastir s početka prošlog milenijuma - već decenijama obavijeno je misterijom. Pusto je najveći deo godine, a tokom jula i avgusta na njemu se odmaraju katolički sveštenici. Turistima pristup nije dozvoljen.

Pod ovim parčetom zemlje, površine oko 3.000 metara kvadratnih, počivaju, međutim, na stotine, možda i hiljade Peraštana, uglednih pomoraca, ali i mnogobrojnih osvajača ovih prostora, do Austrijanaca i Francuza. Vekovima je ostrvo bilo groblje, do pred kraj 18. veka. Ispod visokih čempresa opasanih zidinama nalazi se ceo jedan grad - mrtvih. Na groblju je sazidana i trpezarija, a pod crkve čine nadgrobne ploče sa grbovima nekada moćnih peraških porodica.

Na mnogobrojne legende nadograđene su i neke savremene: ostrvo je zatvoreno za posetioce jer se na njemu "krije" ogromno blago, vredne slike, da je eksteritorijalno...

- Zaista ne znam otkuda te priče, jer su apsolutno netačne - kaže naš domaćin Ištvan Dobai, župnik sela Ludoš kod Subotice i direktor "Karitasa" Subotičke biskupije, kome je povereno da se brine o ostrvu.

Čak ni u Crnoj Gori nisu brojni oni koji znaju da ostrvom Sveti Đorđe gazduje Subotička biskupija, ali da je njegov vlasnik Biskupija iz Kotora. Dve biskupije su 1963. godine potpisale ugovor o "iznajmljivanju" na 99 godina, jer u Kotoru nije bilo novca da se objekti na ostrvu renoviraju.

- Tada su na njemu bile samo zidine, a danas već imamo struju i vodu, pet kupatila, trpezariju - kaže naš domaćin.
Sobe za goste nalaze se iza hiljadu godina starih zidova benediktinskog manastira, koji sa crkvom iz 17. veka i trpezarijom polukružno zatvara negovanu baštu. Prvobitnu crkvu na ostrvu srušio je zemljotres 1667. godine, posle čega su Peraštani započeli novu, ali ona do danas nije završena!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 23-01-2013 02:41