Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

 Zag Kia

  Tajna društva

  Ekosfera

  Putopisi

 Tekst 13

  Lepota planete

 

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putopisi

 

13

 

Blederijski vodopad međ planinama

Autor: Jelena Bujdić Krečković
Izvor: DANAS

24.02.2011

 

Kao i svi čudesni prizori i Blederijski vodopad nije na oku putniku namerniku kako se to nekada govorilo ili današnjim turističkim nomadima koji u potrazi za avanturom krstare istočnom Srbijom. Mogli bismo čak reći da je ovo skrajnuti deo opštine Kladovo, udaljen oko osam kilometara od Brze Palanke, a oko šest kilometara od naselja Reka. Čudesni Blederijski vodopad je na bigru koga ima od samog vrela pa do ispod samog slapa i zbog guste vegetacije teško se zapaža. Međutim, ako imate dobrog vodiča, a među kladovskim planinarima je dosta takvih, nije teško stići do ovog prizora kao iz bajke.

Do predivnog vodopada i interesantnog izvorišta, putevi i staze su lagane jer sem dužine i nemaju neku visinsku razliku. Prvo ćete čuti, a potom videti Blederijski vodopad koji samo na prvo gledanje podseća na vodopad Zeleni vir u resavskim Lisinama. Kako je Blederijski vodopad i veći i snažniji, time i utisci postaju drugačiji. Voda se vertikalno, sa visine od oko sedam metara, posle prelivanja preko bigrene prečage, uz snažan, možda čak i zastrašujući huk obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu, veliki vir ili malo jezero. Tirkizno je zelene boje, izuzev u vreme velikih kiša i otapanja snega. Ali i onda večna igra vode i kamena ima svoju lepotu. Ona već pominjana bigrena prečaga ima izgled nepravilne potkovice, pa ispod nje teku i manji slapovi, tako da osim velikog vodopada, sa strane postoji još jedan mali, koji tokom leta pošto u reci ima manje vode, nestaje, ali je tu s proleća, kada je reka bogata vodom.

Iako je sam prizor Blederijskog vodopada dovoljan za divno sećanje, još dosta toga u okolini potvrđuje da je Miroč planina neiscrpna riznica. Ne samo zbog čuvenog Kraljevića Marka koji je na svom Šarcu jezdio ovom planinom drugujući s vilom Ravijojlom već zato što je Miroč planina koja krije mnoge tajne, čuda prirode i raskošne vrednosti. Tu, nadomak Blederije, kažu, prolazila je i prečica rimskog puta iz Poreča, preko Miroča ka Dunavu i Ključu dok Trajan nije probio put kroz Kazane i svoju pobedu ozvaničio Trajanovom tablom. Usput, možete posetiti aktivnu vodenicu - potočaru u ovim krajevima, i sva svoja čula nahranitii prirodom. Čistom. Mirisnom. Nedirnutom.

Gladni nećete ostati. Ovdašnji gostoljubivi domaćini nahraniće vas hranom i za oko i za dušu. Riba na stotinu načina, a kako bi drugačije bilo na obali velike vode, sir sa posebnim šmekom, kačamak ili proja od kukuruznog brašna samlevenog na potočari, vrganji, bukovače i drugi darovi prirode. Onaj najlepši biće ipak Blederijski vodopad. Lep kao slika za razglednicu.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 23-01-2013 02:41